Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Foşti preşedinţi SUA, personae non…

Foşti preşedinţi SUA, personae non gratae în R. Moldova?

Unul dintre lucrurile de la noi ce provoacă cel mai mare dezgust sunt liderii de opinie autohtoni, care, deşi auto-declaraţi pro-europeni şi pro-americani, în valorile şi propunerile lor se inspiră mai degrabă din tradiţiile estice şi socialiste, decât din filosofii libertăţii şi ai capitalismului din Vest. Astfel, chiar mulţi dintre foştii preşedinţi ai SUA ar fi astăzi personae non gratae în R. Moldova sau ar fi priviţi, cel puţin, cu dispreţ şi scârbă de mulţi dintre „pro-americanii” noştri elitişti (deci, recipienţi de granturi şi distincţii).

Cultivatori de cânepă

Cândva, redactorul-şef al unui ziar din R. Moldova a fost atenţionat de poliţie pentru faptul că ar fi fost găsite câteva plante de cânepă printre buruienile din gradina, mai puţin îngrijită, a vilei sale. Preşedinţii americani enumeraţi mai jos au cultivat cânepă în mod sistematic pe pământurile lor private: George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, James Monroe, Andrew Jackson, Zachary Taylor şi Franklin Pierce. Dintre preşedinţii recenţi ai acestei ţări, au recunoscut că au fumat cânepă cândva în viaţa lor George W. Bush, Bill Clinton şi Barack Obama.

George Washington (1789-1797)

În cuvântarea sa de rămas-bun îndemna americanii să nu se amestece în politica altor state şi să promoveze comerţul cu toate ţările. Recent, se vehiculează participarea „pacificatorilor” moldoveni în Kosovo, iar, ca membru ONU, şi R. Moldova este obligată să respecte embargouri împotriva altor state.

John Quincy Adams (1825-1829)

Pentru a contracara zvonurile că ar fi venit la putere prin jocuri de culise, el a angajat ca subordonaţi, aproape exclusiv, persoane din tabăra opusă, fapt care i-a dat mult mai multe dureri de cap în timpul preşedinţiei sale. (Greu de imaginat un şef de stat moldav, sau din orice altă ţară de pe mapamond, care şi-ar completa cabinetul cu reprezentanţi din rândurile opoziţiei.)

Andrew Jackson (1829-1837)

A impus închiderea Băncii Americii, banca centrală din acele timpuri, pentru a împiedica folosirea monopolului ei de a emite nelimitat bani şi a crea inflaţie. Conform tradiţiei prezidenţiale de atunci, a ales principalul oponent ca vicepreşedinte.

Grover Cleveland (1885-1889 /1893-1897)

A pus veto pe mai mult de 400 de iniţiative legislative, care, după părerea sa, ar fi irosit resursele publice şi ar fi contravenit Constituţiei. A prevenit colonialismul american în Africa.

Zachary Taylor (1849-1850)

Nu s-a înregistrat ca alegător şi nici nu a votat la alegerile în care candida la funcţia de preşedinte. În zilele noastre, ar fi ruşinea campaniilor de genul „Votul TĂU contează!” sau „Votez – înseamnă trăiesc!”.

James Polk (1845-1849)

Cel mai accesibil preşedinte. Două zile pe săptămână, orice cetăţean putea să vină la consultaţii personale la preşedinte. Singurul lucru necesar era acela de a bate la uşă la Casa Albă şi de a înmâna servitorului propria carte de vizită. Ce lider european, democrat mai practică aşa ceva?