Aşa “s-a comandat” articolul despre Donciu

Era duminică seară. Comisia Naţională de Integritate (CNI) încă nu avea şef. Subiectul nu mă interesa. Încercam să profit de ultima zi de week-end. Cum, din păcate pentru unii, locuiesc nu foarte departe de str. V. Guţu, acolo unde are casă Anatolie Donciu, am ales să stau câteva ore, cu un prieten, într-un local aflat chiar la câteva sute de metri de imobilul cu pricina.

Pentru a ajunge acasă, deşi puteam alege şi alt drum, (dar aşa a fost să fie), ne-am pornit pe str. Guţu. Prietenul meu are o pasiune: transformatoarele electrice. Mie, însă, îmi sunt total indiferente. El, oriunde le vede, mi le arată şi îmi povesteşte despre ele.

Exact aşa a fost şi de această dată. În timp ce mergeam pe lângă mai multe case mari şi frumoase, îmi spune: “Uite, asta e casa unui judecător. Acolo este un post de transformatoare…” “Judecător?”, întreb eu. “Cum îl cheamă?” Mi-au părut curioase două lucruri: 1. Cum şi-a făcut casa? 2. Cum s-a ajuns ca un post de transformatoare să fie în curtea sa?

Luni, am încercat să aflu ce judecător locuieşte acolo. Telefonul era înscris pe numele lui Anatolie Donciu. Deşi numele îmi era cunoscut, am verificat încă o dată, să văd ce face acum. Am aflat că, din 2007, este implicat în “activitatea ştiinţifică”. Nu a fost judecător, ci procuror. Pentru unii, e cam totuna. Recunosc, am fost dezamăgit. Brusc, subiectul cu casa şi transformatoarele din curte mi-a devenit neinteresant. Omul nu avea o funcţie publică…

În ziua următoare, m-am ocupat de altceva. Joi, 25 octombrie, am fost la Tiraspol. Am ajuns în redacţie pe la 16.00. Am căutat să văd noutăţile din acea zi. Una era în atenţia tuturor. CNI, CNA şi SIS au şefi noi. Preşedinte al CNI era numit Anatolie Donciu… Cel cu casa şi transformatoarele. Ce a urmat, aţi citit în ZdG.

Nu am scris aceste rânduri pentru a mă justifica. Am făcut-o în speranţa că le vor citi politicienii care cred că, în ţara asta, totul se vinde şi se cumpără, şi unii jurnalişti care cred că, dacă ei scriu la comanda cuiva, o fac şi ceilalţi colegi, dar şi acei oameni care nu cred că în R. Moldova există instituţii care fac jurnalism adevărat, indiferent de presiuni şi simpatii politice.

Victor Moşneag, victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. andrei

  O da, ce coincidenta:))Pasiune pentru transformatoare… Abureala pentru alienati. La ce bun acest articol ziceti ca nu va justificati, dar de fapt asta faceti.

 2. Cîntar

  Marin Sorescu:
  Am zărit lumina pe pământ
  şi m-am născut şi eu
  să văd ce mai faceţi
  sănătoşi? voinici?
  Cum o mai duceţi cu fericirea?

 3. RM

  Nu este necesar sa te justifici Victore. Totul este destul de clar. Ai vazut transformatorul (mai bine zis peretii cocioabei in care el se afla). Prietenul tau pasionat de transformatoare a reusit sa vada cu ajutorul unei priviri roentgen ca acolo se afla un transformator (probabil ca cunoaste amplasarea tuturor transformatoarelor din Chisinau).
  Dar de ce pe str. Gutu unde e o zona rezidentiala dupa cum se afirma. Poate locuiesi in acea zona rezidentiala?
  Dle Mosneag cind ai terminat gradinita?

 4. eu

  Orbii tot orbi raman…De ce nimeni nu ia in calcul faptul ca prietenul despre care se vorbeste in articol lucreaza sau a lucrat la Union Fenosa?

 5. vlad

  Socoteala-i rotunda ,iar intrebarea e si mai rotunda: de unde atatea bani pentru castele,daca mereu si pretutindeni ni se spune ca pentru majorarea pensiilor nu sunt bani in tara asta ? Ori si mai simplu: DE CE UNII HRANESC CU CARNE CIANII,IAR ALTII NU AU CU CE CUMPARA PIANE ?!

 6. Turc

  Autorul a compus o poveste cu feti frumosi ,elene cosanzene si prieteni pasionati de transformatoare.ori poate a glumit omul,putea scri ca ar fi visat anume acea casa cu adresa concreta in penultima noapte de weekend…. Dar nu e asta o problema. Si nu e chiar deloc o problema.Si nu are importanta daca a fost ori nu comandat articolul. Si chiar daca ar fi fost comandat ??? Care e problema ??? Important e ca totul ce a fost scris corespunde REALITATII. Au fost prezentate probe, care dovedesc faptul ca donciu ar fi cu pufusor pe botisor….Ori cu puf mare de tot.Decideti singuri .Autorul a facut un lucru de 10+.Sa fie sanatos omul si sa ne mai scrie despre vetuitoarele , ca sa nu zic animalele cu puf pe bot care se rup la treuca guvernarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *