Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ultimul cuvânt

Ultimul cuvânt

În conferinţa de presă din 7 iulie, Constantin Pârţac, preşedintele Comisiei de Etică a UJM, a vorbit despre etica jurnalistului. Convingător şi simplu. La doar câteva zile, colegul nostru avea să ne părăsească.

Fiecare ziarist are o filozofie a sa, are rezistenţă şi principii pe care trebuie să le respecte”

Dorim să vă ajutăm a identifica modele de jurnalism aşa cum se profesează la noi, în Moldova. Vom face nişte analize ale unor personalităţi din punct de vedere al deontologiei jurnalistice. Jurnalism nu înseamnă că ziarele sunt ale puterii sau ale opoziţiei, de fapt, înseamnă o atitudine obiectivă faţă de activitatea unora şi a altora. În viaţă nu există oameni, politicieni numai buni sau numai răi. Faptele lor, unele acţiuni pot fi acceptate, altele – de neadmis sub nici o formă. Noi vom încerca, vom căuta susţinători pentru realizarea acestei idei, de a edita un ghid, însă nu în limita conceptului de reflectare a campaniei electorale, ci un îndrumător pentru un ziarist în campania electorală, astfel încât să fie util. Oamenii de artă şi cultură, dar şi ziariştii se implică activ în campania electorală şi, din păcate, nu mai sesizează că trebuie să susţină idei, proiecte, şi nu partide, care pot câştiga sau pot pierde. În acest caz avem de suferit în credibilitate. Presa noastră ar fi mult mai puternică dacă am aprecia la nivel individual ceea ce facem şi dacă am evita acele acţiuni care nu ne asigură credibilitatea. Vom încerca să studiem de ce jurnalistul de la noi s-a acomodat atât de repede şi uşor la atmosfera din mass-media pe care el nu o controlează, nu o domină, nu o formează. El nu intervine, de obicei, ci anumiţi administratori, care duc de mână atâţia oameni care, conform filosofiei profesiei, ar trebui să fie independenţi şi să realizeze anume lucruri doar în limita în care acestea au un corespondent în convingerile lor.

Suntem împărţiţi în sute de organizaţii, asociaţii, nu avem un punct de reper. Consider că noi, în Moldova, ar trebui să avem o Uniune a Ziariştilor puternică, pe care fiecare dintre noi ar susţine-o, abilitând-o să soluţioneze acele probleme care în R. Moldova nu au o rezolvare. De exemplu, relaţiile cu instituţiile statului.

În Grecia există două uniuni ale ziariştilor, cea din presa scrisă şi cea electronică, dar ele activează, ajută ziaristul la modul concret, îi sprijină pe cei care au avut de suferit. În aceste uniuni sunt angajaţi oameni salarizaţi, care muncesc conştiincios pentru colegii de breaslă.

La noi ziaristul a devenit un fel de aluat foarte uşor manevrabil pentru putere şi pentru oameni care pot dicta şi manevra. În opinia mea astăzi, în Moldova, ziaristul se confundă cu politicianul, iar această situaţie ne reduce din potenţial, ne diminuează imaginea. Pentru că, în politică, manevra este un lucru obişnuit, pentru că în politică noţiunea de morală este una convenţională, iar ziaristul în mod individual este un partid, pentru că el are filosofia sa, opinia sa, rezistenţă, principii pe care trebuie să le respecte. Noi, comisia de etică, vom pune accentul pe aceste calităţi individuale şi vom porni de la această idee: Ziaristul este un om liber, cu principii morale, cu rezistenţă. Vom ajuta să construim această imagine…

Constantin Pârţac