• Ţara Glodului Uninominal

  Ţara Glodului Uninominal
  de
  10 februarie 2019 | 10:28

  Campania electorală parlamentară din 2019 coincide cu marea glodărie naţională. Candidaţii au pornit oficial prin sate, să dialogheze cu alegătorii, dar acolo îi aştepta o mare provocare: gloduri mai bune şi mai adânci.

  Frustrarea cea mare a avut loc în rândul deputaţilor actuali, ajunşi la final de mandat. Deprinşi cu oficii curate, cu încălţări scumpe din piei de crocodil sau de antilope, s-au pomenit nepregătiţi în faţa marelui glod.

  Şi mai mare a fost contrastul când autobuzul albastru, cu fotolii moi şi calde, care i-a dus până la primul drum, i-a lăsat singuri în faţa glodului. Oripilaţi, foştii aleşi ai altor partide, transfugi recenţi în partidul autocarului albastru, au rugat şoferul să-i ducă înapoi la „drumuri mai bune”, dar coordonatorul autocarului i-a atenţionat că glodul e o terapie obligatorie şi că uscat acum e doar la clădirea cu nr.13, de pe strada Bernardazzi din Chişinău, dar e cam strâmt în camere.

  * * *

  Primul s-a conformat Sergiu Sârbu, care nu doar a mişcat glodurile rurale cu târnăcopul, dar a reuşit să instaleze şi câteva plăci de trotuar. Şi Constantin Ţuţu nu s-a lăsat mult aşteptat, a adus nişte cizme albe din ajutoarele umanitare şi s-a apucat să le împartă pe la copiii înglodaţilor.

  Marian Lupu nu era în autobuz. El a călătorit deja cu acest autobuz în campania electorală din 2016. A împroşcat atunci noroi, cât s-a putut, dar preşedinte oricum nu a devenit. De data aceasta are un alt plan. Să contabilizeze glodul moldovenesc, căci limba moldovenească a contabilizat-o deja.

  În 2019, Marian Lupu n-a mai vrut să audă de glod, nici să asculte înglodaţii, nici să rezolve noroiul. „Cum să rezolvi problema glodului? Ce asta e problemă? E avuţia noastră naţională!”, a exclamat Lupu şi şi-a înaintat candidatura la Curtea de Conturi. Deoarece e singura candidatură, nu vor exista impedimente în a deveni rapid şeful acestei instituţii. La Curtea în cauză va fi inaugurat în curând un departament de contabilizare a utilizării glodului.

  „Ca formă şi ca caracter, glodul va fi declarat în curând monedă naţională, iar în acest mod Moldova ar putea deveni una dintre cele mai bogate state din lume. Nici vin nu este în Moldova atâta cât glod, e o afacere profitabilă sută la sută”, a spus candidatul care aude şi se vede în funcţie de şef la orice curte, dar şi la orice fel de conturi.

  * * *

  Între timp, Monica Babuc a decis să dezvolte cultura glodului. „Vom avea wi-fi de calitate chiar şi în glod! Nimeni nu are internet de viteză în noroi”, a declarat ea la întâlnirea cu alegătorii de drumuri bune din Glodeni. Ea a promis un Festival al Înglodării Naţionale, care va conţine mai multe concursuri şi competiţii, inclusiv internaţionale.

  „Vom crea rute turistice. Oamenii vor plăti ca să vină în Moldova să navigheze prin glod,” a spus entuziasmată ministra, enunţând câteva dintre competiţii: sliding pe glod negru, galben şi roşu; înglodare de toamnă, de vară, de primăvară şi de iarnă; Concurs între partide „Gloduri mai bune şi gloduri mai rele”; Concurs de cântece şi dansuri „Aud, ascult în-glod”.

  La festivităţi va participa şi preşedinţia, dar şi partidul socialiştilor. Igor Dodon va patrona concursul „Из грязи в князи”, la care va fi invitată echipa de umorişti de la postul NTV cu show-ul de împroşcat cu noroi în preşedinţia din Moldova. De asemenea, va fi invitat preşedintele Turciei, să-l şteargă pe Dodon de glod, iar Filip Kirkorov va cânta imnul festivalului „Цвет настроения грязный”. Ilan Şor va aduce la festival un tren de glod de la Monaco, care va fi oferit în farfurii de plastic, tuturor participanţilor.

  * * *

  Cei mai activi participanţi la festival vor primi şi distincţii de stat, în special Medalia „Corupţia, ca glodul”, Diploma „Gloduri, nu vorbe”. Titlul „Glodul Uninominal” va fi oferit partidului care va îngloda cel mai bine alegerile.

  Şi desigur, pentru că e Anul Porcului, deviza anului va fi: „Porcul glod găseşte. Doar în Republica Moldova”.

  Marian Aud-și-Tac

  ! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

  Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  O femeie de 73 de ani este în stare gravă, internată în secția Reanimare a Spitalului Clinic Bălți, după accidentul din Elizaveta, care a avut loc joi, 13 mai. Informația a fost oferită pentru ZdG de purtătoare…
  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu. „Curtea a…
  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  În ultimele 24 de ore au fost administrate 13 857 de doze de vaccin, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu prima doză au fost vaccinate 11 692 de persoane, iar cu a doua – 2 165.
  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  Delegația de la Chișinău în Comisia Unificată de Control a condamnat acțiunile abuzive ale structurilor paramilitare din Zona de Securitate care au provocat moartea bărbatului din Ștefan Vodă

  Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control a condamnat acțiunile abuzive ale structurilor paramilitare din Zona de Securitate care au provocat moartea bărbatului din Ștefan Vodă. Membrii Comisiei Unif…
  Delegația de la Chișinău în Comisia Unificată de Control a condamnat acțiunile abuzive ale structurilor paramilitare din Zona de Securitate care au provocat moartea bărbatului din Ștefan Vodă

  COVID-19 în R. Moldova: 14 decese și 213 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Alte 213 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 14 decese au fost înregistrate joi, 13 mai, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, două sunt de de import: 1-Turcia, 1- Italia. Numărul total de teste efe…
  COVID-19 în R. Moldova: 14 decese și 213 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID, înregistrate în ultimele 24 de ore