Plahotniuc va deposeda ţăranii de sapele de lemn

S-a întâmplat odată ca niciodată, că un oligarh pe nume Vlad Plahotniuc a dobândit controlul asupra unui stat întreg. Numai că statul cela era sărac, se apropiau cu viteză alegerile, lumea era nemulţumită, iar singurul consilier al oligarhului era un troll lacom, mincinos şi slugarnic.

„Ce folos de la atâta sărăcie?”- spuse, amărât, Plahotniuc, privind din reşedinţa sa luxoasă peste biata Moldovă. „Cu atâta sărăcie, oponenţii mei vor putea câştiga alegerile cu uşurinţă, dar asta înseamnă că nu vom mai conduce acest stat”, se lamentă oligarhul.

„Nu fi trist, stăpâne!” – îi zise trollul, cu glas omenesc. „Fă-mi doar rost de o pereche de cizme, ca să pot umbla mai uşor prin glodurile Moldovei. Îţi promit că n-are să-ţi pară rău!”

Nu trecu mult şi trollul află că partenerii de dezvoltare ai R. Moldova ieşiseră împreună la plimbare, să mai vadă cum arată democraţia.

Aşa că trollul alergă înainte caleştii partenerilor şi le strigă ţăranilor care munceau din greu: „Dacă vă întreabă partenerii de dezvoltare ale cui sunt câmpurile acestea mănoase, să-i spuneţi că sunt ale marchizului Vlad Plahotniuc. Altfel vă paşte ştreangul! Aţi înţeles?!”

La auzul vorbelor trollului, ţăranii se speriaseră straşnic. Astfel că, atunci când se apropie trăsura partenerilor de dezvoltare, aceştia făcură întocmai cum le poruncise trollul încălţat.

„Ale cui sunt câmpurile acestea bine lucrate?” – întrebă europenii.

„Ale marchizului Plahotniuc!” – răspunseră-n cor ţăranii.

„Plahotniuc ăsta pare a fi un gospodar foarte bun”, se şoptiseră între ei partenerii de dezvoltare.

Apoi, trollul îi porunci stăpânului să se pregătească de o înscenare salvatoare. Zis şi făcut! Atunci când trăsura partenerilor de dezvoltare se apropie de dânşii, Plahotniuc îşi scoase hainele de lux, iar trollul, care îi ascunse repede hainele, începu numaidecât să strige, cât îl ţineau puterile: „Ajutor! Moldova a fost jefuită! Hoţii i-au furat miliardul! Plahotniuc a luptat să o apere, dar a fost rănit!”

Auzind aşa o grozăvie, partenerii, buni la inimă şi săritori la nevoie, îi întinseră mâna, îi făcură loc în trăsură. Între timp, trollul cel viclean plecă şi înlătură, prin şiretlic, toţi căpcăunii din cale, eliberând chiar şi castelul construit cu 8 ani în urmă de Vladimir Voronin.

De îndată ce trăsura cu parteneri de dezvoltare şi cu Plahotniuc în ea ajunse la castel, trollul încălţat a ieşit în faţă strigând: „Bine aţi venit , dragi parteneri, în castelul marchizului Plahotniuc!”

Apoi, îi pofti înăuntru, unde îi aştepta o masă îmbelşugată, aranjată după toate regulile artei. Partenerii, ahtiaţi de atâta ospitalitate, au întrebat, cu ce ar putea să răsplătească bunătatea, filantropia şi perseverenţa. „Cu nişte drumuri, spitale, şcoli, alocaţii bugetare pentru popor”, a spus trollul cu voce blândă şi ochi înlăcrimaţi. În 2018, partenerii de dezvoltare au alocat peste 2 miliarde de lei pentru restabilirea drumurilor în Moldova. Apoi marchizul Plahotniuc a declarat într-o conferinţă de presă că el va construi în acest an drumuri pentru fiecare sat. Apoi trollul a pornit printre ţărani, ameninţându-i că, dacă nu votează pentru marchizul-oligarh, le va lua drumurile, grâul, sapele de lemn şi saltelele de paie.

Marian Şura-Mura în cooperare cu Charles Perrault

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Plahotniuc va deposeda ţăranii de sapele de lemn și le va da tractoare? Tot așa cum le va da drumuri asfaltate? Și băbuței celea un moșnegel, încă cu termenul de garanție valabil? Da chiar așa! Taie tot și scrie “O …!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *