Principală  —  RECOMANDAT   —   „Este un ziar ca o…

„Este un ziar ca o carte”, „Ne bucurați și avem pentru ce trăi”, „Recomand ZdG tuturor”

Anchetele ZdG, adresate cititorilor noștri, ne-au adus zeci de răspunsuri de la cei care ne citesc de mai mulți ani. Am descoperit în ele mai multe sugestii importante, dar și cuvinte de recunoștință, și mesaje de felicitare, cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

La 15 ianuarie 2021, cititorul ZdG, Petru Tarhon, împlinește 91 de ani. Este doctor habilitat, profesor universitar, locuiește în Chișinău. Ne scrie că a abonat deja ZdG pentru 2021. Spune că este pasionat de publicație, că apreciază toate rubricile inserate în ziar, „pentru că scrieți purul adevăr”. În ancheta de la sfârșit de an, cititorul ne scrie că problema principală pe care ar dori să o vadă soluționată este reîntregirea țării, „acest ținut românesc trebuie reîntors Țării”. Potrivit lui Petru Tarhon, experiența ultimilor 30 de ani a demonstrat că R. Moldova nu poate deveni un stat prosper, nu dispune de condiții, ea trebuie reîntregită cu patria mamă. „ZdG este publicația pe care o recomand tuturor rudelor care trăiesc la țară, dar și celor care trăiesc în Chișinău”, ne scrie cititorul. „Din păcate, nu urmăresc canalele TV, deoarece am pierdut auzul, așa că tot ce pot e să mă informez din lecturi”, mai scrie Petru Tarhon, precizând că viața și activitatea sa științifică și didactică este descrisă în ultimul volum apărut recent și în cele 28 de cărți scrise și publicate pe parcursul vieții sale.

Și Octavian Munteanu, din Anenii Noi, de 66 de ani, ne-a expediat Ancheta de la sfârșit de an, completată cu multă atenție. Citește ZdG pentru că e cel mai bun ziar din R. Moldova. Este abonat de mai mult timp, apreciază toate rubricile, în special, editorialele lui Petru Grozavu, investigațiile, anchetele, toate sunt bine argumentate, curajoase, muncite, profesioniste. Ar dori să adăugăm curiozități de pe mapamond, dar și istoriile unor personalități. Consideră că cele mai importante probleme în societate sunt corupția, sărăcia, pandemia, mancurtizarea, nepăsarea, pesimismul, dezinformarea. Recomandă acest ziar vecinilor, pentru că este un ziar care spune adevărul și ar vrea ca fiecare cetățean să se informeze din texte corecte. Prețul ziarului este unul bun  – potrivit, pensia însă este sub aștepări, prea mică. Nu citește alte ziare pentru că a rămas dezamăgit de foarte multe ori de politica editorială a altor publicații.

Tamara Bacico, din Ungheni, are 63 de ani și citește de mai mul timp ZdG, fiind abonată. Spune că este pasionată de acest ziar pentru că descoperă adevărul, jurnaliștii scriu doar lucruri adevărate, care nu pot fi găsite în alte ziare. Cele mai citite rubrici sunt investigațiile, de unde află totul despre hoții ce stau în umbă. Ne-a scris că și-ar dori o rubrică prin intermediul căreia persoane versate ar răspunde la întrebările cetățenilor. Consideră că cele mai importante probleme în societate sunt birocrația, fraudele și corupția. Recomandă întotdeauna ZdG vecinilor și cunoscuților, fiind adepta ideii că toată lumea trebuie să fie bine informată. Cândva se abona și la alte ziare, dar, în timp, acestea își pierdeau din independență și a renunțat la ele. 

Eugeniu, din Glodeni, este specialist în silvicultură. Citește ZdG deoarece din paginile acestei publicații află mai multe subtilități politice și juridice. Cel mai mult apreciază editorialele, anchetele, opiniile experților și interviurile exclusive. Toate textele publicate le consideră obiective. Ar dori să adăugăm în ziar o rubrică dedicate evenimentelor istorice. Consideră că cea mai periculoasă problemă în societate este corupția. Recomandă acest ziar ori de cite ori are ocazia. Consideră inutile avizierul și horoscopul.

Ne scrie un pensionar de 76 de ani din Soroca, citește ZdG de mai mult timp consideră că astfel citește materiale scrise de profesioniști, apreciază articolele scrise de Petru Grozavu, Alina Radu, Aneta Grosu, deoarece sunt sinceri în ceea ce scriu, se simte pe aceeași undă cu jurnaliștii și cu părerea acestora. Ar solicita să adăugăm neapărat file de istorie începând cu elementarul. Cele mai importante probleme în societate sunt cultura comportării și a vorbirii, la moment. Recomandă acest ziar de fiecare data, fiindcă astfel s-ar mai lumina la minte unii, ori lumea la noi nu prea citește. 

Raisa Matvei, pensionară, Hâncești. Citește ZdG deoarece „doar din acest ziar poți afla adevărul”. Crede că toate rubricile sunt benefice. Apreciază curajul și îndrăzneala ziariștilor, dăruirea lor. Ar solicita să adăugăm ceva de suflet, istorii reale din viața personală, care ar contribui la educație. Potrivit Raisei Matvei, lipsa respectului față de oamenii în etate este o gravă problemă în societate. Recomandă ZdG tuturor celor care vor să fie bine informați.

Leonid Rotaru, din Bălți, are 83 de ani. Ne scrie că citește ZdG pentru că este unicul ziar din care poți să te informezi cu-adevărat. Recomandă și altora să citească acest ziar. Lecturează fiecare rubrică, de la Opinii, Cronică, Dosare, Actual, pentru că este un ziar ca o carte și totul trebuie bine analizat. Ar aprecia dacă am adăuga careva sfaturi din medicina populară, fitoterapie. Recomandă acest ziar tuturor.

Ne scrie Valentina Misinciuc din s. Braniște, Râșcani. Citește ZdG deoarece de acolo află multe noutăți interesante, toate rubricile le consideră necesare, apreciază adevărul despre politicieni. Ar dori ca în fiecare ziar să fie publicate programele TV și recomandări pentru sănătate. Cele mai importante probleme din societate I se par neînțelegerile din Parlament. Recomandă ZdG apropiaților săi, pentru că publică articole interesante.

Ion Șișianu din satul Ghioltosu, Cantemir,  are 72 de ani, dar se simte mai tânăr la trup și suflet, decând citește ZdG. Apreciază editorialele lui Petru Grozavu, sondajul, anchetele. „Totul e pe nota 10,  ziarul are o analiză obiectivă, este un ziar profesionist, profund, cu demnitate și patriotism”, scrie cititorul. Ar dori să adăugăm mai multă informație despre sănătate, rețete simple și accesibile. Consideră că cele mai importante probleme în societate sunt corupția, cei șapte ani de acasă, educația, nivelul redus de cultură. Citește și recomandă ZdG tuturor, uneori chiar îl oferă în dar.

Vera Castraveț, din Criuleni, citește ZdG deoarece în acest ziar găsește investigații veridice, apreciază anchetele, Justiția Selectivă, articolele reale, care scot în vileag corupția și minciuna. Ar dori să afle mai multe despre persoanele corupte, mafiote și când vor fi trase acestea la răspundere. Potrivit cititoarei ZdG, cele mai importante probleme în societate sunt sărăcia, corupția, pensiile mici. Recomandă acest ziua deoarece el deschide ochii la adevăr.

Boris Bețișor, 68 de ani, din Glodeni, este participant la conflictual de la Nistru. Citește ZdG deoarece este singurul ziar ce reflectă adevărul din R. Moldova. Toate rubricile i se par importante. Dorește întregii echipe sănătate și succese mari. Ar dori să publicăm și sfaturi despre cum am putea proteja natura. Consideră că cele mai importante probleme în societate sunt corupția. Vrea să afle de ce pensionarii de la sate primesc o pensie de două ori mai mică decât cei de la oraș. Ar recomanda acest ziar oricui. 

Dl Căldare, din Sângerei, citește ZdG fiindcă „spune adevărul și oglindește toate aspectele vieții”. Consideră toate rubricile interesante, în special editorialele lui Petru Grozavu, sondajele, anchetele, sănătate, de gardă și ediția special. Acest ziar ne ajută să înțelegem correct totul din jur, nu știu dacă mai există ceva ce nu găsești aici. Cele mai importante probleme din societate sunt sănătatea, viața de zi cu zi, demascarea răilor, a hoților ce nu dau voie să meargă țara înainte. Recomandă acest ziar deoarece fiecare ar trebui să cunoască realitatea obiectivă.

Anastasia Frunză, 86 de ani, Orhei, are 6 copii și 15 nepoți. Citește ZdG cu plăcere. Se informează din știri, dar este interesată și de alte rubrici. Spune că, în 2021, ar dori să adăugăm în ziar informații despre drepturile cetățeanului, a pensionarilor, a celor care vor redobândirea cetățeniei române. Consideră că cele mai importante probleme sunt agricultura, dacă nu e pâine, nu e viață. Recomandă ZdG cunoscuților pentru că „scrie despre realitate, nu minciună”.

Ion Balu din Orhei, 64 de ani, s-a abonat la ZdG pentru 2021, pentru că alt ziar mai bun nu găsește. „Ce găsim în ZdG, nu găsim în altă parte”, scrie dl Balu. Spune că ar vrea să scriem mai mult despre agricultură și despre munca țăranilor. Consideră că cea mai importantă problemă în societate este corupția. „Recomand acest ziar tuturor, ca să aibă ce citi”, încheie cititorul ZdG.

Nadejda Bujoreanu, 72 de ani, Chișinău, spune că a devenit cititoarea ZdG deoarece aici găsește informația corectă. „ZdG este pentru popor, alături mereu”, afirmă cititoarea. Totodată ea spune: „Sunteți cei mai buni, ne bucurați și avem pentru ce trăi, toată nădejdea este la dvs., mulțumesc că sunteți, multă sănătate vă dorim, păziți-vă de rele”. Recomandă ZdG tuturor, nu mai există ziare veridice în Moldova, toată speranța o avem în ZdG.

Eugen Ciumacu din Cimișlia are 79 de ani, studii superioare, și a trecut prin toate etapele – de la eliberare, foame, colectivizare, socialism, hoție. Apreciază Ziarul de gardă fiindcă de aici află cum a evoluat Homo sapiens politikus – de la om la porc. Rubricile apreciate din anul 2020 au fost cele despre hoți, mincinoși, dar și analiza politică iar apoi toate temele care informează despre evoluția situației politice din Republica Moldova. Ar dori să adăugăm informații despre Univers, știință, inovații. Consideră că cele mai importante probleme din societate sunt degradarea morală, beția, trândăvia, indifferent. Recomană Ziarul de gardă tuturor pentru că este o sursă de informație veridică.

Pentru conformitate, D.M.