Principală  —  Blog  —  Viața redacției   —   Reporterii ZdG, citați în presa…

Reporterii ZdG, citați în presa occidentală: New York Times, La Repubblica, Euronews, B1TV, Freedom, RAI

Pe parcursul ultimelor săptămâni redacția ZdG a fost solicitată de mai multe instituții naționale și internaționale, dar și de jurnaliști străini, pentru explicarea situației din R. Moldova. 

Reporterii ZdG au oferit interviuri privind situația social-politică din R. Moldova pentru publicația spaniolă El Espanol, pentru postul de televiziune din România, B1 TV, pentru televiziunea italiană RAI 3, dar și cotidianul „La Repubblica”, precum și pentru canalele TV din Ucraina Freedom și Ukrainian Media Network, pentru Euronews România și ziarul New York Times din SUA, în cadrul cărora au fost comentate provocările zilei din R. Moldova, problemele de securitate, agenda pro-europeană și influența malignă a Federației Ruse.

Natalia Zaharescu, la B1 TV din România

Reportera ZdG Natalia Zaharescu, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune B1 TV din România, a vorbit despre investigația „Protestatari în chirie”. În contextul unor noi proteste desfășurate de Partidul Șor, jurnalista ZdG a povestit cum a fost realizată investigația sub acoperire care a demonstrat că protestatarii erau plătiți pentru a-și manifesta „activismul civic” și a arăta susținere pentru Partidul Șor și liderii acestuia. 

„În septembrie anul trecut, când abia începeau aceste proteste de amploare ale Partidului Șor, împreună cu colegii mei de la Ziarul de Gardă, am decis că era necesar un demers jurnalistic pentru a verifica acele zvonuri referitoare la faptul că protestatarii erau plătiți. Am decis că ar trebui să ne infiltrăm pentru a dezvălui ce stă în spatele acelei susțineri populare pe care și-o atribuia formațiunea respectivă și liderul ei, Ilan Șor”, a declarat Natalia Zaharescu, în cadrul emisiunii „Politica Zilei” de la B1 TV.

„Am identificat în Orhei că erau niște locuri unde se adunau oamenii, de obicei pentru a fi transportați la proteste la Chișinău. Am aflat că mulți dintre ei erau protestatari de meserie sau protestatari în chirie, așa cum ne-am și întitulat noi investigația. Listele se făceau din timp, fiind incluși acolo numai oameni de încredere, testați, loiali.

Transportul era pregătit, fiind gratuit, pus la dispoziție de organizatori. Erau acolo mici șefi locali, printre care erau și angajați din administrația locală, care e dominată de Partidul Șor la Orhei. Ei coordonau acest proces, adunau oameni, căutau transport, aveau grijă ca ei să ajungă la protest și inclusiv să-i plătească”, a mai explicat jurnalista.

Reportera a mai relatat și despre faptul cum, ulterior, trei dintre reporterii ZdG care au reușit să se infiltreze în rândul protestatarilor de la Orhei, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutare și organizare.

Anatolie Eșanu, la RAI 3 din Italia

Tot despre oamenii plătiți ca să protesteze, dar și despre implicarea Moscovei în organizarea acestor proteste, a vorbit și jurnalistul Anatolie Eșanu în cadrul unui material intitulat „Guerra, tensioni in Moldavia e Transnistria” (trad.: Război, tensiuni în Moldova și Transnistria) de la televiziunea italiană RAI 3.

O echipă de jurnaliști italieni s-a aflat la Chișinău pentru a reflecta încercările Rusiei de a destabiliza R. Moldova, inclusiv prin intermediul protestelor organizate de Partidul Șor și liderul acestuia, Ilan Șor. Jurnaliștii italieni au fost interesați să afle care este profilul lui Ilan Șor, cum a fost implicat acesta în furtul miliardului, cum a ajuns în politică și care este rolul său actual în viața politică de la Chișinău.

Victor Moșneag, citat de cotidianul italian Le Repubblica

Tot pentru o publicație italiană, cotidianul „La Repubblica”, redactorul-șef al ZdG, Victor Moșneag, a vorbit despre legea aprobată de Parlament în prima lectură, prin care expresia „limba moldovenească” urmează să fie substituită cu cuvintele „limba română” în textul legilor din R. Moldova. Totodată, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” şi „limba maternă”, în cazul în care se referă la limba de stat a R. Moldova, vor fi înlocuite cu „limba română”.

„Legea votată nu este ceva extraordinar, ea se limitează la armonizarea legislației după o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a stabilit că în R. Moldova se vorbește limba română. Toată lumea din Chișinău știe și recunoaște că limba vorbită este româna, inclusiv politicienii, chiar dacă ei neagă asta pentru a obține dividende politice”, le-a explicat Victor Moșneag jurnaliștilor italieni.

„Această lege nu are nicio legătură cu Unirea României cu Moldova, care nu se poate întâmpla acum. Este o discuție (despre unire, n.r.) care le convine doar rușilor și propagandiștilor lor”, a punctat Moșneag.

Alina Radu, participantă la o dezbatere organizată de Chatham House și o conferință organizată de BBC Media Action

Săptămâna trecută organizația britanică Chatham House din Londra a organizat o dezbatere dedicată situației din R. Moldova. Printre invitați a fost și directoarea ZdG, Alina Radu. Ea le-a relatat celor câteva zeci de experți participanți la discuție despre situația politică din R. Moldova, dar și despre starea presei independente, despre problemele dezinformării și sursele acestora și despre posibilele soluții pentru aceste probleme.

Chatham House sau Institutul Regal pentru Relații Internaționale este o organizație britanică cu o istorie de peste 100 de ani, care se ocupă de analiza problemelor politice  globale, organizând dezbateri pentru elaborarea soluțiilor și politicilor pentru cele mai stringente probleme. 

Tot pe parcursul acestei săptămâni Alina Radu a participat în cadrul unei conferințe organizate de BBC Media Action din Marea Britanie, unde a fost discutat modelul ZdG de conexiune bună cu audiența. În urma unui sondaj de opinie realizat în mod special pe audiența Ziarului de Gardă, s-a stabilit de ce cititorii au încredere în acest tip de mass-media și în cine nu au încredere. Persoanele care se informează din Ziarul de Gardă au declarat că apreciază investigațiile, modul corect de prezentare a faptelor.

Totodată, cei care citesc cel mai mult ZdG au cea mai mică încredere în TV6, Sputnik, Komsomoliskaia Pravda, Argumentî i Faktî și alte ediții controlate de Federația Rusă sau de oligarhi și politicieni pro-ruși din Moldova. Audiența în creștere a ZdG (numărul de abonați ai ediției tipărite, dar și numărul mare de cititori pe pagina web și pe rețelele sociale) denotă și creșterea încrederii în echipa ZdG. 

Tot în această săptămână, redacția a fost vizitată de către Thomas Kent, jurnalist și expert media, cu o carieră îndelungată la Associated Press și Radio Free Europe din SUA. În prezent, Thomas Kent este profesor la prestigioasa universitate Columbia din SUA. La ZdG, Kent a discutat despre provocările și succesele jurnalismului de investigație din R. Moldova. 

ZdG a fost invitat și la conferința de finalizare a proiectului „Accesul la Justiție în Republica Moldova”, unde reprezentanții redacției au relatat despre modul în care ne informăm audiența despre problemele din justiție, dar și despre accesul la instanțe. Ziarul de Gardă este dedicat monitorizării corupției și încălcărilor drepturilor omului, dar și informării cetățenilor despre modul în care ei pot beneficia de suport juridic și de justiție corectă.