Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Goodbye, Europa?

Goodbye, Europa?

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a fost creată oficial pe 8 august 2009 cu scopul declarat al tuturor celor patru lideri iniţiali de a integra R. Moldova în Uniunea Europeană (UE), sau cel puţin de a o aduce mai aproape de Europa. Ce am aşteptat şi ce ne-au oferit partidele componente ale AIE până acum, la 3,5 ani de la accederea la guvernare?

Cu siguranţă, la nivel declarativ, suntem mai aproape de Europa decât eram în 2009. Dar, la nivel factologic, sau, mai ales, la nivelul de trai, nu cred că am făcut mari progrese. De la venirea pro-europenilor la guvernare, declaraţiile oficialilor europeni la adresa R. Moldova  au fost cât se poate de blânde şi de împăciuitoare. Liderii AIE mai sunt iertaţi încă, chiar dacă greşesc din ce în ce mai des şi din ce în ce mai grav. Oficialii europeni se fac, însă, a nu observa aceste regretabile gafe. De obicei, ei se mulţumesc doar să intervină cu câte o declaraţie mai dură, mai ales atunci când situaţia chiar iese de sub control. În rest, stau şi urmăresc. Mai bine zis, veghează. Cât timp, însă, ar mai putea tolera această stare de veghe?

Luna de miere, acordată de europeni R. Moldova, se pare că nu s-a încheiat încă. Cel puţin la nivel declarativ.  Pentru că, e bine să recunoaştem, în afară de bani, care nu ştiu cum au fost cheltuiţi, R. Moldova nu a avut, deocamdată, prea mari beneficii de pe urma cursului pro-european declarat. Nu avem şi nu vom avea degrabă regim liberalizat de vize cu UE, nu avem un acord de asociere cu UE, nu avem curse low-cost, nu avem acorduri de muncă mai sigure, nu avem suficiente garanţii sociale, deşi, mulţi dintre noi, îşi trăiesc cei mai frumoşi ani din viaţă muncind în ţările europene… De ce oare? Pentru că, deşi oficialii europeni în declaraţii ne laudă, de fapt, văd, ştiu şi înţeleg tot ce se întâmplă în ţara noastră. Din acest motiv, ne refuză micile privilegii la care sperăm de atâţia ani. Şi cred că sunt gata s-o facă până când nu vor vedea că politicienii se vor schimba.

Vorbeam zilele trecute cu un deputat din AIE, care se arăta convins că AIE 2 nu se va destrăma din cauza veşnicului război dintre Filat şi Plahotniuc. Alesul poporului îşi argumenta poziţia prin faptul că “Europa nu le va permite să facă acest lucru”. Interesant. Reiese că s-a ajuns în situaţia în care oficialii europeni ar vrea mai mult decât politicienii noştri ca R. Moldova să fie în rând cu lumea bună, în UE? Altfel, nu-mi explic părerea acelui deputat, comună de altfel cu a altor demnitari şi lideri de opinie de la noi. E trist dacă am ajuns într-o asemenea situaţie. E trist dacă acea AIE, creată în 2009 cu mari speranţe, a ajuns să reziste doar pentru că aşa vor europenii şi pentru că asta şi-au propus cei care fac parte din alianţă. E trist, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt sigur că răbdarea europenilor nu va continua la nesfârşit. Şi ce vom face atunci?

E clar că liderii AIE rămân împreună din două motive. Le este frică de comunişti şi de faptul că, dacă se despart, nu vor mai avea acces la generoasele fonduri europene. De ce credeţi că s-au dezis de Zubco şi de ceilalţi oficiali care au participat la vânătoarea din Pădurea Domnească? Credeţi că din pură convingere că aşa e cel mai bine? Nu, nici vorbă. Au făcut asta doar pentru că au fost practic obligaţi, în cadrul unor discuţii neoficiale, de oficialii europeni să facă asta. Dacă era după ei, lucrurile rămâneau neschimbate.

Totuşi, avem AIE pentru că aşa vrea Europa. Dar, aşa cum spuneam mai sus, şi răbdarea lor are o limită. Într-o zi ne vor spune franc că nu mai au nevoie de noi. Asta dacă Plahotniuc, Filat şi Ghimpu nu-şi vor da seama cât rău fac R. Moldova prin acţiunile lor. Şi sunt aproape sigur că ei nu vor conştientiza asta prea curând, ca să nu spun niciodată. Astfel, AIE, dintr-o alianţă în care oamenii credeau că ne vor duce în Europa, se poate transforma într-o alianţă care ne îndepărtează de ea. Pentru că, e imposibil ca europenii să mai aibă încredere în politicienii de la noi, fie ei şi dintr-o altă generaţie, dând greş cu AIE. Ei nu uită şi nu iartă, aşa cum o fac politicienii noştri, care azi se ceartă, mâine se pupă.

Victor Moşneag, victor.mosneag@zdg.md