Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Procurorul cere reporterului să-şi divulge…

Procurorul cere reporterului să-şi divulge sursele

Săptămânal, după publicarea anchetelor în ZdG, procurorii, ofiţerii sub acoperire şi reprezentanţii altor instituţii abilitate se autosesizează în urma articolelor scrise de reporterii ZdG. De obicei, aceştia demarează investigaţia lor bazându-se în mare parte pe informaţiile publicate în ziar. Însă, în special procurorii cer mai mult de la jurnalişti, inclusiv să fie citaţi şi audiaţi în legătură cu informaţiile publicate de aceştia. Ar fi bine ca aceste autorităţi să delimiteze atribuţiile jurnaliştilor de ale lor.

Recent, ZdG a publicat articolul “Intermediari, la Ministerul Apărării, vând tehnică militară la preţ de nimic”. Reporterul a identificat intermediarii şi a luat legătura cu ei. Aceştia ne-au spus că nu au documente pentru autocamioanele de culoare kaki pe care le vând şi că au intrat în posesia unităţilor de transport după ce ar fi primit “podarkă” de la minister.

După publicarea articolului, m-a contactat un colaborator sub acoperire de la MAI şi m-a anunţat că s-a autosesizat în baza acelui reportaj. A doua zi, mă sună pe numărul personal ofiţerul operativ, Oleg Mânzat, de la D 5, fosta Direcţie Misiuni Speciale a MAI. Îmi spune la telefon să deschid poarta. “Am primit o indicaţie de la dl Covaliuc să vă fac un control. Deschideţi poarta”. După câteva minute de discuţii, mi-a spus că m-a confundat cu o altă persoană. În scurt timp, m-a contactat un alt ofiţer, coleg de-al lui Mânzat, cerându-şi scuze. “A încurcat numerele de telefon”.

Zilele trecute, m-a căutat un procuror de la Procuratura Chişinău. “Ne-am autosesizat în baza articolului publicat de dvs. Noi l-am audiat pe intermediarul Dinu Sulă. Am vrea să ne spui cum ai ajuns tu la acest intermediar. Cine a fost sursa? Cum? Nu-mi puteţi spune? Doar ştiţi că noi avem nevoie de mai multe informaţii şi de fotografii. Vrem să aflăm cine au fost sursele dvs. Ele ne-ar ajuta să găsim mai multe probe. Dacă nu doriţi să veniţi la noi, atunci vom face altfel. Vă citez şi o să fiţi obligat să faceţi declaraţii”, mi-a spus procurorul la telefon.

Curată intimidare! De altfel, a închis telefonul cu atâta aroganţă, încât nu am reuşit să-l întreb de când un jurnalist de investigaţii poate fi obligat să exercite funcţiile unor anchetatori sau procurori.

Publicitate
Publicitate