Principală  —  RECOMANDAT   —   Un fost deținut politic a…

Un fost deținut politic a decis să perfecteze abonamente la ZdG pentru deținuții din penitenciare

În ajunul sărbătorilor pascale, Valentin Eșanu, om de afaceri și fost deținut politic, a decis să facă un dar deosebit celor setoși de informații corecte. Darul lui Valentin Eșanu este constituit dintr-un număr de 105 abonamente anuale, destinate persoanelor deținute în penitenciarele din R. Moldova. Astfel, începând cu luna mai 2021, deținuții din toate penitenciarele, vor primi, în zilele de joi și vineri, timp de 12 luni, edițiile de limbă română și de limbă rusă ale ZdG.

Valentin Eșanu a menționat pentru ZdG că și-a propus să facă această donație încă de pe când era chiar el deținut ilegal în cadrul unui penitenciar. Acolo a constatat că foarte mulți deținuți au acces extrem de limitat la informație.

„Pentru ei, lectura unui ziar onest și independent ar fi vitală, reprezentând o gură de aer într-un sistem extrem de poluat”, ne-a spus Valentin Eșanu, precizând că „deținuții duc o viață grea, condițiile de detenție fiind mizere”.

Potrivit fostului deținut politic, 40% dintre cei întemnițați stau acolo ilegal, deoarece justiția R. Moldova mai are mult de muncit până ar deveni cu-adevărat independentă, corectă, profesionistă.

„Consider că acest gest îi va ajuta pe deținuți să fie mai bine informați. Sper că, prin intermediul ZdG, deținuții își vor cunoaște mai bine drepturile lor fundamentale. Totodată, ei au nevoie să se informeze despre realitatea obiectivă din R. Moldova și din lume, astfel încât, atunci când vor reveni la libertate, să se poată integra mai ușor, ocolind posibilele greșeli care i-ar putea transforma în recidiviști”, ne-a mai spus Valentin Eșanu.

Redacția ZdG apreciază și vă mulțumește, domnule Valentin Eşanu, pentru acest gest. Totodată, vă asigurăm că vom monitoriza ca abonamentele donate de dvs. să fie distribuite corect, iar ziarul să fie accesibil celor deținuți.