Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Suveraniștii Rusiei de la…

EDITORIAL Suveraniștii Rusiei de la Chișinău 

La două săptămâni după ce a anunțat că se gândește să schimbe denumirea Partidului Socialiștilor în Partidul Suveraniștilor și la câteva zile după ce a mărșăluit nestingherit prin centrul capitalei la o manifestație în care s-au fluturat și steaguri ale Federației Ruse, scandând „Pobeda” de 9 mai, Igor Dodon a demonstrat încă o dată ce înseamnă pentru el termenul „suveranism”. A plecat direct în Rusia, acolo unde este salariat și unde s-a născut pasiunea lui pentru „suveranism”. În deplasarea de la Moscova, anunțată de colegii săi de partid, Dodon a fost însoțit de soție, dar și de câțiva deputați socialiști. 

În ultimul an, în politica din R. Moldova, termenul „suveranism” a fost promovat excesiv de mai mulți politicieni și partide politice care l-au preluat în discursurile lor. Mesajul pe care doreau să-l transmită e că R. Moldova trebuie să fie un stat suveran (așa cum este, de fapt), să pună interesul național pe primul loc și că Uniunea Europeană ar submina aceste deziderate. 

Ce înseamnă suveranitatea? Conform celor mai simple explicații, calitatea de a fi suveran reprezintă posibilitatea de a dispune liber de soarta ta, fără interferențe din exterior. 

Cine sunt politicienii din R. Moldova care utilizează cel mai des acest termen? 

Igor Dodon – liderul socialiștilor. Adică acel Igor Dodon care a plecat în Rusia imediat după ce a „sărbătorit” 9 mai în centrul capitalei, inclusiv cu steaguri rusești. Acel Igor Dodon care încă de când s-a lansat în politică folosește o retorică pro-rusă și, în ultimii ani, chiar a primit oficial bani din Rusia, fiind angajat oficial. Acel Igor Dodon care, în 2014, când a ajuns în Parlament cu socialiștii, a împânzit țara cu panouri în care apărea într-o fotografie alături de Putin cu mesajul „împreună cu Rusia”. 

Irina Vlah – lidera Partidului „Inima Moldovei”. Adică acea Irina Vlah care în 2014, în cadrul campaniei pentru referendumul din Găgăuzia privind vectorul politicii externe, susținea: „Noi suntem pentru Rusia, suntem pentru Uniunea Vamală (Eurasiatică, n.r.)”, iar în 2015 avea sloganul campaniei pentru alegerile bașcanului Găgăuziei „Este în puterile noastre să fim cu Rusia!”

Blocul „Victorie” (Pobeda) – controlat de Ilan Șor. Acel bloc care s-a lansat în politica de la Chișinău chiar de la Moscova. Acel Ilan Șor care trimite mesaje „suveraniste” de la Moscova, acolo unde și-a găsit protecție pentru condamnarea penală în dosarul fraudei bancare. 

Vasile Tarlev – liderul Partidului „Viitorul Moldovei”. Acel Tarlev care frecventează cu fiecare ocazie Ambasada Federației Ruse la Chișinău. Acel Tarlev care a fost susținut în campania prezidențială de rețeaua lui Șor, coordonată de la Moscova, și care a fost premier într-un guvern comunist. 

Victoria Furtună – lidera Partidului „Moldova Mare”, creat recent. Acea Furtună care a fost și ea susținută de Șor la alegerile prezidențiale din 2024. Acea Furtună care utilizează falsuri pro-ruse în multe din discursurile sale și care vizitează și ea Ambasada Rusiei de la Chișinău. 

Vladimir Voronin – președintele Partidului Comuniștilor. Despre acest personaj și afinitatea sa pro-rusă nu cred că merită să mai comentăm.

Renato Usatîi – președintele Partidului Nostru. Acel Usatîi care-și schimbă viziunile după cum îi sunt interesele. 

Și lista poate continua. Mai sus i-am menționat doar pe cei mai vocali.

Ce-i unește pe toți acești așa-ziși politicieni?

Evident, pasiunea pentru Rusia. Și nu doar pasiunea, ci și vizitele frecvente în Rusia, și promovarea lumii ruse prin orice metode și, cel mai probabil, nu pentru ochi frumoși, ci în schimbul a multe-multe beneficii. La asta se adaugă discreditarea cu orice ocazie a Uniunii Europene și a NATO, vizibilă în mai toate declarațiile publice ale acestora. 

Cine sunt cei care utilizează suveranismul drept armă politică în Europa?

De fapt, așa cum arată date publice, disponibile oricui, mai toate partidele sau politicienii cu declarații suveraniste din Europa au, din diverse motive, o afinitate pentru Rusia. Și putem vedea situația din România, unde AUR, SOS și POT, conduse de Georgescu și Simion, promovează vizibil mesaje pro-ruse sau antieuropene. În Ungaria, FIDESZ-ul  și premierul Viktor Orbán sunt principalii aliați ai lui Putin din UE. În Franța, Marine Le Pen, și ea o promotoare a suveranismului, îl apreciază pe Putin pentru că ar fi „patriot” și „își iubește țara”. În 2017, înainte de alegerile prezidențiale, ea a luat un împrumut de nouă milioane de euro de la o bancă rusească afiliată Kremlinului. Presa germană a scris anterior despre legăturile financiare dintre suveraniștii de la AfD-ul din Germania și Rusia, care a finanțat generos, direct și indirect, partidul extremist german. Dovezi similare despre relațiile suveraniștilor declarați cu Rusia au apărut și despre suveraniștii din Italia, dar și din alte țări europene. 

A fi suveranist înseamnă a fi pro-rus?

Răspunsul la această întrebare ar trebui să fie un „NU” categoric. Ar trebui. Dar, el nu este. A declara că promovezi suveranismul azi este sinonim cu a promova Rusia și mesajele ei. Și, din păcate, nu doar în R. Moldova. Am ajuns la etapa când suveranismul a fost discreditat și poate fi înlocuit lejer cu un alt termen care se potrivește de minune – servilism – adică lingușitor, slugarnic, supus unei țări care omoară zilnic oameni și în care democrația este doar un termen. 

Poți fi suveranist, dar să faci jocurile Rusiei?

Evident că nu. A fi suveranist înseamnă a condamna vehement o țară care a atacat mișelește o altă țară suverană (adică Rusia a atacat Ucraina, ca să fie totul clar) și a o boicota în totalitate. A fi suveranist înseamnă să nu pleci în Rusia pentru a „consolida relații politice” cu un stat agresor. A fi suveranist înseamnă a taxa/critica Rusia măcar la fel de mult cum taxezi Uniunea Europeană. A fi suveranist înseamnă a cere cu fiecare ocazie Rusiei să-și retragă imediat armata de pe teritoriul R. Moldova, stat suveran și independent. A fi suveranist înseamnă a-ți promova propria țară cu demnitate și diplomație peste tot în lume și a cere respect oriunde și oricând. A fi suveranist înseamnă să-ți iubești țara și să demonstrezi asta zi de zi prin acțiunile tale, nu doar prin lozinci populiste, menite să manipuleze alegătorii creduli și nostalgici.