Consilier prezidenţial, implicat într-o afacere dubioasă

422-sleahtitkiMihail Şleahtiţchi, consilier pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă al preşedintelui R. Moldova, a fondat în anul 2010 o instituţie privată “Universitatea Deschisă – Europedia”, care a oferit mai multe servicii contra plată prin intermediul Ministerului Educaţiei, încă pe timpul când Şleahtiţchi deţinea funcţia de ministrul al Educaţiei. Printre fondatorii de la “Europedia” se numără şi un decan de la USM, Vladimir Guţu, decorat anul trecut cu distincţia de stat “Gloria muncii”. Decorarea s-a produs la scurt timp după ce Şleahtiţchi a devenit consilierul lui Nicolae Timofti.

Potrivit bazei de date a Registrului de Stat al Organizaţiilor necomerciale din cadrul Ministerului Justiţiei, în anul 2010, Mihail Şleahtiţchi, în calitate de deputat la acea vreme, Vladimir Guţu, decan al Facultăţii de Psihologie din cadrul USM, Alexandru Solcan, profesor şi analist politic, şi Liliana Posţan, formator sindical la Institutul Muncii, au fondat instituţia privată “Universitatea Deschisă – Europedia”. Scopul anunţat al instituţiei este “promovarea valorilor democratice şi general-umane prin educaţie şi cercetare”. Printre domeniile de activitate se numără şi “Susţinerea reformei administrative şi democratice”.

422-sleahtitki2Şi-a autorizat “afacerea” la care era fondator

În ianuarie 2011, Mihail Şleahtiţchi a fost numit în funcţia de ministrul al Educaţiei, iar la 27 iunie 2011, prin Ordinul nr. 573, Mihail Şleahtiţchi autoriza “Universitatea Deschisă – Europedia”, la care chiar dânsul este şi fondator. Această instituţie era abilitată cu dreptul de a desfăşura activităţi de avizare a planurilor şi programelor de formare profesională continuă pentru adulţi.

“Prestatorii de servicii în domeniul învăţământului pentru adulţi vor prezenta Ministerului Educaţiei, spre aprobare, planurile şi programele de învăţământ, însoţite de avizul eliberat de “Universitatea Deschisă – Europedia”… Avizarea se va efectua contra plată”, se arată în Ordinul semnat de ex-ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi.

Potrivit unor angajaţi ai Ministerului Educaţiei, prin acest Ordin, Şleahtiţchi a monopolizat activitatea de expertiză şi avizare a planurilor şi programelor de învăţământ. “Prin acest Ordin doar “Europedia” avea dreptul să realizeze expertize şi avize ale planurilor şi programelor de formare profesională la toate instituţiile de învăţământ, inclusiv la cele superioare”, ne-a spus Carolina Timco, şefa Secţiei studii post-universitare şi învăţare pe tot parcursul vieţii de la Ministerul Educaţiei.

422-sleahtitki3Şleahtiţchi monopolizează piaţa avizelor în învăţământ

ZdG a intrat în posesia unor documente pe care “Europedia” le-a transmis Ministerului Educaţiei, prin care instituţia privată indică o listă cu taxe pentru fiecare serviciu în parte pe care urma să-l presteze. Pentru avizarea unui plan de învăţământ taxa este de 600 de lei. Avizarea unui manual – 1100 lei, test de evaluare – 400 de lei, Curriculumul unei discipline – 900 de lei, dar şi alte taxe. Documentele trimise către Ministerul Educaţiei au fost semnate de Vladimir Guţu, în calitate de rector la “Universitatea Deschisă – Europedia”, şi Mihail Şleahtiţchi, în calitate de ministru al Educaţiei. Interesant este că pe unul dintre Avizele eliberate pentru Planul de învăţământ şi curriculumul pentru formarea profesională în cadrul cursurilor de scurtă durată, semnat de Vladimir Guţu, a fost aplicată apostila Facultăţii de Psihologie a USM.

Vladimir Guţu, decanul Facultăţii de Psihologie a USM, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Curriculum şi rector la “Universitatea Deschisă – Europedia”, ne-a spus că, anual, la “Europedia” ajung aproximativ 150 mii de lei, din serviciile pe care instituţia privată le prestează. “Activităţile le facem contra plată. De exemplu, suma pentru un curriculum este de 700 de lei. Instituţia putea să ia şi mai mult, pentru că aceste taxe nu sunt reglementate nicăieri. Contează calitatea avizelor. Taxele au fost coodonate cu Ministerul Educaţiei, pe când Şleahtiţchi era ministru. Dar, când făceam avizele, el nu avea timp să le citească la “Europedia”, fiind ministru şi având griji mai mari”, susţine Guţu.

