Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Ce poți face cu…

EDITORIAL Ce poți face cu 2% din impozitul pe venit?

Din anul 2017, persoanele fizice care sunt încadrate în câmpul muncii și au obligația de a plăti impozitele către stat pot redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală beneficiară de mecanismul 2%.

Este o metodă prin care oamenii pot susține activitatea unei organizații neguvernamentale fără a avea cheltuieli suplimentare. Acele 2% din impozitul pe venit se află deja în bugetul statului, iar în perioada depunerii declarațiilor pe venit, cetățenii au dreptul de ai redirecționa, muta din bugetul statului în contul unei organizații non-profit, fără a scoate ceva din propriul buzunar.

De ce să oferi susținere unei organizații neguvernamentale?

ONG-urile sau organizațiile neguvernamentale sunt organizații non-profit care funcționează independent de guvernele naționale. Ele își desfășoară activitatea sub formă de organizații de utilitate publică și tind să fie deosebit de active în diverse domenii: lupta împotriva sărăciei, a problemelor de mediu sau a excluziunii sociale. De asemenea, contribuie la dezvoltarea localităților, prestarea serviciilor sociale pentru persoanele vulnerabile, prestarea serviciilor educaționale sau economice, oferind și creând locuri de muncă pentru persoanele care nu sunt acceptate de societate. 

Aceste organizații reunesc oameni care împărtășesc un interes comun și care doresc să aibă un impact pozitiv sau să influențeze o schimbare.

De cele mai multe ori, ONG-urile caută resurse și suport în afara țării pentru a desfășura unele activități, pentru a oferi servicii oamenilor din categorii vulnerabile sau pentru a ajunge acolo unde nevoia omului este mai mare. Astfel, ele identifică și conving parteneri externi să contribuie la soluționarea unor probleme din țară.

Însă, de ce să nu ne implicăm și noi? Multe probleme pot fi soluționate de populația locală, iar mecanismul 2% îți oferă această posibilitate. 

Potrivit datelor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat pentru anul 2022, 6114 organizații necomerciale (Asociații Obștești, Fundații și Instituții Private) au depus declarația cu privire la impozitul pe venit. Aceste date pot indica și numărul real de organizații care au desfășurat activități de utilitate publică în anul 2022. Astfel, doar în anul 2022, organizațiile societății civile au contribuit la bugetul public cu aproape 5 miliarde de lei. 

Ce înseamnă acești bani pentru Republica Moldova? 

  • Peste 23 de mii de locuri de muncă oferite oamenilor, mulți dintre aceștia fiind persoane vulnerabile;
  • Contribuția tuturor acestor angajați la bugetul de asigurări sociale cu peste 330 de milioane de lei, ceea ce ar putea reprezenta echivalentul a aproximativ 160 de mii de pensii, indemnizații de îngrijire a copiilor sau alte indemnizații sociale;
  • O contribuție de peste 122 de milioane de lei în fondul asigurărilor medicale, ceea ce înseamnă salarii pentru medici, echipament medical și întreținerea instituțiilor de sănătate publică;
  • Sute de localități susținute cu terenuri de joacă, terenuri sportive, spații verzi, instituții publice modernizate, drumuri și trotuare reparate etc.
  • Sute de mii de oameni care au beneficiat de servicii sociale, ajutoare umanitare, suport la angajarea în câmpul muncii, instruire în diverse domenii, informare și apărarea drepturilor omului etc.

Imaginați-vă! Dacă populația R. Moldova, persoanele fizice ar redirecționa și susține aceste organizații prin intermediul celor 2% din impozitul pe venit, câte persoane ar primi ajutor sau câte localități, cauze sociale ar putea fi susținute?

Cum să oferi susținere unui ONG fără a avea cheltuieli?

Chiar dacă în multe țări există cultura de a susține activitatea unei organizații non-profit prin diverse mecanisme interne, cetățenii din Republica Moldova se implică mai puțin din multiple cauze: lipsa informației sau a cunoștințelor despre activitatea organizațiilor neguvernamentale, lipsa resurselor financiare sau existența unor informații false, stereotipuri  despre aceste organizații.

Cu toate acestea, e bine să știți că și în Moldova oamenii pot ajuta aceste organizații.

De exemplu, dacă ești angajat în câmpul muncii și ai achitat impozitele, în perioada depunerii  declarațiilor pe venit, ai dreptul să susții o organizație neguvernamentală prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Și nu costă nimic!

Dacă vrei să încerci, iată care sunt pașii:

  1. Vezi lista organizațiilor care sunt beneficiare ale mecanismului 2%.  Potrivit Agenției Servicii Publice, în anul 2024, în lista beneficiarilor 2% sunt înscrise 1102 organizații.
  2. Alege organizația pe care vrei să o susții. Verifică dacă este una credibilă și rezonează cu interesele tale, poate cauza și misiunea acestei organizații te sensibilizează.
  3. Notează-ți codul fiscal al acestei organizații. Vei avea nevoie de acesta la completarea rubricii privind redirecționarea din declarația pe venit.
  4. Din acest an, 2024, dacă vrei să redirecționezi 2%, declarația pe venit se va depune doar on-line. Prin urmare, vei avea nevoie de o semnătură electronică.
  5. Dacă nu ai o astfel de semnătură, urmărește acest material pentru a afla cum poți obține și utiliza o semnătură electronică.
  6. În procesul de completare a declarației pe venit, găsește câmpul M1, unde poți introduce codul fiscal al organizației către care vrei să redirecționezi 2%.
  7. Dacă întâmpini dificultăți în acest proces sau ai nevoie de mai multe informații despre organizațiile neguvernamentale din țară, poți apela la Centrul CONTACT.

Împreună, putem sădi păduri, ajuta oamenii în dificultate, crea locuri de muncă, dezvolta localități, crea condiții decente pentru oameni etc. Ale tale 2% pot ajuta. Tu decizi ce faci cu ele!

Autoare: Elena Nofit, manageră comunicare și PR, Centrul CONTACT