Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cine moare din cauza vaccinului?

Cine moare din cauza vaccinului?

Nu, nu vom muri toți de COVID-19. Nici măcar cei nevaccinați nu vor muri cu toții din cauza acestui virus. Așa spun specialiștii, cercetătorii, epidemiologii. Și eu îi cred. Anual, cele mai importante cauze de deces printre cetățenii R.Moldova țin totuși de domeniul sănătății: de inimă, de ictus, de ciroză, de cancer.

De ce mor oamenii prematur de inimă? Unii se adresează târziu la medic, alții nu au acces la medic (prin sate au rămas puțini lucrători medicali), ceilalți ajung la medic, dar nu-i urmează sfaturile, poate pentru că nu au bani, deși, mai degrabă, pentru că nu au încredere.

În Moldova e o problemă cu regulile. Oamenii nu cred în sistem, de aceea nu cred nici în regulile instituite de Guvern. Cum să crezi în guverne, dacă timp de zeci de ani au tot comis acte de corupție, furând de la gura celor mai neputincioși, fără să fie pedepsit măcar unul dintre hoții de țară? În nemulțumirea lor, oamenii se macină de neîncredere și mor de inimă sau de ictus. Sau de ciroză.

Da, ciroza e deseori cauzată de alcool (nu toate persoanele cu ciroză au făcut abuz de alcool, dar majoritatea persoanelor care fac abuz de alcool fac ciroză, așa zic statisticele). Totuși, și alcoolismul poate fi cauza unor frustrări, nemulțumiri, disperări și neîncrederi. Oamenii nu se mai pot încrede în autorități, decât să se vaccineze și să le crape inima de frică, mai bine beau un pahar în plus. Da, ei știu că vor muri de alcool, dar măcar e al lor, e ceva cunoscut și drag.

Următoarea cauză a mortalității sunt accidentele: rutiere, de muncă, hazarduri. Chiar săptămâna trecută a murit un tânăr în floarea vârstei, căzând de pe schelele unei construcții, în ochii tatălui său. Deseori, la construcții, muncitorii se încred mai puțin în reguli și în ajutorul administrației și mai mult în propriile puteri.

De câte ori am văzut accidente mortale în care copiii nu erau prinși cu centura de siguranță și zburau prin parbriz la impactul a două vehicule? Pentru că unii șoferi nu cred în reguli.

E adevărat că și regulile par să nu fie scrise pentru toți. De câte ori cei care au încălcat cel mai agresiv și mai nesimțit regulile au scăpat basma curată din justiție? Pentru că și sistemul de drept are reguli, dar ele nu se respectă.

De când a venit pandemia, a ieșit la iveală, în toată splendoarea sa, epidemia de neîncredere în sistem și epidemia de frici de a respecta reguli noi. Cum să respecte oamenii reguli noi, dacă pe cele vechi încă nu le-au asimilat? Cum să te speli pe mâini în cazul Covid, dacă oamenii încă nu se spală pe mâini pentru a preveni dizenteria și hepatitele? Cum să poarte oamenii mască pe timp de Covid, dacă ei încă nu au obținut încrederea în a trata tuberculozele?

Poți să-i dai omului cu forța bani, medicamente, dar nu-l poți forța să aibă încredere. Încrederea e un fel de dragoste pe care nu o poți băga pe gât, căci devine viol. Acum Moldova are vaccin pe gratis, ca o soluție de a diminua cazurile de îmbolnăviri grave și de decese în spitale, dar oamenii preferă să se îmbolnăvească de Covid decât să se vaccineze. Unii oameni consideră vaccinul un fel de viol.

Unii cred că vaccinul omoară. Dacă nu imediat după vaccin, atunci peste un an sau doi. Personal, m-am vaccinat. Și copiii mei. Și mama mea. Și colegii de redacție. După mai multe luni de zile, fiecare dintre noi e viu, sănătos și fără probleme. De ce ne-am vaccinat? Pentru că credem în știință. Și pentru că vrem să muncim, să facem Ziarul de Gardă în care oamenii au încredere, iar pentru asta – vrem să fim protejați și sănătoși.

Totuși, mor oamenii de vaccin? Redacția noastră nu a întâlnit niciun caz, chiar dacă comunicăm cu zeci și sute de oameni în fiecare zi. Totuși, considerăm frica de moarte o chestiune foarte importantă și dacă vom auzi că se suspectează un deces din cauza vaccinului, vom dori să investigăm și să informăm oamenii.

Asta trebuie să facă și guvernele: să urmeze fricile oamenilor și să le explice cu dovezi clare, până nu vor mai rămâne întrebări. Iar dacă vor exista incidente și cazuri suspecte, să fie elucidate sincer și public. Altfel, pandemia de neîncredere ne va crea infarcturi, ictusuri, ciroză și alte feluri de moarte prematură. Și degeaba avem vaccin, dacă medicii muncesc cu măști, combinezoane, viziere, mănuși ca să salveze acest popor ajuns la reanimare de atâta neîncredere.