Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Caise şi stafide în loc…

Caise şi stafide în loc de „Margolin”

Bine dispus de dimineaţă, avocatul parlamentar, Ivan Cucu, a fost găsit, marţi, 12 august, împuşcat cu o armă de tip Margolin în biroul său de serviciu. La scurt timp, decesul a fost confirmat şi de viceministrul de Interne, Valentin Zubic. Versiunea suicidului a fost promovată insistent şi neîntârziat de oamenii legii. „El a tras un glonte în regiunea pieptului, care a fost mortal”, a fost explicaţia imediată a lui Zubic. Nu s-a mai oferit spaţiu pentru alte versiuni. Se pare că, oficial, nimeni nu şi-a mai adresat nicio întrebare atunci când cadavrul a fost găsit lângă uşă. De la birou, până la uşă, erau urme de sânge. Se pare că ombudsmanul s-a târât pe jos. De ce s-ar fi împuşcat, ca mai târziu să se târască până la uşă, încercând, probabil, să se salveze? De fapt, Ivan Cucu suferea de insuficienţă renală. Periodic, pentru a rămâne în viaţă, bărbatul făcea hemodializă, la o clinică din Chişinău. De altfel, psihologii spun că stresul bolii măreşte pofta de viaţă.

În februarie 2007, Ziarul de Gardă a relatat istoria lui Alexandru Gavrilovici din Palanca, r. Ştefan Vodă. De patru ani el bate pe la uşile demnitarilor pentru a-şi salva soţia şi feciorul care, ca şi avocatul parlamentar, suferă de insuficienţă renală în stadiu terminal. Pentru că s-a confruntat în repetate rânduri cu inaccesul în birourile demnitarilor de stat, Gavriloci l-a considerat pe Ivan Cucu drept un om care i-ar înţelege problema. Omul a apelat de mai multe ori la sfaturile avocatului parlamentar.

Ieri dimineaţă, Alexandru Gavrilovici a bătut la uşa redacţiei. Asta s-a întâmplat după mai bine de un an de la publicarea articolului „Adevărul de la o instanţă la alta”. De această dată, auzind despre decesul neaşteptat al avocatului Cucu, bărbatul a venit să îşi spună părerea. Dacă versiunea suicidului ar fi adevărată, Cucu, potrivit lui Gavrilovici, a dorit să atragă atenţia asupra unei probleme majore din societate. Poate asupra unui drept care nu se respectă? Poate e vorba despre încălcarea drepturilor pacienţilor? A persoanelor care, dacă nu au nişte funcţii în acest stat, bat zadarnic pe la uşile spitalelor?

Având în grija sa două persoane apropiate care suferă de insuficienţă renală, Gavrilovici cunoaşte cu siguranţă că, dacă ar fi avut vreun plan, Ivan Cucu şi-ar fi putut pune capăt zilelor în alt mod, în tăcere, fără a bulversa opinia publică, fără a provoca şi mai multă durere familiei sale. Cum? Consumând stafide şi caise, într-o cantitate mai mare. Acestea ar fi de ajuns pentru a ridica nivelul calciului, sondându-se cu asfixierea organismului lipsit de funcţiile fireşti ale sistemului renal. Ar fi fost o moarte firească, în cazul unui pacient aflat la hemodializă.

De ce a preferat „Margolin”, în loc de stafide şi caise? Acum, Alexandru Gavrilovici vrea să creadă că dreptul pentru care Ivan Cucu a preferat „Margolin”, în loc de caise şi stafide, ar fi cel al pacienţilor care suferă de insuficienţă renală. A vrut să lanseze un semnal. Cine l-a auzit, însă?

Anastasia NANI