Tinerii jurnaliști din Cimișlia, față în față cu jurnaliștii ZdG. Despre surse, activitatea jurnalistică și securitatea reporterilor de investigație

Marți, 8 iulie, redacția Ziarului de Gardă și-a deschis ușile pentru un grup de tineri pasionați de jurnalism din Cimișlia. Este vorba despre Asociația Obștească „Dezvoltare prin Implicare”, în cadrul căreia mai mulți tineri au creat un club de jurnalism comunitar, care își desfășoară activitatea în cadrul proiectului „Comunitatea Informației 360: Formarea Jurnaliștilor pentru Schimbarea Locală în raionul Cimișlia și Basarabeasca”. Tinerii au făcut cunoștință cu reporterii ZdG și au adresat întrebări despre munca jurnaliștilor de investigație. Printre subiectele care i-au interesat cel mai mult au fost sursele de informare ale reporterilor, dar și securitatea jurnaliștilor în exercitarea muncii în teren.
În cadrul întâlnirii, Alina Radu, fondatoarea și directoarea Ziarului de Gardă, i-a întrebat pe tineri dacă citesc ziare, dar și când ultima dată au ținut în mână o variantă printată a unui ziar. „L-am folosit pentru un proiect la ora de istorie”, „Nu aveam telefonul cu mine, așa că am deschis un ziar” sau „Găsesc ziare la bunica și le iau pentru integrame” – sunt câteva dintre răspunsurile oferite de adolescenții prezenți la întâlnire.
Întrebați care sunt sursele lor principale de informare, tinerii au spus: Google, Facebook, Instagram, Telegram sau știrile TV. Deși au recunoscut că nu verifică cine stă în spatele platformelor media de unde consumă informații, tinerii sunt conștienți de riscul expunerii și distribuirii informațiilor false. Andreea Șafar, membră a Clubului Comunitar 360, este de părere că știrile false sunt distribuite pentru a manipula publicul.
„Știm să deosebim știrile false de cele credibile. De obicei, informațiile false sunt împrăștiate pentru a face vizualizări, pentru a manipula, pentru a atrage oamenii de o anumită parte, dacă este vorba de politică, sau pentru a denigra anumite grupuri sau persoane”, a spus tânăra pasionată de jurnalism.

Atunci când jurnaliștii nu mai pun întrebări, ci sunt întrebați
Olga Bulat, redactoare-șefă adjunctă a Ziarului de Gardă, le-a povestit tinerilor despre jurnalism în general, dar și despre realizările ZdG la aproape 21 de ani de activitate. Ulterior, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.

„Noi încercăm să cuprindem toate genurile jurnalistice, pornind de la știri pe minut, reportaje realizate în teren, istorii umane, investigații documentate, până la produse video. Cu siguranță, o parte dintre tineri preferă mai curând să vizioneze un video decât să citească un material scris. Eu, deși prefer mai mult articolele scrise, uneori am nevoie de dovezi video, pentru ca să mă asigur de veridicitatea celor relatate. Este foarte important să oferim oamenilor informație veridică, cu dovezi”, a declarat Olga Bulat.
Viorica Cornescu, jurnalistă în cadrul Clubului Comunitar 360, a fost curioasă să afle cât de protejați sunt jurnaliștii și dacă au existat amenințări la adresa acestora.
„În cei peste 20 de ani, s-au întâmplat diverse. Au fost și amenințări la telefon, și amenințări chiar în teren, în timp ce jurnaliștii își îndeplineau munca de reporter. Mai nou, recent, colega noastră a fost amenințată chiar în instanța de judecată, în timp ce-și exercita meseria. Doar că persoana, un acolit de-al lui Șor, nu a realizat că alături stătea cameramanul, care a prins totul la cameră. (…) Jurnaliștii nu au protecție din partea nimănui, noi putem să depunem o plângere la poliție, dar, de la plângere și până la protecție, sunt prea mulți pași”, a răspuns redactoarea-șefă adjunctă a ZdG, Olga Bulat.
Ceilalți tineri prezenți la redacția ZdG, de asemenea, au manifestat interes pentru munca jurnalistică, adresând o mulțime de întrebări. Andreea Șafar, membră a Clubului Comunitar 360, s-a interesat „care ar trebui să fie calitățile unui jurnalist”, iar Olga Bulat a menționat că, „în primul rând, corectitudinea”.
„Trebuie să fii foarte ordonat în jurnalism, chiar dacă în viața de zi cu zi nu ești. Să reacționezi calm la critici, pentru că scopul editorului este să te ajute să devii mai bun. Însă, în primul rând, corectitudinea, dar și curajul, persistența”, le-a spus Olga Bulat tinerilor jurnaliști.
O altă vizitatoare din cadrul proiectului a fost curioasă să afle cum sunt selectate subiectele care sunt investigate.
„Subiecte sunt foarte multe, noi însă suntem puțini. Nu avem atâtea mâini ca să facem toate subiectele pe care am vrea să le realizăm. De obicei, discutăm la ședințe ce subiecte avem, cum vom lucra la ele. Dar, de cele mai multe ori, prevalează interesul cititorului și al țării, vorbim aici despre subiectele ce vizează corupția la nivel înalt, mai ales acum, în ajunul alegerilor”, a răspuns jurnalista ZdG.
Directoarea ZdG, Alina Radu, a punctat importanța de a cunoaște cine stă în spatele portalurilor informative, ceea ce ar putea ajuta inclusiv la analiza veridicității știrilor prezentate. „Atunci când consumați ceva, vă interesați din ce ingrediente este gătit, dar și cine a gătit. Și atunci, de ce consumați informație neverificată?” În acest context, tinerilor le-a fost prezentat raportul Press Check, creat de Asociația „Media-Guard”, care facilitează efortul consumatorilor de presă de a verifica sursele mass-media din care se informează, cine sunt patronii care stau în spatele acestora și corespunderea materialelor publicate pe aceste platforme standardelor jurnalistice.
Tinerii care au vizitat redacția Ziarului de Gardă scriu despre problemele din satul lor, iau interviuri, realizează reportaje, scriind și despre diverse oportunități pentru tineri, materiale care ulterior sunt publicate pe paginile de Facebook și Instagram ale proiectului.
Clubul Comunitar 360 este un club de jurnalism care își desfășoară activitatea în cadrul proiectului „Comunitatea Informației 360: Formarea Jurnaliștilor pentru Schimbarea Locală în raionul Cimișlia și Basarabeasca”. Proiectul are drept scop dezvoltarea jurnalismului comunitar în raioanele Cimișlia și Basarabeasca, cu accent pe implicarea tinerilor și comunităților vulnerabile, potrivit MediaTV.