Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lupul şi oile

Lupul şi oile

Povestea ciobanului care, cu sau fără motiv, alerta sătenii să salveze turma vânată de lupi, îmi reveni în memorie acum câteva zile, când preşedintele Voronin ne-a anunţat din nou că, până la sfârşitul anului curent, conflictul transnistrean va fi soluţionat.

Declaraţia a fost făcută marţi, cu doar jumătate de an până la alegerile parlamentare din 2009, în cadrul unei întrevederi cu mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri.

Povestea ciobanului care le transmitea sătenilor alerte false se intercala, involuntar, cu promisiunile făcute de „păstorul” nostru în luptele electorale din 2001 şi 2005.

Acum 7 ani, presa scria că Vladimir Voronin a făcut, din reglementarea conflictului transnistrean, una dintre principalele promisiuni electorale, care a asigurat victoria PCRM în alegeri.

Şi în 2005, şeful concurentului electoral PCRM ne asigura că victoria sa în scrutin va constitui un element important al procesului de rezolvare a conflictului transnistrean. Soluţia conflictului a fost o miză a alegerilor din 6 martie 2005, iar PCRM, ajuns iarăşi majoritar, încuraja cetăţenii că va soluţiona problema integrităţii teritoriale a R. Moldova.

Este adevărat, au urmat câteva documente, respinse, preponderent, de opoziţie, dar votate de majoritatea parlamentară. Legislativul a aprobat Declaraţia cu privire la principiile şi condiţiile demilitarizării, Declaraţia cu privire la criteriile democratizării regiunii transnistrene şi Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al Transnistriei. Toate, însă, stau parcă atârnate de un pod ce trece peste Nistru, gata să cadă sinucigaş în apele sale tulburi.

Imediat după ultimul congres, din primăvara 2008, „de modernizare” a PCRM, preşedintele Voronin a repetat încă o dată că Moldova este aproape de reglementarea transnistreană, menţionând că în aceste progrese meritul Rusiei este incontestabil.

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă „de totalizare”, la care jurnaliştii au fost invitaţi în mod selectiv, preşedintele afirma că „o conjunctură mai bună decât acum pentru reglementare în Moldova n-a existat niciodată… Noi pledăm pentru aceea ca alegerile din 2009 să se desfăşoare pe întreg teritoriul ţării”, explica şeful statului.

Astfel, cu jumătate de an înainte de scrutinul din 2009, preşedintele plasează iarăşi problema transnistreană în centrul agendei electorale.

Concomitent, ca şi cum promisiunile sale au şi fost realizate, şeful statului a anunţat despre intenţia conducerii de la Chişinău de a organiza, în toamna curentă, o conferinţă internaţională la tema dezvoltării post-conflict a R. Moldova. Deci, conflictul a şi fost soluţionat, doar o conferinţă ne mai lipseşte, una singură, pentru a pune la punct problemele post-conflict.

Aneta Grosu