422-sleahtitki4Ministerul a închis robinetul “Europediei”

La începutul anului 2013, Ministerul Educaţiei a identificat schema lui Şleahtiţchi şi a lui Guţu, astfel, ministra în exerciţiu a Educaţiei, Maia Sandu, a emis, pe 10 aprilie 2013, un ordin prin care a anulat Ordinul Nr. 573 din 2011, semnat de Şleahtiţchi. “A abroga Ordinul Nr. 573. Prestatorii de servicii în domeniul învăţământului pentru adulţi vor prezenta Ministerului Educaţiei pentru aprobare planurile/programele de învăţământ. Secţia studii post-universitare şi învăţare pe tot parcursul vieţii va transmite instituţiilor superioare şi medii de specialitate planurile şi programele spre avizare”, se arată în Ordinul Nr. 171, semnat de Maia Sandu.

Loretta Handrabura, viceministra Educaţiei, susţine că ministerul a anulat ordinul lui Şleahtiţchi prin care se impunea un monopol neconcurenţial prin faptul că toţi prestatorii de servicii educaţionale erau supuşi avizării de către această instituţie. Totodată, Carolina Timco, şefa Secţiei studii post-universitare şi învăţare pe tot parcursul vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei, susţine că ““Europedia” încerca să facă expertizare pe toate domeniile. Făceau şi la instituţiile superioare. Am identificat că nu pot face expertize în toate domeniile. Erau şi alte instituţii care puteau face expertiza. Şi important este ca această expertiză să se facă nu doar pe structurare, dar şi pe conţinut. Deja ministerul trimite direct la instituţiile de învăţământ ca să facă avizarea”, explică Timco.

422-sleahtitki5Şleahtiţchi – consilier. Guţu – decorat cu “Gloria muncii”

Vladimir Guţu s-a arătat nemulţumit că ministerul a închis robinetul instituţiei private “Europedia”. “Noi făceam expertize la unele avize şi planuri de învăţământ pe care ministerul urma să le aprobe. Dacă avizul nostru este pozitiv, ministerul decide dacă să aprobe planurile de înăţământ sau nu. Noi avem mulţi experţi. Dacă era un program din alte domenii, noi găseam experţi şi îi implicam. Acum situaţia este un pic alta. Ministerul a făcut o diversificare, trimiţând spre expertiză la mai multe instituţii, inclusiv la noi. Acum ministerul merge pe profiluri. Pe lună, vin vreo 4 -5 programe spre expertiză. Nu mai este cum era odată. Cu 2—3 ani în urmă nu era nimeni pe piaţă care să făcă expertizele programelor de învăţământ”, mai spune Guţu.

Ex-ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, ne-a spus că a fondat instituţia privată atunci când încă nu avea calitatea de ministru. “Am creat instituţia când nu eram şef. M-aţi readus la o perioadă frumoasă, când noi cream instituţii educaţionale. Când am devenit ministru, m-am retras din activitatea acestei instituţii, deşi am declarat în toate documentele oficiale că sunt fondator. Nu ascund acest lucru. Întrebaţi-l mai multe pe Vladimir Guţu. Acum nu mă implic pentru că nu am timp, nu am forţă şi putere. Am să mă implic cu siguranţă după ce o să-mi expire mandatul, am să revin la această idee”, a mai declarat Şleahtiţchi.

Mihail Şleahtiţchi a fost numit în calitate de ministru al Educaţiei în luna ianuarie 2011. La 24 iulie 2012 a fost demis din funcţie. Iar în aceeaşi zi, preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, l-a numit, prin decret prezidenţial, în funcţia de consilier pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă. La scurt timp de la numirea lui Şleahtiţchi în funcţia de consilier al preşedintelui, Vladimir Guţu a fost decorat de Nicolae Timofti cu ordinul “Gloria muncii”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

31 comentarii

 1. Eugenia

  Eu l-am vazut pe Sleahtitchi deunazi traversand strada neregulamentar. Poate faceti o investigatie si despre asta…

  • Marius

   Dinsul nu a introdus Istoria Romanilor. Invers, in august 2010 la minister au avut o comisie in care au votat ca obiectul sa se numeasca pur si simplu ISTORIA.

