Cu ce să-i mai îmbrăcăm pe judecători?

Iarăşi bani pentru justiţie. SUA a decis să acorde R. Moldova peste 10 mil. USD pentru promovarea reformelor în justiţie.

Acest fapt este stipulat într-un Acord de Asistenţă pentru Programul de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept, semnat la Chişinău de premierul Vlad Filat şi Robin Phillips, director regional USAID al SUA, pentru Ucraina, R. Moldova şi Belarus, şi contrasemnat de către Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R. Moldova, Asif J.Chaudhry.

“Acordul pe care l-am semnat este parte componentă din suportul pe care îl primim cu multă satisfacţie şi gratitudine din partea poporului american. Este unul din multiplele proiecte de asistenţă sinceră din partea Guvernului SUA într-un domeniu pentru care suportul extern este o precondiţie esenţială a succesului”, a spus prim-ministrul, specificând că, deja în cadrul primei tranşe reglementate de acest Acord, Agenţia de Dezvoltare a Statelor Unite va contribui cu 2,1 mil. USD, urmând ca până în 30 septembrie 2015 suma totală a asistenţei să constituie 8,8 mil. USD.

Premierul a mai spus că Guvernul apreciază foarte mult cooperarea cu USAID care, începând cu anul 1993, a acordat peste 300 mil. USD sub formă de asistenţă tehnică, axându-se preponderent pe domenii precum cel funanciar şi energetic, fortificarea sistemelor de protecţie socială şi a sănătăţii, dezvoltarea antreprenoriatului şi reforma sectorului financiar şi, nu în ultimul rând, fortificarea instituţiilor statului de drept.

Ambasadorul Asif J.Chaudhry a accentuat importanţa asigurării independenţei justiţiei pentru consolidarea statului de drept şi a unei economii stabile. În acest context, Ambasadorul a menţionat că Acordul de Asistenţă în cauză are 2 sfere cheie: consolidarea capacităţilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor; rolul societăţii civile în realizarea reformei justiţiei prin monitorizare mai activă a proceselor respective.

Potrivit unor surse media, din acest fond vor fi înnoite şi garderobele judecătorilor. Puţin probabil că înnoirea garderobelor va contribui la eliminarea corupţiei din justiţie, aşa cum dotarea cu computere şi vizitele de studiu în străinătate au dat prea puţin la integritatea morală a angajaţilor din sfera de drept a R. Moldova.

Mioara SURDU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vera

  Cu ce sa’mbracam pe judecatori?
  ===============================
  I-o simpla intrebare
  Ce pe saraci i-i doare,
  Atunci, cand la votare,
  Le-au spus, in gura mare,
  S-auda fiecare:

  -Dati-va cuvintul,
  Noi, promitem totul!
  Dar…s-a terminat cu votul;
  Poporu-si prelucreaza lotul,
  Inghitind ,din git, nodul…

  Statul se-ntreaba, des, in zori:
  -Cum sa-mpacam pe judecatori,
  Care mereu ,ne fac pe plac,
  Tinind, Legea’scunsa-n sac,
  Aparindu-ne, pe noi,

  Ce tinem, poporul,in nevoi..,
  Care intelege totul;
  C-a lui scapare e potopul,
  Cel aminam, noi,deseori,
  Atunci, cand vin “calzi” banisori;

  S-incet-incet i-i netezim,
  S-apoi, pe rind, i-i sortuim:
  Pentru-a noastra bunastare,
  Pentru a pleca la Mare,
  Pentru a plati pe “chileri”,

  Pentru-a clouna ziare,
  Vizite la manastiri
  Si benzina la masini,
  Statului, ce apartin,
  Lasind, poporul, in sudoare,

  Muncind,cu gindul,la schimbare?!
  Cu ce haina sa-mbracam
  Pe judecatorii – nostri,
  Cand reforme nu avem si…
  S-au infratit,cu hotii,

  Saracind, bugetul tarii,
  Cand economiea-i “scoapa”
  Si duce,lumea, in groapa,-
  Botezata’n “schiz’frenie”
  Ca sa nu aiba dreptate,

  Cand a da ,pe fata,toate;
  Carele noastre – ncarcate,
  Ce abea, se tin ,pe roate
  Si ne-ncurca, sa gindim:
  Stam, in cresle, ne sfadim,

  Traind, ca niste chiaburi,
  Ce-n siberiile de gheata,
  N-o s-ajungem, niciodata,
  Fiindc-avem imunitate,
  De la comunisti – lasata,

  Sa inchidem cu ea guri,
  Gandind,la judecatori,
  Care sunt: oamenii nostri:
  Cum sa-i imbracam, ca-s “goi”,
  Stau, ascunsi, in “papusoi”,

  Asteptind, straie – mai noi,
  Cu coruptia – in toi,
  Cu multi saci, ce inca-s goi
  Ca adevarati – “Eroi”,
  Astaptind,dar, de la noi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *