Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Condiţii adecvate pentru combaterea corupţiei

Condiţii adecvate pentru combaterea corupţiei

Programul „Buna Guvernare” a iniţiat un program semnificativ de reparaţii capitale în judecătoriile-pilot din Rezina, Comrat, Ungheni şi Curtea de Apel din Chişinău. „Chiar dacă dosarele examinate în judecată sunt mult mai multe în mun. Chişinău decât în regiuni, aceasta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm”, a spus Larry Vetter. Lucrările de renovare se desfăşoară concomitent în toate judecătoriile asta pentru a spori confortul şi condiţiile de lucru pentru judecători şi angajaţi şi pentru a spori eficienţa şi securitatea. Imediat după reparaţia capitală în aceste judecătorii vor fi instalate o reţea locală de computere, vor fi furnizate aparate de copiat, scanere, imprimante ceea ce va îmbunătăţi semnificativ capacitatea judecătoriei de prestare a unor servicii eficiente cetăţenilor din RM.

Şi aici apare întrebarea cum toate acestea sunt legate de combaterea corupţiei? Dacă se crează condiţii confortabile şi adecvate de lucru în instiuţiile de judecată aceasta nu este o garanţie a faptului că oamenii vor deveni mai oneşti. Dar dacă aceste condiţii sunt foarte rele atunci este un mediu benefic pentru răspândirea corupţiei şi a comportamentului neadecvat.

De asemenea, acele instrumente tehnologice pe care le implementăm de exemplu lansarea paginilor webcare permit accesul publicului şi asigură transparenţa tuturor activităţilor instituţiilor respective.

Larry Vetter, director, 
proiectul "Buna Guvernare" din cadrul 
Planului Preliminar pe Ţară.