Dosarul asasinării lui Matcovschi

430-matcovschi17 mai 1989. Ora 17:15. Poetul Dumitru Matcovschi este accidentat grav de un autobuz fără pasageri, care urma să ofere servicii la comandă. Vehiculul era condus de Mihail Struţ, fost şofer la baza auto a Consiliului de Miniştri al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM). Accidentul a avut loc la doar trei zile după ce Dumitru Matcovschi l-a învins pe Gheorghe Lavranciuc, şeful Securităţii RSSM, la alegerile pentru funcţia de deputat al poporului din URSS. Procurorii au investigat versiunea unui accident rutier stupid, dar au luat în calcul şi ipoteza de tentativă de asasinare a lui Matcovschi. Deşi, într-un final, judecătorii l-au condamnat pe Struţ pentru săvârşirea unui accident rutier din imprudenţă, la sfârşitul Dosarului a fost anexată o scrisoare semnată de un deţinut, care declara că el cunoaşte cine a ordonat asasinarea poetului. “Lena, acum ascultă-mă bine. Du-te la M. Toader şi spune-i să-ţi facă ocazie să-l vezi pe Ion Caţaveică de la editura ziarului “Literatura şi arta” şi spune-i să trimită la mine pe cineva din deputaţi şi eu am să povestesc cine a ordonat să-l pălească pe Matcovschi cu maşina…”, este un fragment din scrisoarea pe care am descoperit-o la sfârşitul Dosarului.

La începutul lunii iunie 2013, poetul Dumitru Matcovschi a fost internat în spital, fiind diagnosticat cu un proces expansiv de tumoare cerebrală de etiologie post-traumatică. El a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale pe creier, încercându-se înlăturarea tumorii, însă starea poetului s-a agravat şi, în noaptea de 26 iunie curent, Dumitru Matcovschi s-a stins din viaţă. Medicii care l-au operat susţin că boala de care suferea poetul ar avea legătură cu accidentul pe care l-a suportat în anul 1989.

“Este o ipoteză. Atunci a fost modificat creierul. Este o apariţie a tumorilor post-traumatice. Nimic nu trece pe alături. Trauma este una din cauzele apariţiei tumorilor. Sigur că acea traumă n-a trecut pe alături”, ne-a spus medicul Iulian Glavan. ZdG a găsit dosarul accidentului rutier din anul 1989 în arhiva Curţii Supreme de Justiţie şi a analizat modalitatea prin care s-a desfăşurat ancheta penală, dar şi cum a decurs procesul de judecată în cazul inculpatului Mihail Struţ.

430-matcovschi-dosar1Accidentat la 500 m de casă

Pe data de 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi, împreună cu fiicele sale, Dumitriţa şi Adriana, au urcat în automobilul de model “Volga” şi s-au pornit spre o localitate din Anenii Noi. La aproximativ 500 de metri de casă, pe Bulevardul Păcii (actualmente bd. Dacia), lângă iazul de la porţile oraşului, automobilul s-a defectat. Dumitru Matcovschi a plecat la un prieten mai vechi, Spiru Filip, pe care l-a rugat să-l ajute să identifice problemele de la motorul “Volgăi”.

“A venit Matcovschi şi a zis: Hai să mă ajuţi cu maşina. Stă în mijlocul drumului şi nu se porneşte. Atunci venise la mine şi Constantin Rotari cu maşina şi am mers toţi acolo. M-am uitat la motor. Am văzut că nu porneşte şi am zis să o ducem în garaj, că poate o rezolvăm. Eu m-am băgat sub maşina lui, ca să agăţ cuiul, parcă văd şi astăzi acea “Volgă” nouă… Şi, tot atunci, Mihail Struţ cu autobuzul a intrat direct în noi. După accident s-a discutat că era o defecţiune la motorul “Volgăi” şi că benzina a fost necalitativă”, îşi aminteşte Spiru Filip, un profesor care a rămas invalid după acel accident, fiindu-i amputat un picior.

430-matcovschi-111-besleaga“Matcovschi era foarte tare lovit la cap. Curgea mult sânge”

Dumitriţa şi Adriana plecaseră acasă. Iar în timp ce Matcovschi, Filip şi Rotari încercau să remorcheze automobilul de model “Volga”, care staţiona cu roţile din partea dreaptă pe trotuar, un autobuz de model “Ikarus-260”, care se deplasa cu o viteză neregulamentară de 67—69 km/h, a lovit direct în automobilul lui Matcovschi. Toate cele trei persoane au fost grav accidentate. “Primul l-au urcat pe Rotari într-un automobil. Apoi a venit o maşină militară, de ocazie şi m-au urcat pe mine şi pe Matcovschi. El era foarte tare lovit la cap. Curgea mult sânge”, mai povesteşte Spiru Filip.

Potrivit expertizelor medico-legale, Dumitru Matcovschi suferise “traumă deschisă cranio-cerebrală gravă, contuzie gravă a creierului, fracturarea craniului şi a coastelor, fractură închisă a claviculei din stânga cu deplasarea fragmentelor” şi alte traume calificate drept leziuni corporale grave periculoase pentru viaţă.

