Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Revoluţia alegerii

Revoluţia alegerii

Editorial de Alanna Armitage

La trei decenii, aproximativ o generație, după ce țările din Europa de Est și Asia Centrală au ieșit din colapsul comunismului și au pornit pe calea economiei de piață și a democrației, regiunea este acum în mijlocul unei revoluții noi și diferite. Aș numi-o revoluția alegerii.

Alegerea are loc atunci când oamenii pot lua decizii referitoare la propria viață. O alegere începe cu cele mai importante întrebări: Cu cine vreau să fiu? Îmi doresc copii? Câți copii îmi doresc? Ce aș vrea să lucrez? Ce studii trebuie să am? Ce echilibru îmi doresc între viața de familie și cea privată, pentru muncă sau alte aspirații?

Oamenii prosperă atunci când pot lua aceste decizii în mod liber. Alegerea îi împuternicește, iar noi vedem cum peste tot în regiune acest privilegiu este în ascensiune, întrucât femeile și bărbații, băieții și fetele, profită de posibilitățile pe care lumea în schimbare le pune la dispoziție pentru a le modela viața și viitorul.

Însă nu toți beneficiază de acest privilegiu în mod egal. De fapt, o mare parte din societatea noastră continuă să fie privată de posibilitatea alegerii.

De exemplu Maria, din Moldova. Când a rămas însărcinată pentru prima dată, Maria avea 16 ani. Nu știa aproape nimic despre metodele de contracepție sau despre riscurile unei sarcini timpurii.

„Cu mama, nu am discutat niciodată așa ceva. Îmi era rușine”, ne-a spus Maria. „Cred că și profesoara de biologie se simțea incomod, așa că a trecut peste temele unde se vorbea despre asta”.

Maria a abandonat școala, chiar dacă era printre elevii buni din clasă. Acum, la 22 de ani, ea are deja trei fetițe. Familia sa se descurcă greu.

Istoria Mariei nu este unică. La fel ca și Maria, milioane de băieți și fete nu află niciodată la școală sau în familie cum să se protejeze de sarcinile nedorite și cum să aibă relații bazate pe respect și egalitate. Ei sunt lăsați singuri în fața unor consecințe care le afectează întreaga viață. Sarcinile timpurii, de exemplu, determină adesea abandonul studiilor și, astfel, o viață trăită în sărăcie și violență pe viitor.

Milioane de femei sunt prinse în relații inegale sau abuzive. Nu li se permite să ia decizii referitoare la corpul, sănătatea sau fertilitatea lor, trăind cu o frică constantă de violență. Potrivit unui nou studiu realizat de UNFPA, fiecare a treia femeie din regiunea noastră a fost supusă unei anumite forme de violență fizică sau sexuală, deseori din partea unui partener. Realitatea este îngrijorătoare.

Acestea nu sunt doar statistici. Fiecare fată care abandonează școala, fiecare femeie care este bătută și limitată la cei patru pereți ai casei înseamnă o altă viață supusă unui risc serios de a nu-și atinge potențialul.

Întrucât suntem o societate modernă, nu ne putem permite să risipim potențialul și talentele a milioane de oameni care se confruntă cu excluziune și discriminare: femeile și tinerii, persoanele cu dizabilități, migranții, minoritățile, vârstnicii și alte grupuri marginalizate. Nu este doar o obligație morală. Este un lucru care se află în miezul capacității unei țări de a înainta spre stabilitate și prosperitate pe termen lung.

Vestea bună e că există semne de schimbare peste tot. Părinții încep să vadă cât este de important să le ofere copiilor ceea de ce au nevoie pentru a face alegeri sănătoase și sigure, chiar dacă acest lucru presupune teme incomode precum sexualitatea. Mulți tineri își manifestă aspirațiile și se implică activ în modelarea viitorului lor și cel al țărilor în care trăiesc. Tot mai mulți bărbați înțeleg că rolurile tradiționale de gen nu doar că le dăunează femeilor, ci și diminuează experiențele lor în calitate de parteneri și tați. Oamenii recunosc că diferențele, fie că e vorba de gen, vârstă sau abilitate fizică, nu afectează valoarea și demnitatea inerente vieții umane.

Aceste transformări constituie un val puternic de schimbare. Ele ne apropie de realizarea viziunii formulate acum 25 de ani la revoluționara Conferință Internațională pentru Populație și Dezvoltare de la Cairo (CIPD), unde participanții au plasat ferm drepturile și alegerile persoanelor în centrul agendei internaționale de dezvoltare și au subliniat importanța abilitării femeilor și fetelor pentru bunăstarea persoanelor, a familiilor, a națiunilor și a lumii întregi.

Astăzi, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a CIPD și lansării Raportului Starea Populației Lumii 2019: „O agendă neîncheiată: drepturile și alegerea fiecăruia”, invităm guvernele, societatea civilă, sectorul privat și orice persoană să se alăture revoluției alegerii. Prin legi și politici, prin comportamente și atitudini proprii, cu toții trebuie să ne facem treaba pentru ca alegerea să devină o realitate pentru fiecare.

Cu pași mici se poate ajunge departe. Introducerea în toate școlile a lecțiilor de educație pentru un stil de viață sănătos, de exemplu. Adoptarea de politici privind toleranța zero față de violența împotriva femeilor și implementarea unui sistem pentru susținerea victimelor. Asigurarea unor servicii mai bune de îngrijire a copiilor, a concediului parental și a unor aranjamente flexibile de muncă, astfel încât niciun părinte să nu fie nevoit să aleagă între copii și carieră.

Investiția în politici care extind alegerile oamenilor și nu lasă pe nimeni în urmă întărește ceea ce oamenii de știință numesc „capitalul uman”, competențele, cunoștințele și experiențele combinate ale cetățenilor unei țări. Acest lucru este esențial pentru performanța economică, consolidând, totodată, poziția țărilor de a face față consecințelor schimbărilor demografice, precum ratele scăzute ale natalității și îmbătrânirea populației.

UNFPA, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, de 50 de ani ajută țările să introducă astfel de politici și le oferă consiliere referitor la lucrurile care au funcționat bine în altă parte. Suntem pregătiți să ajutăm țările din regiune să valorifice puterea deplină a alegerii.

Pentru că alegerea nu este doar un drept care se cuvine fiecăruia. Alegerea este o componentă esențială pentru modelarea viitorului nostru comun.