Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Sectorul zero din Parlament

Sectorul zero din Parlament

Săptămâna curentă, între Parlamentul R.Moldova și Parlamentul Uniunii Europene au avut loc niște sincronizări desincronizate. În timp ce la Bruxelles a fost adoptat un nou Registru al Transparenței, la Chișinău majoritatea parlamentară destructura puținele acte care mai emanau o aromă de transparență în opacitatea acestei legislaturi compromise, respingând legi care ar putea asigura inițierea luptei cu corupția.

Să le luăm pe rând. Marți, 15 decembrie, Parlamentul European a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a lansat Registrul Transparenței. De acum încolo, membrii Parlamentului, dar și ai Consiliului și Comisiei Europene trebuie să își declare și mai riguros interesele, explicând în mod specific atunci când lansează orice activitate, dacă ar avea sau nu un interes de afaceri sau alte beneficii din această activitate în cadrul instituțiilor europene, inclusiv dacă familia, apropiații acestora ar avea interese private din desfășurarea acestor activități plătite din bugetul public.

„Acest document semnalează un nou capitol privind transparența în cadrul instituțiilor europene”, a declarat parlamentara Danuta Hubner în cadrul conferinței de presă, explicând că posibilele interese obscure ale unor politicieni ar putea fi monitorizate și mai bine de acum încolo.

Concomitent, în Legislativul de la Chișinău lua amploare un spectacol al intereselor unor partide corupte și ale liderilor compromiși ai acestora. Socialiștii votau pe bandă rulantă legi care afectau democrația și respingeau pe bandă rulantă proiectele de lege propuse de către membrii opoziției.

La un moment dat, deputatul Igor Munteanu de la Platforma DA a propus spre votare un proiect al Legii Magnitsky, care tocmai ar contribui la stoparea spălării de bani și comiterii de abuzuri împotriva drepturilor omului.

Legea Magnitsky a fost adoptată pentru prima dată în SUA, ca răspuns la modul în care Serghei Magnitsky a fost torturat de către autoritățile ruse pentru faptul că a semnalat oficialilor ruși despre problema spălării de bani din buget și a evaziunilor fiscale, comise în volum astronomic.

Serghei Magnitsky a murit după arest, detenție și torturi în închisorile din Rusia, dar efectul activității și activismului său se face resimțit continuu în mai multe state ale lumii. În septembrie 2020, Parlamentul UE a pus în discuție adoptarea unei Legi Magnitsky care ar impune bariere în fața persoanelor din statele corupte implicate în spălări de bani și ascunderea mijloacelor și bunurilor în statele europene.

După ce miercuri, 16 decembrie, deputatul Igor Munteanu a expus sensul acestei legi în Parlamentul unui stat care e, probabil, cel mai cunoscut în lume pentru furt de miliarde, oligarhi fugari, parlamentari cu dosare penale în problema spălării de bani, chestiunea a fost pusă la vot. Întrucât sesiunea a fost transmisă în direct, întreaga R. Moldova a auzit cum s-au numărat voturile în această problemă: „Sectorul 1 – zero!”, a strigat graseind numărătorul de voturi (tot din cauza unei spălări de bani, în Parlament există sistemul electronic de vot, cumpărat pe bani publici, dar nu este utilizat, de aceea deputații își numără voturile pe degete și apoi i le strigă din sală Zinaidei Greceanîi, care stă în prezidiu și adună voturile cu mâna, în coloniță, pe o foaie). „Sectorul 1” înseamnă tribuna din stânga a sălii de ședințe, unde stau preponderent deputați socialiști. Ieri, miercuri, numărătorul din sectorul 1 aproape răgușise să tot strige, la fiecare proiect de lege înaintat de opoziție: „Sectorul 1 – zero!”, încât i se lipise deja sensul de „Sectorul zero”.

Totodată, sectorul 1, dar și complicii lor din celelalte 2 sectoare, a avut zero interes să asculte argumentele opoziției privind avizele negative ale Autorității Naționale de Integritate, ale altor instituții care explicau riscurile de coruptibilitate ale unor proiecte de legi promovate pe bandă rulantă de către majoritatea socialistă împreună cu cei de la Șor și câțiva traseiști autodefiniți „independenți”.

Încotro se îndreaptă sectorul zero din Parlamentul R. Moldova, stat care a semnat un acord de Asociere cu UE, obligându-se să combată corupția și să asigure integritatea clasei politice? Nu se îndreaptă, ci se încovoaie împotriva Parlamentului UE, care a instituit zilele trecute Registrul Transparenței în Parlamentul de la Bruxelles.