 2. Alex

  Ca de obicei, tragem alarma cand cineva ‘fura o gaina’, dar inchidem ochii cand altii fura milioane.

 3. ali

  pare mi se individul dat este implicat si in procurarea autocarelor pt sarmanii copii de la tara…..care deasemenea sau furat bani….si copiii merg cu caruta la scoala….trebuia demult demis si tras la raspundere ….nu sa stea alaturi de timofti….asa ceva numai in Moldova se intimpla….bardak total…..

 4. Gheorghe

  La autobuse daca s-a si furat, atunci a facut-o Filat cu fostul ministru Bujor. Filat a incercat sa-l scoata tap ispasitor pe asta, dar n-a avut probe.

 5. johnik

  Slleahtitski este un oportunist….pe linga functia de ministri si fondari de universitati-fantome, “super-psihologul” gasea timp sa citesca ore la Universitatea Alecu Russo din Balti….in ziua de duminica….masteranzii nu aveau dreptul sa se expuna deoarece acesta era sustinut de sefa la catedra de psihologie Silvia Briceag….in acel an saracul Sleahtitski a declarat venit de doar 500.000 lei…asta fara specula cu autocarele si alte lucruri monstruoase comise de “marele psiholog manipulist” Mihai Sleahtitski….Rusine dle Sleahtitski pentru tot ce ati facut la facultate, minister si mai nou pe la presedentie…..nu aveti nici un gram de rusine!!!!O spun pentru ca va cunosc personal….

 6. alex

  nu e nimic straniu!dupa cum se stie acesr ex-ministru in anii 90 a fost retinut la Balti pentru luate de mita!dupa asta au urmat autobusele(multe nici nu se pornesc),traficul de influentA PRIN Universitati!la unele Universitati poti liber sa0ti ei cu bani o diploma0de exemplu la cea din Tiraspol,de pe Iablocikin!cu contributia acestui liberal democrat acolo se vand diplome la stinga si la dreapta.vrei la pedagogie-poftim,vrei la geografie-nici o problema!asa ca asemenea dezvaluiri nu sunt originale.original ar fi daca,s-ar afla de ce rectorii adusi si pusi de Ministerul educatiei primesc cate 2-3 mii euro pe luna!aflati,cum face monument lui Guguta Belostecinic la ASEM,cum Bostan pune elicoptere pe postament sau cum Calmutchii face reparatii cu 20 euro chironu,,,,,,,,,,,,

 7. pupsik

  ha ha ha!!!!!asta-i tara auleo,unde am fost candva si eu……..cine,ba,asta e consilier presedential???????uitati-va ce minister a educatiei =a facut!!!!1astea imbla prin Colegii si Universitati cu visul sa-i puie la masa!!!visul oricarui lucrator din Ministerul Educatiei e sa se duca sa controleze si sa-l hraneasca!!!!aflati,cum un vice ministru al educatiei,adusa de la Balti(pentru ce,de ce?),cica a lucrat prin cumul la Univer de stat din Tirasoil,cate lectii a facut si ce bani a primit?(ea in genere nici nu aparea acolo).aflati cum acest ministru era tarificat prin cumul la Aleco russo la Balti,iar el nici nu aparea…..asta-i tara fantomelor….

 8. vera

  MUNCESC de CLATINA PAMANTUL

  Diavolii – mascati in om
  Statul l-au lasat mai gol;
  Criza ecopoli’zata,
  Contrabanda – astupata,
  Saracie majorata,
  Cinovnici – cu gust murdar,
  Milioane-n buzunar
  Si nu cu-n docar penal,
  Conduc statul,
  Habar n-au…oau-u-u!!

 9. vera

  DE CE?

  Studii au cam multisoare,
  De ce mintea lor le zboara,
  Ce sa zici de-analfabet?
  A cui minte-i mai usoara?

  De ce, asa mult rahat
  Ce impute-al nostru stat,
  De ce nu gasesc lopata,
  S-arunce gunoiu-n groapa,
  Din Moldova – “democrata”?

  De ce???

