Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tatiana Eţco: Bogaţi în ţară…

Tatiana Eţco: Bogaţi în ţară săracă

Nu ştiu cum, dar parcă nu mi se întoarce limba să spun că în Moldova sunt mulţi bogaţi sau chiar foarte bogaţi. Deşi nu aş avea de ce, dar parcă mi-i ruşine de oamenii necăjiţi care stau cu casele inundate şi gândurile la cum să agonisească iarăşi bani ca să-şi refacă gospodăriile, mi-i ruşine de bătrânii care leagă tei de curmei ca să supravieţuiască de la o pensie la alta, mi-i ruşine de copiii care cresc în lipsa părinţilor, plecaţi la munci peste hotare, mi-i ruşine de atât de multă lume care trăieşte într-o sărăcie lucie. Lista celor de care mi-i ruşine e mult mai mare decât cea a bogaţilor, pentru că majoritatea moldovenilor abia îşi duc zilele.

Zilele acestea, Rosbalt, o agenţie rusească, citând revista Forbes, a prezentat top cinci cei mai bogaţi oameni din Moldova. Noutatea a provocat discuţii aprinse la Chişinău şi, probabil, nu doar discuţii. Deci, cei mai avuţi moldoveni ar fi Gabriel Stati, Vladimir Plahotniuc, Vladimir Filat, Valeriu Pasat şi Nicolae Ciornâi.

Stati, scrie agenţia, ar fi câştigat din afacerile cu petrol 2,5 miliarde USD. Plahotniuc, averea căruia este estimată de către agenţie la 2 miliarde USD, a fost agonisită din afacerile pe care le are acesta în domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier şi mass-media. Premierul Filat, spun ruşii, ar avea o avere 1,2 miliarde USD şi mai specifică un detaliu destul de interesant, că acesta ar avea legături de afaceri cu miliardarul român Dinu Patriciu. Al patrulea în clasamentul înstăriţilor, surpiză sau nu, dar este Valeriu Pasat, fostul şef al securităţii moldoveneşti. Rosbalt scrie că cele 1,1 miliarde USD ale acestuia au fost agonisite din comerţul cu gaze naturale, ţiţei şi energie electrică. Ultimul dintre cei cinci, este vicepreşedintele companiei ruse „Lukoil”, Nicolae Ciornâi, care are o avere de 1 miliard USD.

Nici cu o luna în urmă, presa chişinăuiană dădea citire unui alt top trei, de la colegii din România. Curios e că doar numele lui Gabriel Stati se regăseşte în ambele. Presupun că astfel de topuri au şi mesaje ascunse, poate chiar cu iz politic. Încerc, dar nu prea înţeleg dacă este bine sau nu să-ţi figureze numele în astfel de topuri, pentru că să fii bogat, în special în Moldova, am înţeles deja, nu-i tocmai cel mai rău lucru ce ţi se poate întâmpla. Intrigant de curios este ce crede şi fiscul despre asta.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com