Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ultima vacanţă a lui Voronin

Ultima vacanţă a lui Voronin

În aceste momente de criză economică şi politică, resimţită dur şi la Chişinău, Vladimir Voronin îşi bronzează spatele pe o plajă din Turcia. Între timp, partidele de opoziţie au constituit  „Alianţa pentru Integrarea Europeană” şi îl aşteaptă pe Voronin să se întoarcă din vacanţă, urmând a se aşeza la masa de dialog sau de negocieri.

Cu toate că, iniţial, şeful statului declara că nu va pleca în vacanţă până nu va fi ales un nou preşedinte, astăzi se află în Turcia. Cel puţin aşa reiese dintr-un comunicat de presă. Pentru preşedintele în exerciţiu, această vacanţă ar fi ultima plătită din bugetul de stat, dacă e să ţinem cont că cel puţin patru ani nu poate fi reales în funcţia de şef al statului.

Plecat în Turcia pe 8 august, când cele patru partide de opoziţie au semnat declaraţia: „Alianţa pentru Integrarea Europeană”, Voronin se va întoarce, relaxat, pe 15 august, în ziua când  Curtea Constituţională ar urma să valideze rezultatele alegerilor parlamentare. Totodată, în cele şapte zile de odihnă, preşedintele PCRM se va gândi pe cine dintre comunişti îi va propune să voteze pentru alegerea unui nou preşedinte. Cele opt voturi de care are nevoie opoziţia pentru a numi un nou preşedinte ar putea veni de la comuniştii care nu au carnet de partid. Lista cu deputaţii comunişti care nu au carnet de partid trece de 10. Printre care şi Zinaida Greceanâi, Vlaidimr Ţurcan, Igor Dodon, Andrei Stratan, Eduard Muşuc, Anatol Popuşoi, Svetlana Rusu şi  Iurie Muntean. Presa de la Chişinău a scris că Voronin, obişnuia să se odihnească în staţiunile Karlovy Vary din Cehia, la Slănic Moldova din Romania şi la Pula, în Croaţia.

Iurie Sanduţa