Anchetatorii au deschis un dosar penal pe numele lui Mihail Struţ, şoferul autobuzului, investigând atât versiunea unui accident rutier cauzat din neatenţia şoferului, cât şi ipoteza unui accident intenţionat, o tentativă de omor asupra poetului Dumitru Matcovschi care, în acea perioadă, candidase la funcţia de deputat al poporului din URSS. Tot el era redactor la combativa revistă “Nistru”. În prima instanţă, dosarul urma să fie judecat de Judecătoria Botanica, dar, din cauza evenimentelor social-politice din anul 1989 şi a mai multor presiuni publice, dosarul a fost retras de la Judecătoria Botanica şi examinat direct de Colegiul judiciar penal al Judecătoriei Supreme a RSSM.

O versiune falsă şi alta cu sandalele

Potrivit rechizitoriului procurorilor şi mărturiilor din dosar, şoferul Mihail Struţ a declarat iniţial că se deplasa cu autobuzul şi, într-un moment, un copil i-ar fi ieşit în cale. Pentru că ar fi evitat să-l accidenteze pe copil, a pierdut controlul volanului şi l-a accidentat pe Matcovschi. Ulterior, Struţ a recunoscut că versiunea cu copilul este falsă şi a relatat o altă poveste.

430-matcovschi-111-munteanu“Pe data de 5 iunie, eu am recunoscut că versiunea cu băieţelul care a traversat strada este falsă. (…) Ajungând pe Bd. Păcii, am întors spre Sângera, mergând spre str. Botanica, am simţit că îmi este incomod, deoarece eram încălţat în încălţăminte de casă. M-am aplecat să-mi iau sandalele de lucru. Când am ridicat capul, am văzut şoferul maşinii “Volga” şi am înţeles că ciocnirea este inevitabilă. Am vrut să evit ciocnirea, să-l lovesc doar cu o parte. Am simţit lovitura. După ce s-a oprit autobuzul, am ieşit repede pe uşa a treia şi am văzut pe drum doi oameni, am văzut că curge sânge…”, mărturisea Mihail Struţ în faţa judecătorilor.

Conform expertizelor tehnice, fizice şi chimice, automobilul “Volga” staţiona din cauza dereglării dispozitivului de aprindere. Iar, autobuzul “Ikarus”, condus de Struţ, se afla într-o stare tehnică ireproşabilă, fără defectări ale sistemului de conducere şi de frânare.

Conform procesului-verbal anexat la dosar, în timpul şedinţelor de judecată Mihail Struţ le-a spus judecătorilor că, în anul 1985, în timp ce lucra ca şofer la Consiliul Miniştrilor al RSSM, a mai accidentat o femeie. Tot el a mai declarat că pe Matcovschi nu-l cunoştea până în ziua accidentului. “Personal pe Matcovschi nu-l cunosc. Numai din ziar, din fotografii, asta după accident”, a mai spus Struţ.

Fiica poetului, Adriana Matcovschi, fiind chemată să dea mărturii în sala de judecată, a declarat că “În ultimul timp, tata avea la lucru neplăceri. Ne telefonau acasă şi duceau nişte convorbiri provocatoare în privinţa mamei şi a lui tata”. Totodată, Spiru Filip, amicul lui Matcovschi, ne-a spus că a stat cu Matcovschi la un pahar de vorbă cu o zi înainte de accident. “Cu Dumitru am început a vorbi despre Pactul “Ribbentrop-Molotov”. El avea ceva informaţii. Da’ el mi-a zis să nu vorbim despre aşa lucruri în beci, pentru că sunt chestiuni de stat”, îşi mai aminteşte Filip, care în acea perioadă activa în calitate de profesor.

Procurorii renunţă la versiunea tentativei de asasinare

430-matcovsch1În rechizitoriul procurorilor pe dosarul penal deschis pe numele lui Mihail Ştruţ scrie că “în timpul cercetărilor, a fost controlată versiunea despre caracterul premeditat al tamponării cu scopul atentării la viaţa deputatului popular al URSS, Dumitru Matcovschi, adică săvârşirea de către învinuitul Struţ Mihail a actului terorist. E luată hotărârea despre sistarea procesului-penal împotriva lui în această parte, din lipsa conţinutului informaţiei”, semnează V. Ciutac, anchetator superior pe dosare deosebit de importante.

Pe data de 6 iunie 1990, Colegiul judiciar penal al Judecătoriei Supreme a RSSM a emis sentinţa pe dosarul “Struţ & Matcovschi, Rotari şi Filip”, în care se spune că versiunea despre un atentat premeditat asupra persoanei lui Matcovschi nu e justificată prin dovezi cuvenite şi e considerată de colegiul penal drept un factor mai mult emoţional în urma evenimentelor social-politice din republică.

“Colegiul judiciar penal îl condamnă pe Struţ Mihail la privaţiune de libertate pe un termen de 6 ani într-o colonie, aşezare pentru persoanele care au comis crime din imprudenţă, cu retragerea permisului de conducere pe o perioadă de 3 ani. Struţ urmează să fie arestat în sala de judecată, termenul de pedeapsă fiind calculat de la 6 iunie 1990. Corpurile delicte, de restituit sandalele lui Mihail Struţ. La sentinţa Judecătoriei Supreme nu se poate declara recurs sau protest”, se arată în sentinţa definitivă.

