Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cu grijă: Nu ne uitați:…

Cu grijă: Nu ne uitați: lupta persoanelor cu dizabilități cu războiul

Ultima săptămână a fost de coșmar atât pentru Ucraina, cât și pentru toată lumea afectată de război și încă nu ne putem trezi din el. În țara noastră vecină se nasc copii în metrouri și mor copii din cauza atacurilor rusești, oamenii își apără orașele cu mâinile goale și fug de bombe și rachete. Dar dacă nu poți fugi? Dacă nu vezi unde să te îndrepți? Dacă nu auzi? Dacă ai, per general, o dizabilitate? Ce se întâmplă cu tine?

Într-o astfel de situație sunt 2,7 milioane de persoane cu dizabilități, a căror viață este și ea în pericol, chiar acum. Aș vrea să cred și să sper că cel puțin jumătate dintre ele au acum pe cineva alături, care să le ajute să fie în siguranță. Așa am dat peste istoria unei familii de la Kiev, povestită de persoanele de legătură ale Inclusion Europe, care au vorbit cu corespondenții de la CNN.

În casa familiei Krepets locuiesc 5 persoane, de care are grijă Iulia. Mama ei are 82 ani, are o dizabilitate locomotorie și nu se poate deplasa fără ajutorul cuiva. Iulia mai are 2 fiice, iar fiica cea mare Alina, de 25 ani, e diagnosticată cu autism. Îi e frică de ceea ce se întâmplă și nu se simte în siguranță fără mama ei. Din familia lor mai face parte și verișoara Iuliei. Femeile se confruntă cu o problemă majoră – nu pot ajunge împreună într-un loc sigur, ceea ce este vital pentru ele. Din păcate, povestea lor nu e unica de acest fel. 

Inclusion Europe oferă informație actualizată despre situația persoanelor cu dizabilități din Ucraina, iar la data de 2 martie au anunțat că au luat legătura cu VGO Coalition, care este o umbrelă pentru 118 organizații ucrainene. Câteva probleme pe care le-au enunțat sunt:

  • blocarea drumurilor de ieșire din Kiev;
  • închiderea centrelor de suport pentru persoanele cu dizabilități;
  • imposibilitatea de a accesa banii din conturile rusești ale organizațiilor;
  • pericolul impune familiile persoanelor cu dizabilități să se ascundă în cadă, în baie sau la subsol.

Lucrurile de care au nevoie sunt următoarele, iar Inclusion Europe încearcă să găsească soluții pentru livrarea lor către Ucraina:

  • medicamente pentru epilepsie sau alte boli psihiatrice, care se vând în farmacii doar cu rețetă;
  • produse sanitare și igienice; 
  • conserve de mâncare;
  • saltele, plăpumi, truse de prim ajutor, power banks, pentru adăpostirea în subsoluri;
  • accesibilitate la vămi: scaune cu rotile, scaune portabile.

Războiul este o provocare de nedepășit pentru persoanele cu dizabilități, fără suportul comunităților lor, dar și al organizațiilor atât locale, cât și internaționale. În aceste timpuri, ajutorul tuturor este mai mult decât binevenit. La data de 1 martie 2022, Adunarea Națională a Oamenilor cu Dizabilități din Ucraina a venit cu un apel, prin European Disability Forum, către toate organizațiile omoloage din alte țări să le vină în ajutor. Iar ceea ce au cerut este: să spunem adevărul. Să fim vocea lor în țările noastre și să condamnăm războiul din Ucraina, provocat de Vladimir Putin. Mai mult ca niciodată, persoanele cu dizabilități au nevoie să fie auzite în lupta lor, pe care o duc alături de toți (toate) conaționalii (lele) lor. Asta spune despre cât de important este acum adevărul, curajul de a apăra sus și tare drepturile persoanelor din Ucraina.

Persoanele cu dizabilități luptă. Contextual, conform apelului lansat, un bărbat în scaun cu rotile și-a pierdut viața pe 28 februarie, lângă Kiev, după ce s-a alăturat forțelor militare ucrainene, pentru a-și apăra familia și țara. Să nu-i uităm și să ne asigurăm că vocea lor e auzită.

Ce putem face noi?

  • Să avem grijă că toate persoanele din jurul nostru sunt informate corect și din surse credibile despre războiul din Ucraina și nu sunt ademenite de falsuri.
  • Să folosim platformele pe care le avem la îndemână pentru a spune adevărul și a condamna propaganda.
  • donăm inițiativelor pentru susținere a refugiaților ucraineni de pretutindeni.
  • După posibilitate, să participăm ca voluntar(ă) la punctele de trecere a frontierei sau în orice alt mod. Moldova for Peace este un grup de lucru pe lângă MAI și Guvernul RM creat în acest sens. Ajutorul oricui va fi salutat și necesar.
  • După posibilitate, să nu ezităm să găzduim persoane cu dizabilități și familiile lor și să le îndrumăm în Republica Moldova.
  • Să nu tăcem. Să spunem războiului pe nume și să vorbim despre cum putem ajunge la pacea la care visăm.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Keystone Moldova au anunțat că persoanele cu dizabilități din Ucraina pot beneficia de suport informațional și consiliere psihologică, apelând la Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități 080010808, sau la numărul  de telefon +373 60 60 15 49.

Cu grijă: https://www.instagram.com/cu_grija/