Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Victor Moşneag: Oare nu mai…

Victor Moşneag: Oare nu mai sunt marionete?

Analistul politic Igor Boţan a declarat în cadrul unei emisiuni că pentru funcţia de procuror general s-au plătit 2 milioane de euro. Acesta a lăsat să se înţeleagă că tranzacţia a avut loc între 2 partide din cadrul AIE şi că reprezentanţii AMN au încasat cele 2 milioane doar pentru a ceda dreptul de a numi procurorul general (revenit AMN-ului după împărţirea funcţiilor în cadrul AIE) PD-ului, implicit lui Plahotniuc.

O tranzacţie corectă. Cred că ambele părţi au ieşit mulţumite la final. Ce nu înţeleg este de ce a fost ales anume Valeriu Zubco pentru a ocupa această funcţie şi de ce PD (mai nou, şi PL) insistă atât de mult pentru păstrarea sa în acest post. Şi nu înţeleg de ce PLDM insistă atât de mult asupra demiterii sale.

S-a tot spus despre Zubco că nu este decât o marionetă a lui Plahotniuc. Că orice mişcare a sa este controlată de Plahotniuc sau coordonată cu Lupu. Ce mai! S-a spus că Zubco nu e procuror, ci un simplu figurant.

Din declaraţiile lui Filat, am înţeles că acesta doreşte doar schimbarea lui Zubco, nu şi refacerea acordului AIE. Din câte ştim, după formarea AIE 2, funcţia de procuror general a rămas a PD-ului. Deci, cum ai da, şansa de a numi un eventual nou procuror va reveni tot acestei formaţiuni.

Acum mă întreb: de ce atâta tam-tam? Dacă Zubco este o marionetă, oare nu mai sunt alte marionete care să-l înlocuiască? Oare de ce PD insistă să-l menţină pe Zubco? Nu poate oare fi numită o altă persoană care să fie la fel de fidelă, care să acţioneze la indicaţiile unora, aşa cum se spune că face Zubco? Şi de ce crede Filat că dacă va fi demis Zubco, în locul lui va veni cineva mai bun, care se va opune dorinţelor celuia care l-a pus în funcţie? Nu cred asta. Nu există în R. Moldova, din păcate, oameni care să aibă curajul să muşte mâna celui care îi hrăneşte.

Cred că lucrurile nu sunt atât de simple, şi că în spatele acestei cereri de demisie se ascund lucruri mult prea complexe, greu de perceput pentru noi, muritorii de rând. S-ar putea să aflăm despre ele peste câteva zeci de ani, atunci când Filat, Plahotniuc sau, de ce nu, Zubco, îşi vor scrie memoriile despre aceste timpuri.

Victor Moşneag