430-artisti-mortiStruţ a fost amnistiat, apoi trimis din nou după gratii

Mihail Struţ a fost trimis după gratii, fiind învinuit de încălcarea regulilor de circulaţie şi de comiterea accidentului rutier din imprudenţă. Pe 30 octombrie 1991, a fost formată o comisie specială la nivel de conducerea republicii, care a emis hotărârea de a-l amnistia pe cel care se făcea vinovat de accidentarea gravă a lui Matcovschi şi a altor două persoane. Acesta a stat 4 luni în libertate până când s-a format o altă comisie, alcătuită din deputaţi, noul ministrul de Interne şi procurorul general, care a anulat hotărârea de amnistiere şi l-a trimis din nou pe Struţ după gratii. Ulterior, cu un an şi jumătate înainte de expirarea termenului de detenţie, Struţ a fost eliberat din închisoare “pentru bună purtare”.

Mihail Struţ are 63 de ani. În prezent, el este şoferul unui autobuz de pe ruta nr. 5 din Chişinău. Reporterul ZdG s-a întâlnit cu şoferul care, acum 24 de ani, l-a accidentat pe Matcovschi. Bărbatul ne-a spus că accidentul rutier s-a produs din neatenţie şi că nu era organizat la comandă. Struţ a mai spus că pe şeful Securităţii de atunci, Gheorghe Lavranciuc, nu-l cunoştea şi că versiunea cu asasinatul a fost una inspirată de evenimentele politice de atunci.

Scrisoarea de la sfârşitul dosarului

“Accidentul a fost camuflat. Pe Matcovschi nu l-am ştiut până la accident şi mai bine nici nu-l cunoşteam. A fost o comisie de la Moscova, să investigheze acest accident. Apoi a fost şi o comisie din ţările baltice, care a fost ţinută în secret. Şi n-au demonstrat niciun atentat. În 1991, când m-au amnistiat, patru luni am fost la libertate. În acel timp, m-am interesat cine a cumpărat “Volga” lui Matcovschi. Uitaţi-vă pe foaie, că de patru ori a fost vândută “Volga” după accident. Şi când eu căutam cine sunt proprietarii “Volgăi”, m-au chemat la poliţie şi mi-au spus că amnistia a fost anulată şi m-au închis din nou”, povesteşte Struţ.

La sfârşitul dosarului accidentului rutier din 1989, este anexată o scrisoare, din conţinutul căreia reiese că a fost scrisă de un deţinut fiicei sale. “(…) Lena, acum ascultă-mă bine. Du-te la M. Toader şi spune-i să-ţi facă ocazie să-l vezi pe Ion Caţaveică, de la editura ziarului “Literatura şi arta”, şi spune-i să trimită la mine pe cineva din deputaţi şi eu am să povestesc cine a ordonat să-l pălească pe Matcovschi cu maşina…”, se arată într-un fragment din scrisoare.

La întâlnirea cu reporterul ZdG, Mihail Struţ a spus că nu el a scris acea scrisoare şi că, din câte îşi aminteşte, la sfârşitul examinării dosarului a fost chemat la o confruntare cu un deţinut care ar fi scris respectiva scrisoare. “Acest deţinut locuieşte la Poşta Veche. El a fost chemat în instanţa de judecată şi a spus că ştie cine a ordonat să-l accidenteze pe Matcovschi, cerând să fie eliberat el”, explică Struţ.

“Se mai întâmplă aşa ceva în activităţile serviciilor speciale”

Anatol Plugaru, ministrul Securităţii la începutul anilor ‘90, ne-a spus că s-a vorbit mult despre un accident aranjat în cazul lui Dumitru Matcovschi, însă acest lucru nu a fost demonstrat de către autorităţile de atunci. “Am avut şi eu suspiciunea că acel accident a fost aranjat, pentru că se mai întâmplă aşa ceva în activităţile serviciilor speciale. Am contactat oamenii legii care au activat în acea perioadă. Ei mi-au spus într-un cuvânt că nu este niciun atac şi că a fost un accident tragic. Şi cu această concluzie am rămas în toţi aceşti ani”.

Totodată, Dumitru Postovan, procurorul general care a activat în anii 1990—1998, susţine: “După venirea mea la conducere, această chestiune s-a discutat permanent. Era vorba că a fost un atentat asupra lui Matcovschi, doar că nu s-au confirmat aceste chestiuni. Din câte îmi aduc aminte, noi nu am putut demonstra că accidentul a fost intenţionat, din anumite considerente. Ca versiune, atentatul a existat”, ne-a spus Postovan.

430-matcovschi-josSpiru Filip, amic din studenţie al lui Dumitru Matcovschi, căruia, după acel accident, i-a fost amputat un picior, spune că mulţi se tem să vorbească despre un atac asupra lui Matcovschi, inclusiv el. “Mă tem să vorbesc. Ca să nu spun un cuvânt şi din nou să mă aştepte şi pe mine acelaşi destin. Eu mă tem de aceste lucruri. Am învăţat o vorbă: Taci, măi băiete, că dacă taci, bine faci. Mă înfiorează când mă gândesc la trecut. Ceva la mijloc a fost. Dar cum de scos adevărul la lumină, nu ştiu. Toţi se feresc de versiunile politice”.

La sfârşitul anului trecut, poetul Dumitru Matcovschi a declarat pentru ZdG că viaţa familiei sale a fost împărţită în două perioade: până pe 17 mai 1989 şi după acea zi, când devenise victima unui grav accident rutier. A rămas în viaţă graţie medicilor, care au săvârşit un adevărat miracol, redându-i viaţa şi capacităţile de luptător, dar şi datorită soţiei sale, Alexandrina, care a fost îngerul său păzitor în acea perioadă grea de suferinţă.

Poetul, prozatorul, publicistul şi dramaturgul Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul Raşcov, judeţul Soroca. În noaptea de 26 iunie 2013 poetul s-a stins din viaţă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

20 comentarii

 1. jurnalist iradiat Alecu Mocanu

  Concluzia ?
  ————————-
  E foarte simpla:
  inca de pe timpurile ocupatiei ruso-sovietice si pâna acum exista un GRUP OPERATIV terorist condus de liderii comunisti rusofoni sub indrumarea vesnicului mereu viu SIS-tem KGB care omoara toti marii UNIONISTI din RM prin accidente la comanda, otraviri, iradieri, etc.

  Dar intrebarea se pune altfel:
  oare credeti ca acesti presedinti Snegur, Lucinski si Voronin /care conduce toate aceste operatii teroriste criminale / nu au stiut de toate aceste asasinate ? Vreti sa spuneti ca un presedinte de “tara” nu stie ce se intâmpla la el in “tara” ?
  Intrebarea acum se pune altfel:
  de ce noul Presedinte N.Timofte, Omul Legii, cum ii place lui sa zica, nu face nimic pentru a contracara acest genocid contra fruntasilor intelectuali moldoveni care sunt toti unionisti ?
  ——————————————
  De ce, domnule Presedinte ?
  Prin non-actiune deveniti un partas
  la crimele ocupantilor !

  NUMAI RE-UNIREA NOASTRA CU PATRIA-MAMA
  ROMANIA MARE EUROPEANA
  NE VA SCAPA DE TEROAREA OCUPANTILOR RUSO-COMUNISTI !

 2. Actorul Vasile Butnaru

  Un Mare Poet National.Un Poet Gravat cu Fierul Incandescent pe Sufletul Neamului Sau.Un Poet cu Litera Mare.

 3. Mihai Romanul

  Căutând după numele “Mihail Struț” am găsit un consilier PCRM la Primăria Satului Căpriana, raionul Strășeni.

  Să fie oare aceeași persoană cu cel care a condus acel autobuz?

 4. roman pina la moarte

  rusii ocupanti au ucis si ne ucid inca toate capetele iluminate ,toti intelectualii ,toti oameni inteligenti care sunt un obsatcol pentru rusi,acesti oameni destepti pot trezi multimea ,poporul care doarme ,de asta suntem inca subjugati de acesti porci

 5. Neculai din Cioropcani

  Ma refer doar la partea criminala,In practica CGB se practicau si operatiuni de licidare fizica a persoanelor incomode.Ca fost militar al punctului operativ al sectiei de informatii al unitatii militare 2134 CGB care ducea o activitate de spionaj impotriva Romaniei prin interceptarea convorbirilor telefonice,telegrafice si radio,etcetera atit pe teritoriul Romaniei cit si pe teritoriul R.Moldova.Asa am suspiciuni fondate a fost licidat o persoana concreta……nu o sa descriu deschis,

 6. Neculai din Cioropcani

  In luna septembrie sosesc in concediu si o sa trec pe la voi numaidecit.Apropo Plugaru a reactivat pe toti criminalii in cadrul MSN….

 7. Leonida Lari deDincolo

  GENOCID SIS-TEMATIC:
  DISTRUGEREA BINE ” ORGANIZATA” A MOLDOVENILOR PATRIOTI SI UNIONISTI !

  CAZUL ACTORULUI UMORIST GHEORGHE URSCHI:

  ATACURI CEREBRALE oculte si paranormale !
  pentru anihilarea marilor personalitati ale neamului nostru românesc !
  —————————————————————————————————-
  1.
  Gheorghe Urschi, în vârstă de 64 de ani
  / nascut la 18 ianuarie 1948 in s. Cotiujenii Mari/ Sodanesti /
  “a suferit” un ACCIDENT vascular / ictus/ CEREBRAL,
  la 10 iunie 2011, imediat dupa revenirea dintr-un turneu din România,
  la invitatia cântaretului Fuego
  iar recuperarea decurge extrem de anevoios si costisitor, el fiind tratat si in Israel.
  —————————————————————————————————————————-
  O declaratie de-a domniei sale in iunie 2010:
  – “Balticii au declarat din prima zi de independență că a fost ocupație sovietică.
  Noi, după 20 de ani, ne mai rușinăm să spunem acest adevăr.”
  – Declarația aparține umoristului și compozitorului Gheorghe Urschi, lansată la Publika TV,
  cu referință la declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice a teritoriului Basarabiei,
  a nordului Bucovinei și a ținutului Herța.

  “E o chestie provincială cu iz urât. Intră un animal la noi în casă și noi îi spunem: lasă-l, măi…
  Moscova ne-a deschis ochii. Am prieteni ruși, care mi-a spus acest adevăr”,
  a mai adăugat Gheorghe Urschi.
  2.
  IMPORTANT:
  – priviti aici un video cu umorul popular al lui Gheorghe Urschi despre pasapoarte si cetatenia româneasca,
  rusificare, ocupatie, Re-Unirea cu România, etc. postat in iunie 2010.

  Pentru aceste vorbe UNIONISTE,
  GUVERNUL OCUPANT RUS TERORIST DIN UMBRA DIN RM
  nu l-a iertat si l-a condamnat la suferinta si la moarte !

  “G. Urschi – Sa-ti dee-n cap asa ceva p.2″
  3.
  Un alt caz similar din România:
  Vasile Rudan / nascut in 1934 in s. Verbauti, Bucovina de Nord /
  este un cercetător în domeniul fenomenologiilor de frontieră.
  Timp de trei decenii a efectuat cercetări experimentale la cererea şi sub controlul Armatei.
  Deţine patru recoduri mondiale în comunicaţii tepatice. Este autorul descoperirii efectului Rudan (1965)
  în structura energetică externă a organismelor vii – un bioidicator extern al funcţiilor fiziologice vitale,
  detectabil de la distanţe apreciabile.
  A elaborat metode extrasenzoriale operative pentru detecţia şi localizarea zăcămintelor petrolifere.
  A paticipat la misiuni speciale, având ca obiect monitorizarea extrasenzorială a unor ţinte umane,
  aflate în teatre de operaţiuni militare.

  A făcut cercetări de succes în domeniul terapiilor alternative.
  A elaborat o metodă operativă, bazată pe factori naturali,
  pentru stoparea procesului supraponderabilităţii la copii.
  http://rudan.ro/content/despre-autor

  – in luna iulie 2010, Vasile Rudan a susținut în București
  “Cursul intensiv teoretic si practic de protecție si autoapărare extrasenzorială”.
  Imediat după terminarea acestui curs, Vasile Rudan a suferit UN ATAC CEREBRAL
  în urma căruia i-a fost afectată funcția vorbirii și, până în prezent acesta nu a mai putut să continue aceste cursuri.
  —————————————————–
  4.
  Si vestita cântareata Irina Loghin / cu tata basarabean /, sufera si ea un ATAC CEREBRAL
  imediat dupa revenirea la Bucuresti de la Chisinau, la 17 mai 2012,
  unde participase la manifestarile de doliu negru la 200 de ani
  de la ocuparea Moldovei de Est / 16 mai 1812/ de catre Imperiul tarist.
  ——————————————————————————————————————–
  5.
  Si o alta cântareata est-moldoveana unionista refugiata la Pitesti, Nina Crulicovschi
  sufera de o “boala rara” si misterioasa la cap:
  pe creier i s-au descoperit nu mai puţin de cinci chisturi “bizare”.
  ————————————————————————————————————————
  DE CE PRESEDINTELE NICOLAE TIMOFTI NU OPRESTE ACESTE OMORURI ?

 8. Burunducul Unionist

  Blog Veceaslav Stavila. 26 martie 2011:
  “Primarul Nicolae Costin a fost omorât cu cesiu radioactiv ?”
  Notă:
  Se afirmă că primarul N. Costin ar fi fost intoxicat cu cesiu radioactiv,
  adus din Rusia şi infiltrat în fotoliul automobilului său de serviciu.
  Principala probă care susţine această ipoteză este moartea, aproape simultană,
  a şoferului de serviciu / Tudor Panus / al lui N. Costin, survenită în urma aceleiaşi maladii – leucemia.
  Întrebare:
  Analiza rămăşiţelor umane ale primarului-martir Nicolae Costin ar putea elucida cauza decesului său ?
  http://blog.nistru-prut.info/?p=2232#comment-7508
  Comentarii:
  ——————————————
  mihail spune:
  26 martie 2011 la 11:16
  Domnule V.Stavila, vreau sa confirm cele spuse mai sus.,dar sa mai adaug citeva detalii :
  Am avut onoarea sa fiu studentul D.Nicolae Costin,de asemenea sa-l cunosc pe soferul acestuia, Tudor Panus,
  inca cind lucra ca strungar la uzina “Hidromas”. Oameni cumsecade,patrioti ai neamului.
  Am stat de vorba cu Tudor cu putin timp inainte de moartea sa tragica. Era fara par pe cap si invalid de grupa 1. N.Costin a fost condamnati de KGB si pentru demolarea monumentului criminalului V.Lenin din PMAN din Chisinau
  si pentru deschiderea mai multor licee romanesti in Chisinau.
  A avut de patimit si sotia acestuia Iuliana Gore-Costin. O zi buna.
  —————————————————————————————————————————–
  Giordino spune:
  26 martie 2011 la 16:58
  Se ştia de atunci că a fost iradiat intenţionat,
  lucru confirmat de medicii germani care au încercat săl lecuiască: iradiere intenţionată…
  ———————————————————————————————————————-
  Giordino spune:
  26 martie 2011 la 20:13
  Au mai fost şi parlamentari ucişi cu pastile care provoaca infarctul: Vatamanu, Istrati, Malarciuc,…..
  mulţi luptători pentru independenţă la Nistru ucişi după război şi restul lăsaţi în sărăcie şi mizerie,
  cântăreţul Vadim Gheoghilaş….
  ———————————————————————
  Nina Munteanu, Basarabia spune:
  29 martie 2011 la 15:43
  Corect spus!
  De Lidia Istrati se scria pe atunci că a fost iradiată de la stiloul ei din cabinetul de lucru.
  ——————————————————————————————————————–
  OTRAVA KGB spune:
  26 martie 2011 la 22:16
  ziarul “Timpul” 26 Martie 2011
  Primarul satului Cocieri, Sergiu Nârca a fost otrăvit cu tetraetil de plumb.
  Acesta este rezultatul expertizei medico-legale efectuată peste hotare la cererea primarului.
  Primarul din Cocieri a fost otrăvit cu plumb în anul 2009. Substanţa a fost depistată în biroul primarului,
  între scândurile din podea. Nici până astăzi, organele abilitate nu au demarat o procedură de urmărire penală,
  din care motiv pentru care primarul a decis să-şi apere drepturile la CEDO.
  * Un articol de: Irina Papuc
  http://www.timpul.md/articol/este-stabilit-primarul-de-cocieri-a-fost-otravit-21905.html#comenteaza

  john connor spune:
  27 martie 2011 la 2:32
  UN FOST KGB-st,CHISINAUIAN, (care in afara serviciului iubea paharelul)
  TIMP DE CITIVA ANI A POVESTIT DESPRE MULTE CRIME INFAPTUITE IPOTRIVA PATRIOTILOR DIN CAPITALA.
  ACUM CITIVA ANI CIND DEPARTAMENTUL DE LICHIDARE AU AFLAT SURSA DE SCURGERE A INFORMATIILOR SECRETE SI IN URMA HOTARIRILOR PRIMITE A FOST LICHIDAT LUCRATORUL LOR SI UN COLEG DE-AL SAU
  DE PAHAR. IN SCURT TIMP SA AFLAT CA DESPRE SECRETELE ACELUI-A STIU MAI MULTI…
  UNII DINTRE EI AR VREA SA SPUNA CE STIU, DAR AU FRICA DE CEI DIN SIS MODOVENESC,
  INTREBAREA E,
  UNDE AR PUTEA SA SE PLINGA ACELE PERSOANE, DEOARECE ESTE VORBA
  DE 19 PERSOANE LICHIDATE IN PERIOADA ULTIMILOR …. ANI ???
  —————————————————————————————————————-
  Haiduc spune:
  24 august 2011 la 18:15
  Cine stie despre asasinatele din manastiri ale unor calugari pro-români,
  in primul rând la cea de la Capriana, apoi Tipova, etc.???
  Cineva trebuie sa stie.
  http://blog.nistru-prut.info/?p=2992

 9. Taximetrista Budesteana

  http://www.scritube.com/literatura-romana/asasinare-la-rang-de-regi20251684.php

  ” Pot sa va spun ca sculptorul Mihai Prepelita a declarat odata ca are dovezi sigure ca a existat o comanda de lichidare a Doinei si a lui Ion“ / Ion Ungureanu /.

  În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi a fost un accident intentionat, provocat de structurile Securitatii de la Chisinau, la comanda unor forte politice de atunci.

  „Mi-au adus doi copii în sicrie. Nu stiu ce s-a întîmplat. Îmi pare rau ca nu am retinut numele celor care, la cimitir, mi-au spus ca în acea noapte, la ora 2:00, dupa ce s-a produs accidentul, “Europa Libera” a difuzat o stire ca, din cauza unei masini blindate fara lumina, într-un accident au decedat copiii mei. Ancheta desfasurata de autoritatile de la Bucuresti a fost una superficiala. Judecatorul care examina dosarul ne-a întrebat ce vrem noi de la cel vinovat. I-am raspuns ca vrem sa fie pedepsit dupa cum prevede legea. Ne-a raspuns ca va face asa cum crede el de cuviinta. La proces n-a fost prezent nici un reprezentant al presei. Chiar daca ar fi reluata ancheta, nu cred ca vor fi rezultate. Cînd am declarat, într-un cerc restrîns, ca voi depune o cerere pentru ca dosarul sa fie reactivat, seara am si fost telefonata de o persoana necunoscuta si amenintata. “Sa nu uiti ca ai copil”, mi-a spus vocea, si eu, cum am ramas numai cu Cristi, am renuntat…

  Din România am primit o caseta de la un avocat, care spunea ca este gata sa preia dosarul gratis. Ulterior, caseta a disparut”, marturisea Eugenia Marin, mama Doinei, pentru “Ziarul de Garda”.

  Contactat de UNIMEDIA, Cristi Teodorovici, fiul Doinei si al lui Ion, a declarat ca în urma acelui telefon bunica-sa, Eugenia Marin, a renuntat sa mai faca unele anchete, verificari. “În acest week-end am organizat parastasuri, în memoria parintilor mei, si aici la Chisinau si la Bucuresti.

  In 1991, au cântat la Marea Adunare Nationala, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea sa spuna: „Vin aici direct din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, sa va aduc salutul libertatii noastre“. În mai 1992, împreuna cu poetii Grigore Vieru si Adrian Paunescu, au cântat în fata luptatorilor din razboiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.

 10. Neculai din Cioropcani

  Voi descrie doar un subtect din numeroasel exzemple de credibialitate a SIS lui,Tehnicianul superior al punctului operativ al sectiei de informatii al unitatii militare 2134 CGB DISLOCATA PE STRADA pETRICANI Casliuc Vladimir nascut pe 21 aprilie 1960/63 in satul Maskovca,raionul Mironov,rejiunea Ciev,Ucraina.Este casatorit cu o femee pe nume Elena din satul Varzarestii Noi din raionul Calarasi,lucratoare la fabrica ,,Floare,,,au citeva fiici.ACEST MAGAR ESTE RESPONSABIL DIRECT DE MULTIPLELE CONECSIUNI ILEGALE LA TOATE LINIILE DE TELECOMUNICATII INTERNATIONALE CIT SI LOCALE atit pe teritoriul Romaniei,cit si pe teritoriile R.Moldova si Ucraina in scopuri de spionaj.Dupa eliberarea din securitate sa aranjat culmea ca telefonist in Parlament si la Presidentie

 11. IVU DELA HOTIN

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ———————————————

 12. Sakartvelo

  O Preluare:
  http://www.consiliul-unirii.ro/organizatii-si-persoane-afiliate/
  ————————
  Nicolae Tocarciu, mesaj:

  Pe parcursul anilor 1979 /septembrie 1991
  pe linba sectia de informatii a unitatii militare 2134 CGB graniceri a fost fondata punctul operativ de pe strada Petricani din municipiul Chisinau.
  Punctul operativ se ocupa cu spionaj impotriva României.Datorita unor imprejurari eu am avut functia de instructor superior in acest punct.
  Doresc ca prin intermediul Dumneavoastra ca toti românii sa cunoasca lucruri importante.

 13. Sakartvelo

  Preluare:
  http://adevarul.ro/moldova/politica/arhivele-comunismului-cenzura-comunism-sageti-petru-carare-1972-1_5125c4af00f5182b85861186/index.html
  —————-
  Papa Raţă:

  Pană la urmă, Petru Cărare, după consangeanul său, A.Mateevici, şi spre deosebire de bocitoarele scribace în fusta mămucăi
  ori lichele adevărate ..
  – Cărare merită cele mai mari onoruri
  ale democraţiei noastre, dar… e uitat ,
  deoarece în capul democraţiei am avut şi avem parte mereu de derbedei , şarlatani politici, cameleoni de tot soiul ..
  – Uitat, ignorat de tribul scribacilor,
  în continuare acest fiu al neamului românesc

  a fost intoxicat

  – alimentar…

  – cu chimicale anorganice

  – evident- de către agenţii kgb-ului criminal,

  în acelaş stil, precum au fost neutralizaţi
  şi Nicolae Costin, Aurel Stejaru şi a.

  Azi, făţarnicii de teapa lui Ghimpu
  se tot bat în piept de patrioţi, dar mai degrabă patrihoţi ..
  în loc să pună , ca demnitar politic ,
  în valoare – anume valorile democratice ale basarabenilor..
  da de unde raţiune din partea unor farisei de drumul mare.
  ———————————————-

 14. Sakartvelo-3

  Preluare:

  GRUPUL ASCOM ?

  http://www.zdg.md/investigatii/culisele-dosarului-ascom-vs-bastovoi-glotov-si-oamenii-sai-din-mai
  ——————————
  1.
  Nicolae Tocarciu (18 December 2011) :

  Stimate Aneta si Alina,
  il cunosc foarte bine

  pe Veaceslav Glotov,

  fostul colonel de la KGB,

  LUCRATOR OPERATIV de la sectiia insarcinata
  cu urmarirea persoanelor cu viziuni nationaliste, adica a renasterei nationale…

  Ba si mai mult a incercat sa ma foloseasca ca informator calificat…..i-am furnizat in mare masura dezinformatie calificata,
  am fost nevoit sa recurg la asa masura pentru a ma putea proteja de represaliile legate de conflictele legate de disensiunile cu fostii coleji….
  cititi articolul „Spionaj rusesc impotriva Romaniei„ din octombriie,
  este doar inceputul de pe blogul
  http://www.pavlicenco….

  sint la curent cu toate mahinatiile si mirsaviile comise de el ,informatiia este doar Dumneavoastra ….nu va grabiti sa faceti comentarii sau concluzii
  ———————————————–
  2.
  Nicolae Tocarciuc (18 December 2011) :

  Puteti sa cereti datele mele de la Vitelia Pavlicenco, dar ma aflu in Spania,
  nu am acces la internet pe parcursul saptaminii,
  nici nu va incipuiti

  ce animal periculos este Glotov

  si altii de linga el…..
  ———————————————
  3.
  Până a prelua şefia securităţii ASCOM Group, Veaceslav Glotov a activat ca ofiţer superior în forţele de securitate ale fostei RSSM.

