Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ De ce atâția moldoveni…

EDITORIAL De ce atâția moldoveni sunt favorabili lumii ruse?

Multă lume se întreabă cum de e posibil ca, așa cum arată sondajele, mulți moldoveni să nu înțeleagă că Rusia este agresorul în Ucraina. Alții se întreabă de ce atâta lume intenționează să voteze cu partidul celui care a contribuit la furtul miliardului. O să încerc să dau câteva explicații acestui fenomen și să sugerez niște soluții.

Un editorial de Lilian Negură

Lilian Negura este psiholog social și sociolog din Moldova, în acest moment profesor la Universitatea din Ottawa (Canada). În cercetările sale el studiază modalitățile prin care reprezentările sociale participă la construirea realităților sociale și la instituirea și reproducerea relațiilor de putere în societate. Profesorul Negura a publicat lucrările sale în Canada, Franța, Italia, Marea Britanie, și alte țări. A dat interviuri și a participat la emisiuni pentru posturi ca CBC Radio Canada, Le Monde, La Presse, și altele.

De ce propaganda funcționează?


Să încep cu niște clarificări mai generale. Cuvintele pe care le folosim nu sunt fără consecințe. Noi nu cunoaștem lumea direct, ci prin reprezentări. Reprezentările sunt deci cele care ne permit să înțelegem lumea care ne înconjoară, iar realitatea fizică și socială nu ne este accesibilă decât prin prisma acestor reprezentări. Atunci când vedem un telefon mobil, noi înțelegem la ce el servește și cum trebuie să ne comportăm cu el, pentru că noi avem o reprezentare a telefonului mobil. Dacă însă eu, să zicem în 1989, era să văd pe cineva că vorbește pe stradă în gura mare, cel mai probabil era să cred că acesta este nebun. Astăzi însă știu că acesta probabil vorbește la telefon. Asta este posibil pentru că eu am astăzi reprezentarea telefonului mobil și știu că acesta permite să vorbești din stradă. Acest lucru este valabil pentru orice fenomen, concret sau abstract, pe care îl întâlnim în viață. Astfel, realitatea există pentru noi atât timp cât avem reprezentări despre această realitate. Cuvintele sunt cele care ne permit să activăm o reprezentare sau alta.

Oamenii care nu văd cine este agresorul în Ucraina sau cei care susțin politicieni corupți sunt oare proști?

Propagandiștii folosesc mecanismul sociocognitiv despre care am vorbit mai sus pentru a ne manipula. Ei știu că cuvintele ne trimit la niște reprezentări și astfel pot transforma o realitate prin substituirea cuvintelor. Asta le permite să transforme albul în negru și negrul în alb. Multă lume se întreabă cum e posibil ca așa de mulți oameni să nu vadă ceva ce ei văd sau invers. Mulți consideră că aceștia din urmă sunt … proști. Răspunsul este însă că ei nu văd ce vedem noi, pentru că ei nu au aceleași reprezentări.

Să revin însă la situația politică din Moldova în contextul războiului din Ucraina. De ce așa de multă lume nu vede cine este agresorul în Ucraina și dă vina pe Ucraina pentru război? De ce mulți nu văd ororile comise de forțele de ocupație rusești în Ucraina? De ce atât de multă lume se lasă manipulată de niște hoți ajunși politicieni populiști?

Răspunsul meu este că reprezentările acestor oameni nu le permit să înțeleagă lumea așa cum o vedem noi. Iar ei au fost formatați să vadă așa lumea de mediile de masă rusești. Televiziunile rusești „Pervîi kanal” sau „Rossia 1” (retransmise prin canale locale) și ziarele rusești „Komsomolskaia Pravda” sau „Argumentî i Faktî” au avut o audiență care era în afara oricărei concurențe în Moldova, și asta până nu demult. De ce vă mirați că moldovenii nu înțeleg realitățile războiului din Ucraina, dacă politica audiovizualului din Moldova i-a facilitat Rusiei sarcina de a le crea moldovenilor reprezentările dorite de ea despre lume? Asta face ca moldovenii să înțeleagă ceea ce se întâmplă în lume prin prisma viziunii pe care le-au creat-o rușii despre ea.

De ce acești oameni rezistă la argumentele noastre?


E foarte greu să convingi o persoană care vine direct din 1989 că cineva care vorbește singur pe stradă nu e nebun. Pentru asta trebuie să-i explici că telefonul poate fi și fără fir, iar căștile ascunse în urechi pot fi conectate prin Bluetooth. Ea va fi foarte reticentă mult timp, pentru că îți va fi greu să-i explici ce este Bluetooth și cum permite el să conectezi un telefon la urechi în timp ce acesta este fără fir. Cel mai degrabă ea te va crede și pe tine nebun. Așa cum mulți moldoveni îi consideră nebuni pe cei care cred că Rusia este în stare să facă atrocități în Ucraina sau că Occidentul nu are și nu a avut intenția să atace Rusia. Totul e din cauza reprezentărilor acestor oameni care au fost expuși dintotdeauna la televiziunile și ziarele rusești.

E oare de ajuns să fie interzise posturile rusești pentru a lupta cu reprezentările lumii ruse?
Cum e posibil ca moldovenii să scape de reprezentările prin care ei sunt încătușați în lumea rusă? În primul rând, și asta pare să se fi fost făcut deja, să fie interzise sursele media care propagă reprezentările rusești despre lume. Putem vedea pe exemplul Ucrainei. Din 2014, de când s-a curățat spațiul mediatic din Ucraina ca reacție la ocuparea Crimeii și a regiunii Donbas de către Rusia, chiar și regiunile rusofone din est s-au emancipat și nu mai sunt receptive la minciunile rusești. Din considerente de securitate națională, era nevoie demult de a curăța spațiul mediatic din Moldova. În Canada, ca și în UE, posturile rusești „Russia Today” si „Sputnik” au fost interzise de îndată ce s-a înțeles că acestea afectează securitatea națională și nu a pus nimeni problema libertății cuvântului. În sfârșit, aceste posturi au fost interzise și în Moldova. Sper să dea rezultate, însă aceste rezultate nu pot fi decât pe termen mediu și lung. Asta pentru că reprezentările nu dispar așa de ușor. Ele au capacitatea să se reproducă.

Putem oare chiar noi înșine să reproducem reprezentările lumii ruse?


De asta, în al doilea rând, e nevoie ca presa moldovenească să scape ea însăși de reprezentările rusești. E nevoie ca lucrurile să nu mai fie prezentate așa cum le prezintă cei care trăiesc în lumea rusă. Cuvintele utilizate sunt foarte importante, căci ele substituie prin reprezentări realitatea. Dacă Marina Tauber spune că este pentru pace, iar Maia Sandu este pentru război, asta nu înseamnă că toată presa moldovenească trebuie să repete după ea. Asta creează reprezentările dorite de promotorii lumii ruse și deci creează realitatea pentru ei. În această lume Maia Sandu este pentru război. Presa ar face mai bine să deconspire aceste reprezentări. Asta se face pentru început prin a utiliza cuvintele care exprimă ceea ce se întâmplă cu adevărat.

De ce e nevoie de explicat cu răbdare ce se întâmplă cu adevărat?


În al treilea rând, e nevoie ca reprezentările lumii ruse să fie identificate și deconstruite de experți prin explicații clare și logice. Decidenții politici au și ei obligația să comunice fără încetare cu acești oameni. Oamenii nu sunt proști, ei pur și simplu nu au instrumentele, adică reprezentările, cu care să înțeleagă lumea așa cum o înțelegem noi. Aceste mesaje care sunt lansate în spațiul mediatic din Moldova și care formatează dispozițiile favorabile invaziei rusești, trebuie să fie deconspirate fără încetare, chiar dacă nouă ne pare că totul este evident. Am văzut un expert cunoscut încercând să coboare într-o înregistrare limbajul său la nivelul „omului de rând”, crezând că astfel va fi mai accesibil publicului larg. E o bună încercare, însă nu cred ca e suficientă. Oamenii nu sunt proști! Ei înțeleg. Mulți dintre ei însă nu vor să audă!

De ce oamenii care trăiesc în lumea rusă sunt așa de agresivi la argumentele noastre?


Și aici ajungem la următorul lucru, al patrulea, pe care trebuie să-l înțelegem. O reprezentare este foarte rar individuală. Ea este împărtășită de un grup și are funcții identitare. Asta face ca cei care nu împărtășesc aceeași reprezentare să fie considerați ca ostili și respectiv, ca surse necredibile. De asta, comunicarea este foarte dificilă cu cei care au alte reprezentări, ei nu doar nu înțeleg, pentru că nu au reprezentările necesare, dar și sunt ostili, pentru că se simt atacați în identitatea lor.

Tragedia Moldovei este că are o criză identitară care nu este încă rezolvată. Noi avem în Moldova cetățeni moldoveni care se consideră români, alții – care se consideră moldoveni și cetățeni care, deși sunt ucraineni, găgăuzi sau bulgari, se consideră cu toții rusofoni. E nevoie însă de o identitate comună care să le permită cetățenilor să comunice reprezentările ce îi unesc ca națiune, indiferent de apartenența lor etnică. În Ucraina a existat și acolo o ruptură între Vest și Est, între ucraineni și rusofoni. Această ruptură nu mai există. Ei au fost uniți de război. Sper ca Moldova să găsească soluții mai puțin dramatice.

Republica Moldova trebuie pentru început să adopte politici care pornesc de la premisa că „populația rusofonă” este un construct artificial. De fapt, în Moldova există o diversitate de minorități etnice, unde rușii sunt într-o proporție nesemnificativă. De ce, de exemplu, găgăuzii ar fi rusofoni? Sau bulgarii? Încă mai grav, de ce ucrainenii ar fi rusofoni? Este în interesul național al statului Republica Moldova să facă politici care să încurajeze derusificarea acestor etnii și revitalizarea unei diversități autentice a societății. O politică de românizare va trezi probabil rezistență și rupturi posibil grave în societate. O politică inteligentă orientată spre derusificare (prin revitalizarea limbilor acestor etnii) va consolida o societate diversă, unită în jurul etniei majoritare. Limba română va fi treptat utilizată în mod natural atunci când va apărea, inevitabil, necesitatea funcționării acestei societăți diverse.

De ce e capital să fie pedepsiți corupții?


În sfârșit, este important de creat aceste realități sociale, economice, politice care să unească societatea. Reprezentările sunt corectate atunci când ele sunt contrazise de viață. Dacă oamenii vor vedea că au avantaje clare pentru a se detașa de lumea rusă, ei vor renunța mai cu ușurință la reprezentările acestei lumi și vor adopta reprezentări care corespund cu realitatea unei lumi libere și prospere. Republica Moldova este acum în lumea rusă prin faptul că este o societate coruptă, săracă și cu reflexe totalitare. E nevoie de transformat această realitate. Atât timp cât politicienii corupți au posibilitatea să corupă electoratul care simte avantajele concrete, deși iluzorii, de a-i vota, atât timp ei vor crede că politicienii au dreptul să fure dacă se împart cu poporul. Astfel, le sunt întărite reprezentările care fac ca ei să voteze cu politicienii corupți, dacă aceștia sunt populiști.

Dacă însă politicienii corupți vor fi după gratii și nu li se va permite să organizeze cu bani manifestații politice, oamenii vor înțelege din propria experiență că nu au nici un interes să voteze politicieni corupți. Dacă statul tolerează activitatea ilegală de corupere a alegătorilor, fără nicio consecință reală pentru acești politicieni, cum vreți ca electoratul să nu voteze cu politicienii corupți? Dacă se vrea ca societatea să nu voteze corupții, e nevoie ca aceștia să fie arestați și să fie închise partidele politice pe care ei le-au creat. Dacă însă corupții sunt aduși la statutul de model de reușită socială, oamenii nu vor înceta să se orienteze spre aceste modele.

Cum să scăpăm de lumea rusă?


În concluzie, Moldova are nevoie pentru început de o asanare mediatică majoră pentru a se emancipa de lumea rusă și pentru a putea integra lumea liberă și a fi o societate prosperă. Interzicerea posturilor rusești era necesară pentru a proteja Moldova de lumea rusă și de societatea totalitară, coruptă și intolerantă pe care această ideologie o promovează. Asta însă nu e suficient. Jurnaliștii și personalitățile publice trebuie să renunțe la reproducerea reprezentărilor lumii ruse, iar pentru început ei trebuie să evite să utilizeze cuvintele în sensul pe care ideologii Kremlinului vor să le atribuie acestora. E nevoie zilnic să fie numit alb ce este alb și negru ce este negru, iar atunci când cineva spune invers, să fie deconspirat, cu argumente simple și fapte concrete.

E nevoie să fie încurajate etniile minoritare din Moldova să-și afirme identitatea lor etnică și astfel să se derusifice, ca în acest fel să se creeze un spațiu identitar comun în care sunt împărtășite aceleași reprezentări. Cât timp există o puternică identitate rusofonă, orice contact al lor cu alte reprezentări decât cele din lumea rusă va fi interpretat ca fiind ostil. În sfârșit, e nevoie să se intervină fără ezitare, prin metode dure, ca transformările din societate să aducă rezultate palpabile pozitive pentru cât mai multă lume. Corupții și mincinoșii nu mai trebuie să fie câștigători în societatea moldovenească. Atât timp cât moldovenii vor vedea că avantajele reale pot fi obținute de la niște corupți și mincinoși, atât timp ei îi vor alege. Niciun cuvânt frumos și drept nu va putea rezona în sufletele oamenilor atât timp cât el nu se acordă cu realitatea lor. Atât timp cât realitatea urâtă și nedreaptă determină viața oamenilor, atât timp oamenii vor împărtăși reprezentări care să le permită să funcționeze în această lume.

Lilian Negură