Principală  —  RECOMANDAT   —   CAMPANIE ZdG: Abonamente pentru veteranii…

CAMPANIE ZdG: Abonamente pentru veteranii artei în memoria Eugeniei Botnaru, o prietenă a presei independente și o cititoare devotată a ZdG

În memoria actriței Eugenia Botnaru, redacția ZdG lansează abonamentul ZdG pentru veteranii artei, amintind astfel că doamna Eugenia a fost o bună prietenă a redacției, a citit ziarul nostru timp de 16 ani, a participat în unele proiecte redacționale, a susținut libertatea presei.

Eugenia Botnaru a lăsat în urmă un bogat patrimoniu teatral, constituit din spectacole și filme. 

ZdG aduce un tribut omului Eugenia Botnaru, care a fost o prietenă a presei independente și o cititoare devotată a ZdG. A ținut foarte mult la lecturi și a considerat extrem de importantă buna informare. Într-un interviu pentru ZdG, a povestit că părinții nu au lăsat-o la școală de la 7 ani, deoarece ei erau necărturari și considerau că de la citit ar putea să își piardă vederea. Peste un an, totuși, Eugenia a fost înscrisă la școală și, după ce a învățat literele, nu a mai încetat să citească.

Emoționant a fost că tatăl ei a învățat a citi și a scrie de dragul Eugeniei, în momentul în care ea a plecat de acasă să studieze și să profeseze actoria. 

„Începuse concursul de suplinire la Teatrul Dramatic „Alexandr Pușkin”, creat în 1952, azi Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chişinău. Din toată Moldova, au fost selectați nouă. Am fost printre cei nouă. Mi-am început cariera în 1957, atunci când în Moldova nu era o facultate de actorie. Şi tăticul meu a început să scrie scrisori, se ducea la vecin, care era inspector școlar, şi i-a zis să-i cumpere un „bukvari” (abecedar, n.r.). Peste jumătate de an, am primit prima scrisoare scrisă de tatăl meu”.

Eugenia Botnaru s-a filmat în multe reportaje și spoturi video despre educația mediatică, manipulare, dezinformare. „Când informația e falsă, e clar că… eu personal, eu mă distrug când văd că în realitate e altceva”, a declarat ea pentru ZdG în cadrul unui reportaj analitic despre Bucătăria dezinformării.

Situația pensionarilor din cultură ne-a redat-o chiar ea, acum câteva luni, povestindu-ne cum e nevoită să analizeze prețurile la produse alimentare, înainte de a cumpăra ceva. 

Instituim Abonamentul ZdG pentru veteranii artei în numele Eugeniei Botnaru, din respect pentru actori, artiști, pictori care au atins vârsta senectuții, dar care, după mulți ani de muncă și devotament în numele artei, au pensii care nu le permit acoperirea necesităților vitale, cu atât mai mult acoperirea nevoilor spirituale, cum ar fi abonarea ziarelor, procurarea cărților, a biletelor de teatru. Unul din spoturile video ale ZdG, întitulat “Lecție deschisă la Parlament” în care s-a filmat Eugenia Botnaru tocmai relevă această situație. 

Redacția  va oferi abonamente gratuite pentru anul 2021 veteranilor scenei, actorilor, artiștilor, dar și pictorilor și altor oameni de cultură care ar dori să primească acasă Ziarul de Gardă ca să se informeze. Pentru perfectarea abonamentelor, redacția va comunica cu uniunile de creație, dar și cu alte entități relevante.

Dacă cunoașteți artiști care ar vrea un abonament la ZdG, vă rugăm să ne scrieți la adresa: ziardegarda@gmail.com, indicând numele și adresa persoanei, titlul mesajului fiind “Abonament in memoriam Eugenia Botnaru”. Putem perfecta abonamente atât pentru ediția în limba română, cât și pentru cea în limba rusă.

Doritorii de a dona abonamente oamenilor de cultură, o pot face cu ușurință pe pagina de abonare a ZdG: https://abonare.md/1. În locul adresei și numelui abonatului scrieți “Abonament in memoriam Eugenia Botnaru” sau dacă cunoașteți un artist anume pe care doriți să-l abonați, treceți numele în formular. Încurajăm abonarea nu doar a artiștilor marilor scene, dar și a oamenilor de cultură de la sate, a lucrătorilor caselor de cultură sau a rapsozilor rurali și a meșterilor populari.