 10. lilica

  Psihologia este un fenomen foarte ordinar.Nu te aduce la nici o transformare,crestere in viatà.Te ajutà doar a fi mai abil in societate cu oamenii care ii ai imprejurul tàu.
  Psihologia e foarte conservatoare,nu poate fi revolutionarà.Este la serviciu shemei sociale.Te tine in interiorul limitelor.
  Un individ stie cà psihologia este controlatà de acei care is la putere:statul, biserica, societatea. In un fel acoperit cu voal te tine legat la mintea colectivà.

  Libertatea opiniilor pentru fiecare individ(in orice directie)!!!

  Libertate fiintelor de la shemele societàtii!!!

  Cresterea mentalà INDIVIDUALà!!!

  STIMULAREA CONSTIINTEI INDIVIDUALE!!!

  in rest la nou plouà si plouà 🙂

 11. ion1

  bravo Efrim de asa reforme …tote jigodiile la duba nu la conducere STATUL RM…-Ion Druta,Boris Druta(cu HAREM) din Telenesti o transformat JUDECATORIA DE STAT BOTANICA IN -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris.Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM.2ra-926/12 „Lima” împotriva lui Ion Druta judecator Botanica.

 12. Sandu

  Sleahtitchi asta mai poate fi acuzat si de plagiat. Toate cartile semnate de el sunt simple traduceri. In schimb, a obtinut, nu stim cum, granturi, pentru a le edita, si, binainteles, pentru a-si umple buzunarele. Iar in timpul ministeriatului sau a a favorizat, masluind, castigarea concursurilor pentru editarea manualelor scolare de catre Edituri “alese pe spranceana”. Tiraje mari – bani grei!!! Edituri apropiate mariei sale, dragi si sotiei sale, autoare (in)contestabila de manuale si carti de poezie. Pe scurt, e un escroc.

 13. codru vasea

  hazliu!!!!!am citit si articolul si comentariile!pai,dragii mei,cum e manda asa e si tanda!va imaginati ce sfaturi da el lui Timofti?credeti ca Fu lat niu stie ce persoana onesta are in partid?(numai Senea Plesca ca politician cat face!!!!).si noi iam votat,ii vom vota!!in ministrerul educatiei toti sunt facuti parca de o mama-unica ce pot face bine-sa controleze!daca sau pus virgulile corect in cataloage!daca nu da doamne nu sa iscalit invatatorul pentru lectie etc!in rest,ati vazut genii,poeti,pictori(asta e elita unei tari,nu Guma sau Derleu si Ghimpu)sau ceva esit din comun sa iasa din scolile noastre?asta meritam!!!!!!!

 14. j

  Oameni buni, nu aveti dreptate deloc….Mihai Sleahtitski este un om DEOSEBIT….am sa va aduc doar citeva argumente ca sa nul acuzati degeaba:
  1. Mihai Sleahtitrschi este un pldm-ist inrait….el a muncit foarte mult ca sa ajunga vicepresedinte PLDM…a schimbat vreo 6-7 partide, incepind cu PCUS ca sa ajunga sa realizeze proiectul PLDM.
  2. Ca efortul dinsului sa nu se piarda in zadar la Balti, dinsul a lasat organizatia teritoriala PLDM unor manageri ilustri hoholi “V. Tonciuc si Petrov” care desi au falimentat vreo citeva intreprinderi de stat din Balti, s-au schimbat radical decind au devenit consilieri municipali PLDM si au inceput sa se apropie de PCRM cind Filat nici nu visa.
  3. Sleahtitschi este un om ce stie cum se munceste in echipa…in perioada electorala el si-a ales oameni de vaza precum Cebotari Iurcic (fost sef al vamii costesti demis si cu vreo 20 de cazuri demonstrate de delapidari, coruptie pasiva, santaj, viol etc.)
  4. Datorita lui Sleahtitski, studentii de la Alecu Russo Balti au aflat ca “psihologia” ca stiinta este foarte SCUMPA – cam 50-100 euro per capita….cu miini trenurinde el a transmis stiinta data mostenitoare Silvia Briceag care continua munca asidua al lui Guru de la Presedentie.
  5. Paradoxal, dar de cind a devenit ministru, dinsul a devenit mai sarac….SPIRITUAL….ce e de facut asta e soarta unui ministru care s-a dedicat intru totul copiilor din Republica Moldova. Nici milioanele de pe autocare nu-l pot calma….sufera pentru fiecare copil care vrea sa faca scoala.
  6. un singur neajuns are dl Sleahtitski….de cind a fost masluit de Filat, dinsul a devenit cam orb si surd la necesitatile tineretului care l-a adus in postul de ministru.
  OAMENI BUNI, HAIDETI SA-L AJUTAM PE BIETUL SLEAHTITSKI SI SA PUNEM DE LA MINA LA MINA BANI CA SA-I PROCURAM O PIJAMA LA DUNGI SI SAL CAZAM LA CATEDRA NR 13…ZICE LUMEA CA ACEASTA ARE EFECT FANTASTIC ASUPRA OAMENILOR. ACOLO, DINSUL VA GASI SEMENI CU CARE VA FI FERICIT SA IMPARTASEASCA EXPERIENTA SA DE MINISTRU…IN SFIRSIT VA GASI IUBIREA PE CARE O MERITA….MAI ALES CA LEGEA NEDISCRIMINARE DEJA PERMITE ACEST LUCRU….SPER CA O SA APRECIATI PERSONALITATEA INDIVIDULUI SLEAHTITSKI!!!!