  Menţiunea despre maiorul KGB Glotov o găsim în dezvăluirile regretatului Serafim Saka, într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău. Potrivit lui Saka, Glotov ar fi încercat să-l racoleze pentru a ponegri intelectualii moldoveni care promovau ideea românismului şi a limbii române.
  / Reporter de Gardă /
  ——————————————-

 15. "Plavetz" & Costache Tanase Timpuriu

  Stimate Nicolae T.,

  Ati scris recent ca doriti sa reveniti in vacanta la Chisinau prin Septembrie 2013.
  Fiti vigilent:
  Acest Grup Opretaiv MOSCAL nimicitor contra patriotilor si unionistilor moldoveni este mereu de garda, gata sa asasineze toti luptatorii pt. libertate si Re-Unirea noastra cu România.
  Oricum, ca fost ofiter in acele structuri speciale Dvs. cunoasteti mai bine realitatea.

  Paziti-Va,
  voronistii tkacisti comunisti stau mereu la pânda criminala prin toata Europa,
  teroristii-asasini nu stiu de hotare !
  ———————————-
  Oare cât va mai dormi molatec Presedintele Nicoale Timofte care nu vrea sa-si apare cetatenii de asasinii KGB-isti ?

 16. ion1

  dreptate in RM-Ion Druta cu Boris Druta(cu HAREMU) din Telenesti o transformat JUDECATORIA RM DE STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider…Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM…

 17. Preluare

  O demisie necesară, cea a lui Mihai Bălan, şeful S.I.S.
  —————————————————————————–
  ziarul Adevarul md 24 iulie 2013
  un articol de Ion Petrescu

  http://adevarul.ro/moldova/politica/o-demisie-necesara-cea-mihai-balan-seful-sis-1_51f00456c7b855ff566d1569/index.html
  ———————————————-
  Căldură mare, la Chişinău!
  Îndeosebi pe plan mediatic.
  Brusc, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a dat o declaraţie.

  Nu de simpatie, faţă de naşterea bebeluşului regal, în Marea Britanie.
  Ci pentru o altă stare de fapt, deloc democratică.
  Nicidecum europeană. Dar vizibil euroasiatică.

  Serviciul menţionat – S.I.S. – a dat o declaraţie prin care s-a autosesizat,
  în cazul unor jurnalişti ameninţaţi în fel şi chip.
  Cum observ acum că ar fi şi cazul meu, căruia băieţii cu multă aplecare spre Kremlin,
  tocmai i-au schimbat imaginea cu o fotografie sugerând – ca orice obsesie kaghebistă –
  o fiinţă cu două feţe.
  Aspect verificabil, la ora postării acestor rânduri, dacă daţi click aici.

  În loc să depisteze rapid cine se joacă pe calculatoarele unei ligi a tineretului rusofon,

  dar şi pe acelea de la structura confidenţială, proprie, anti-România –

  asta în condiţiile când serviciile de informaţii române nu au o divizie versus Republica Moldova –

  S.I.S. vine cu chemări staliniste, de genul îndemnării cetăţenilor să demaşte pe…răufăcători. Asta ca şi cum S.I.S. ar fi încadrat numai cu virgine, nu cu ofiţeri ce ştiu exact cine, de unde, în ce scop şi la ordinul cui s-au generat ameninţări sub forma unor mesaje electronice,
  cu pseudonime îndoielnice.

  S.R.I., sau C.I.A. nu ar fi procedat la fel, în situaţii similare.
  Mai degrabă, gospodin Mihai Bălan a revenit la convingeri tipice unui cetăţean cândva… sovietic. Doar sovieticii aveau obiceiul de a conduce propriul imperiu după principiul:»Dacă îi vrei docili, abureşte-i…»

  Dacă liderul S.I.S. era conform aşteptărilor fireşti, organiza cel mult o conferinţă de presă,
  în care să anunţe rezultatele investigaţiilor. Cele de interes public.
  Altfel este un praf în ochii cetăţenilor naivi.

  Republica Moldova are un preşedinte, un premier şi un lider de parlament, cu opţiuni publice pro-Vest. După frica ce domină presa de la Chişinău,
  S.I.S. pare să joace o altă carte, cea a K.G.B.,
  chiar dacă Mihai Bălan a fost propus pe funcţia actuală de Mihai Ghimpu.

  De ce tocmai acum şi numai declarativ,
  Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova condamnă timorarea jurnaliştilor?
  A fost înfiinţat abia azi?
  Ce jocuri politice interne face sau monitorizează Mihai Bălan
  nu mai este un secret pentru nimeni.

  De fapt, întrebarea cea mai onestă este dacă acest personaj chiar conduce
  sau doar i se generează iluzia că girează un serviciu secret până mai ieri pro-KGB?
  Acum aparent…neutru, dar acţionând la răsărit
  de graniţa oficială a comunităţii de informaţii euroatlantice.

  Pentru menţinerea imaginii sale publice iniţiale, ideal ar fi să îşi dea singur demisia.
  Oficial, din raţiuni personale. Neoficial, din acelaşi motiv pentru care Emil Constantinescu
  nu a mai vrut al doilea mandat prezidenţial.
  Ca şi el, Mihai Bălan pare că a fost învins de sistem.
  Cel de la Chişinău având altă siglă: KGB/FSB.
  ———————————————————————————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *