Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cântăreții din "kuliok"

Cântăreții din „kuliok”

La 22 septembrie 2020, după șapte săptămâni de proteste cauzate de alegerile fraudate din Belarus, Alexandr Lukașenka s-a auto-inaugurat președinte de stat pentru a șasea oară. Nu s-a făcut niciun anunț public privind cea de-a șasea inaugurare. Da, Lukașenko nu și-a informat alegătorii în mod public despre faptul că organizează ceremonia de reinstaurare oficială în fotoliul prezidențial. Câteva zeci de funcționari au fost adunați pe furiș la ceremonie, s-au făcut câteva poze și presa controlată de președinte a făcut anunțuri zgârcite cu privire la inaugurare. Nici tu comunitate internațională, nici tu societate civilă. 

Mai multe state europene, printre care Germania, Slovacia, Statele Baltice, au refuzat ieri să-l recunoască pe Alexandr Lukașenka drept președinte legitim al acestui stat. Printre liderii mondiali care îl susțin pe dictatorul din Belarus sunt Vladimir Putin și președinții afiliați lui Putin, la fel și cântăreții lor comuni.

Da, există o serie de cântăreți ai estradei ruse care cântă osanale președinților ascultători de președintele Federației Ruse dar și altor politicieni obedienți lui Putin. Astfel, recent o listă mare de cântăreți de buzunar politic din Rusia au cântat pentru Alexandr Lukașenka după ce această țară s-a umplut de proteste. Kirkorov, Baskov, Buinov, Anita Țoi, Gurșkaia și mulți alții – si-au unit vocile ca să cânte într-un video în care e susținut dictatorul perdant. 

Aceste nume sunt foarte cunoscute și la Chișinău, anume pentru concertele politice în care s-au perindat. Filip Kirkorov s-a scăldat în întruniri politico-muzicale organizate de fostul oligarh Vlad Plahotniuc și de Partidul Democrat. Apoi, Igor Dodon a demonstrat o prietenie muzicală strânsă cu acest trubadur al Pieței Roșii. I-a dat și căpșuni, și ordine și medalii și vin și plecăciuni. Dar și artiștii locali au schimbat umbrelele politice de-a lungul perioadelor electorale din R.Moldova, cântând cu aceleași voci pentru a promova mincinoși de stânga, de dreapta, de centru. Au promovat socialismul, oligarhia, sistemul electoral uninominal, vectorul de la Kremlin, cinismul, falsul politic și minciuna electorală.  Au primit și ei în schimb medalii, căpșuni, plăcinte și promisiuni. Și desigur bani. Toți au primit mulți bani, altfel nu ar fi acceptat nici scena nici căpșunile.

Ceea ce-i unește pe Kirkorov, Leps, Baskov cu cohorta de artiști moldoveni s-ar numi generic ”kuliok”-ul. Da, plățile neoficiale, plicurile, banii plătiți fără acte pentru servicii muzical-politice. Sunt și artiștii oameni? Trebuie și ei să mănânce? Au și ei familii, copii? Nu se pune la îndoială. Dar dacă un politician nu declară banii cu care plătește artiștii, de unde provin oare acești bani? Cu siguranță din niște acte de corupție, din niște furtișaguri, din haznaua publică cel mai probabil. Are oare dreptul artistul să ia banii săracilor din mâna politicienilor pentru a minți săracii că acest politician corupt le va face viața mai bună? Nu există un așa drept, e un act calificat penal. Desigur că legea nu funcționează, dar asta nu înseamnă că aceste cântări politice devin legale. Responsabilitatea pentru sărăcia și disperarea la care a ajuns R.Moldova odată cu fiecare campanie fraudată inclusiv prin concerte electorale trebuie să cadă și pe umerii celor care au luat bani de la politicieni pentru a buimăci oamenii cu concerte. 

Pandemia, care a cauzat o mulțime de probleme oamenilor de rând, se pare că i-a afectat și pe politicienii corupți, dar și pe cântăreții corupți. Nu se mai pot organiza fățiș concerte politice cu mii de participanți. E un moment în care va deveni și mai vizibilă participarea artiștilor la împărțeala din ”kuliok”-ul electoral. Dacă o mai fac odată, ar putea ajunge să fie invitați să cânte la inaugurarea unui dictator, în timp ce poporul le va cânta blesteme în stradă. În timp ce copiii lor vor vedea cum statele europene nu recunosc un următor dictator, iar izolarea internațională  va deveni principalul refren. Da, artiștii corupți pot contribui la instaurarea dictaturii. Dar cetățenii ar putea să îi responsabilizeze pe toți.