 15. vera

  ” DREPTATE ”

  Prostitii scriu la comentarii,
  Parerea si-o expun mereu,
  Acei de sus – numiti “glavarii”
  Se-mbogatesc,nu stiu de greu.

  Nici legea lege nu mai este
  Nici statul democrat ca fapt,
  Independenta lui e’n carte,
  Iar libertatea ca in sac…

  Se-amesteca si ocupantii,
  Si comunistii – ticalosi,
  Prostitii din popor,sarmanii,
  Mai apara pe ticalosi,

  Shimbarea,asteptand intruna,
  Acopera, mintea, rugina,
  Doar patru scanduri – tintuite
  Mintea ii fac sa nu framinte,

  Sa aib-un trai mai decent
  In sfantul sicriu ca-n pachet,
  Pan’la-nvierea de apoi
  Cand a veni Iisus la noi…

  Schimbare cu rabdare asteptati,
  Pe preoti tot nu judecati,
  Ca sunt judecatori de-ajuns,
  Care mai bine “vaca”-au muls,

  Lasand, poporul de jos –
  “T U N S”..!

 16. ue

  Sireaca tarisoara a Moldovei
  Plang copiii de dorul parintilor
  si parintii de dorul copiilor
  In timp ce unii plang cu lacrimi amare
  Altii se sclada in parale

 17. ion1

  Sleahtitschi-FURA,MINTE-PENTRU CA EFRIM NU SA OCUPA DE REFORME IN JUSTITII !!!!-DAR ESTE AVOCATUL LUI FILAT PRIN JUDECATI…-Ion Druta,Boris Druta(cu HAREM) din Telenesti o transformat JUDECATORIA DE STAT BOTANICA IN -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris.Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM.2ra-926/12 «Lima» împotriva lui Ion Druta judecator Botanica.

 18. ali

  salut…..sa facem o rascoala in tara asta sa scapam de ipocrizii astea care se bat joc de popor…..

 19. andrei

  Domnilor cititori şi să nu mai uităm, că acest mare escroc, este printre foarte puţinii „oficiali” din R.M. (chiar nu mai ţin minte altcineva să fi mai făcut aşa ceva), care a numit societatea iresponsabilă chiar de pe un canal TV, când era în emisiune. Dar şi mai mare problema e că nimeni nu a reacţionat la aceste insulte grave…

 20. Ghena

  pai si consilierii prezidentiali pot fi corupti si facind fel de fel de smecherii de spalare a banilor,a incalkat la puskarie

 21. ion

  Cum ramine cu moralitatea dlor Gutu si Sleahtitchi,
  Dar tov ministra Sandu, nu stiu daca mai are si dinsa verticalitate, ca si Handrabura, numai pe orizontala, cai mai bine.

 22. Gheorghe

  In aceste comentarii sunt foarte multe invinuiri nefondate si insulte. Exista un precedent judiciar in care privesc.eu a fost sanctionat pentru faptul ca pe forumul lor a fost defaimat Oleg Brega. Redactia ziarului ar face bine sa mai filtreze mesajele din forum ca sa nu aiba probleme cu justitia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *