Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ De 18 ani ZdG…

EDITORIAL De 18 ani ZdG scrie, ca guvernările să citească

Acum câteva zile, o cititoare de la nordul republicii ne-a contactat repetat, de astă dată supărată, pe motiv că nu am soluționat tragicul său caz, fiind vorba despre omorul fiului acestei femei. I-am spus că noi suntem o redacție și că nu avem cum ancheta sau soluționa astfel de cazuri. Că sunt alte instituții în acest stat care trebuie să-și suflece mânecile și să muncească, în caz contrar ele fac inutilă existența statului ca atare. Nu am reușit să o conving. Descurajată, ne-a replicat dur că a înțeles, și că noi suntem ca și ei, și noi nu o vom ajuta, așa cum nu face nimic pentru elucidarea cazului poliția din Briceni, raionul său, care e putred de coruptă… I-am spus că singurul lucru pe care îl putem face e să scriem, inclusiv despre corupția din poliție, ca toți să citească și ca autoritățile să intervină, să se implice, să ia decizii în favoarea cetățenilor…

Ieri, am primit la redacție o listă complexă de denumiri ale unor dispozitive medicale, care ar fi comercializate în lipsa înregistrării lor oficiale în cadrul instituțiilor competente, fapt ce ar pune în pericol sănătatea sau chiar viața pacienților. „Calitatea dispozitivelor nu este verificată de autoritățile de reglementare din R. Moldova. Mai mult, chiar dispozitive medicale cu clasa cea mai înaltă de risc, clasa III, sunt livrate la instituții medicale, conform contractelor atribuite la licitațiile publice, fără testarea și înregistrarea lor”, ne spun cititorii ZdG. În încheiere, aceștia ne roagă „să ne comunicați dacă o să aveți rezultate, pentru că sesizările noastre oficiale nu au dus la nimic: autoritățile abilitate într-un glas spun că ele nu sunt responsabile de controlul pieței dispozitivelor medicale”. Dacă autoritățile abilitate nu sunt responsabile de acest control, cine și ce ar trebui să întreprindă?

De luni, purtăm discuții cu beneficiarii Centrului de Plasament pentru Persoane cu Dizabilități din orașul Bălți și cu reprezentanții administrației acestei instituții. Unul dintre beneficiari ne-a comunicat despre faptul că majoritatea dintre cele peste 400 de persoane internate acolo abia de rezistă din cauza subalimentării și a condițiilor antiigienice din cadrul instituției. Reprezentanții administrației ne-au spus, în schimb, că nu are rost să vorbim cu pacienții lor, care sunt oameni cu dizabilități și că, atunci când ei suportă vreo acutizare a stării sănătății, devin incoerenți. „Nu merită să-i ascultați… Mai bine obțineți de la superiori permisiunea de a vizita instituția noastră, ca să vă convingeți singuri de realitatea de aici. Da, deseori, spre sfârșitul lunii, nu mai dispunem de toate produsele necesare și, până la următoarea licitație, ne descurcăm mai greu, dar asta nu înseamnă că pacienții sunt înfometați”, ne-a spus Viorica Țăruș, reprezentanta Centrului de plasament. Cum să nu vorbești, cum să nu asculți ce îți spun niște oameni, chiar dacă sunt pacienți ai unui Centru pentru persoane cu dizabilități?

„Aici se întrețin oameni diferiți, unii cu dereglări psihice, alții cu probleme locomotorii, alții cu alte probleme de sănătate… Condițiile sunt aceleași, pentru toți”, ne-a spus beneficiarul (numele său este cunoscut redacției), expediindu-ne secvențe video și poze ce dezvăluie o mizerie nemaivăzută, mizerie în care își duc zilele 400 de beneficiari ai acestei instituții de stat – toți cetățeni ai R. Moldova. Ce ar avea de spus responsabilii din acest stat despre pozele ce dezvăluie condițiile insuportabile de trai din cadrul Centrului de Plasament pentru Persoane cu Dizabilități din orașul Bălți?

În ultimele zile, am primit și alte plângeri/sesizări/dezvăluiri de la simpli cetățeni sau de la agenți economici, cum ar fi TELEMAR SRL, care deconspiră grave încălcări în desfășurarea licitației publice 21055817, din 6 iunie 2022, în cadrul căreia urma să fie selectat furnizorul de produse alimentare pentru cea de-a doua jumătate a anului, produse destinate pacienților din instituțiile medicale de la noi.

Probleme de viață, conflicte, crime, dosare trucate, oameni nedreptățiți – toate ajung zilnic în redacție. Și ZdG scrie, ca guvernările să citească… Tot zilnic ne întrebăm: de ce, în condițiile unui stat care are ministere, departamente, agenții, direcții cu mii de angajați, cetățenii ajung să apeleze o redacție, un ziar, Ziarul de Gardă?