Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Ambasadorul Britanic despre Covid-19, ajutor…

Ambasadorul Britanic despre Covid-19, ajutor străin și dezvoltarea vaccinului: asistență și expertiză în spiritul colaborării fără frontiere

Editorial semnat de Ambasadorul Britanic în Republica Moldova, Steven Mark Fisher:

„Recent s-a discutat mult ce țară sau organizație internațională depune cele mai multe eforturi pentru a ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor medicale și consecințelor economice ale pandemiei provocate de virusul Covid-19. O mare parte din comentarii au fost informative și bazate pe fapte, dar au existat multe încercări de a ascunde și de a distorsiona adevărul: „Covid-19 a venit din Vest, iar ajutorul vine din Est”, a afirmat un site de știri în primele etape ale crizei.

Se spune că adevărul este prima victimă în timp de război. Se pare că la fel și în timp de pandemie.

Într-adevăr, mulți dintre prietenii Moldovei i-au oferit foarte rapid ajutor valoros. S-au efectuat plăți foarte importante și rapide din partea FMI și a Băncii Mondiale – în ambele Regatul Unit fiind un contribuabil major. Uniunea Europeană a oferit granturi și împrumuturi mari. Da, o parte din această asistență este supusă unor condiții. Însă aceste condiționalități au fost înaintate pentru a promova politici care oferă beneficii reale cetățeanului.

Multe țări europene au oferit, de asemenea, ajutor bilateral direct sub diferite forme: Germania, Elveția, Slovacia, Franța, Ungaria, Suedia, Austria, Rusia și, în special, România, printre altele. Regatul Unit la fel a oferit sprijin direct. Am fost prima țară care a furnizat echipament de protecție personală (EPP) foarte necesar spitalului militar din Chișinău, iar acum finalizăm procesul oferirii un grant în valoare de peste 150 de mii  euro pentru a achiziționa EPP și pentru a sprijini comunitățile vulnerabile, donație pe care o facem prin intermediul ONU în Moldova.

Conform datelor oferite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) cifrele de asistență oficială oferită pentru dezvoltare Moldovei în perioada 2009-2018 arătă în felul următor:

SursaSuma (milioane euro)
Instituțiile UE1,192.4
Țările din Spațiul Economic European, inclusiv Marea Britanie748.9 (dintre care 219.8 din partea României)
SUA501.4
Banca Mondială323.7
FMI402.9
ONU74.4
Federația Rusă3.5

Nu trebuie să ne surprindă faptul că cea mai mare parte a asistenței financiare pentru Moldova provine din Europa. Moldova este la urma urmei, o țară europeană și cea mai mare parte a comerțului are loc cu Europa.

Cu toate acestea, după cum a comentat în mod memorabil un ambasador european foarte respectat, acum nu are loc un concurs de frumusețe. Este vorba despre susținerea dezvoltării și prosperității unui stat european suveran, precum și integrarea sa treptată în familia națiunilor europene. De asemenea, în ultimele luni susținerea finaciară acordată Moldovei a fost realizată pentru a ajuta statul să salveze viețile cetățenilor săi.

Răspunsul Guvernului Republicii Moldova la pandemia provocată de Covid-19 a fost lăudat de partenerii internaționali – inclusiv ONU și OMS. Însă nicio țară nu va scăpa de presiunea provocată de Covid-19 până când nu o vor face toate statele afectate. Trebuie să facem față acestei amenințări curente. Și trebuie să găsim un vaccin.

Marea Britanie este în centrul acestui efort global, oferind finanțare și expertiză în spiritul colaborării fără frontiere. La momentul actual, unul dintre cele mai promițătoare proiecte este cel dintre Universitatea Oxford și firma farmaceutică britanico-suedeză, AstraZeneca. La 4 mai, Regatul Unit fost co-gazdă a Inițiativei Globală de Răspuns la Coronavirus, alături de Comisia Europeană, Norvegia, Germania, Franța și Arabia Saudită. Evenimentul a strâns 7 miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare pentru vaccinuri, terapie și noi căi de diagnostic. Marea Britanie s-a angajat să ofere 360 milioane lire sterline pentru aceste obiective, inclusiv 250 milioane lire sterline pentru Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI), făcând astfel țara noastră cel mai mare contribuitor la cererea de finanțare în lupta cu Covid-19.

În total, ne-am angajat să oferim 744 de milioane de lire sterline pentru a sprijini eforturile de a opri răspândirea Covid-19, de a găsi un vaccin și de a salva vieți în întreaga lume.

Pe 4 iunie, Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, va găzdui Summit-ul global pentru Vaccinuri, care este conceput pentru a reaproviziona fondurile Gavi – Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare. Ne-am angajat să oferim 1,65 miliarde de lire sterline în următorii cinci ani pentru Gavi. Acest lucru va contribui la asigurarea livrării vaccinurilor care vor salva viețile milioanelor de copii din 68 de țări, astfel consolidând și sistemele lor de sănătate.

Așa cum a spus Majestatea Sa Regina, în ultima sa adresare către poporului britanic, suntem angajați într-un efort comun de a învinge pandemia. Lucrând împreună, într-un spirit de sprijin reciproc, vom găsi soluțiile necesare într-un timp mult mai scurt”.

Steven Mark Fisher,

Ambasadorul Britanic în Republica Moldova