Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   5 lucruri care nu vor…

5 lucruri care nu vor fi cerute în PMAN

Ca şi în alte ţări din regiune, demonstraţiile duminicale de la noi încep să devină o tradiţie, respectată, mai ales, printre tinerii cu vederi proeuropene, progresiste şi cu gândire critică. Mişcările de protest se pot caracteriza atât prin cerinţele înaintate, cât şi prin ceea ce omit să înainteze.

Bineînţeles, manifestaţiile din PMAN sunt eterogene, adună oameni de toate vârstele şi din toate păturile sociale. Consecinţele abuzului de putere, ale corupţiei, dar şi ale idiotismului cras sunt palpabile pentru toţi şi bine documentate altundeva. Este, desigur, o mare simplificare şi exagerare, dar cel puţin în percepţia publică următoarele 5 lucruri nu sunt prioritare sau nu se regăsesc printre cerinţele protestatarilor.

Implementarea capitalismului curat

Majoritatea ţărilor ex-socialiste, cu excepţia Estoniei şi poate a Poloniei şi a altor ţări mai vestice, au ratat şansa istorică de a trece la un sistem de proprietate privată şi economie de piaţă curat. În schimb, vechile monopoluri au îmbrăcat o formă privată pe din afară.

Reducerea radicală a impozitelor, legilor şi a birocraţiei

Astfel încât oamenii înşişi să facă achiziţii pentru nevoile lor, în loc să se bazeze pe procesele ineficiente şi dubioase ale ”achiziţiilor publice”. O junglă de legi şi birocraţie este un sol fertil pentru corupţie şi abuz de putere. În nicio ţară niciun funcţionar de stat nu cunoaşte toate legile. Cu atât mai puţin ne putem aştepta la asta de la cetăţeanul de rând.

Micşorarea drastică a numărului instituţiilor publice este un subiect permanent al dezbaterilor publice în SUA. Dacă acestea stau la originea corupţiei, de ce, aşa cum propunea congresmanul american Ron Paul în clipul său electoral, să nu tragem ”dopul” şi să ”uscăm mlaştina”? Câteva ministere şi agenţii de stat lichidate ar economisi o grămadă de bani din bugetul de stat şi ne-ar ajuta în drumul anevoios al debirocratizării şi în responsabilizarea cetăţeanului.

Autoorganizarea cetăţenilor

este, la fel, o tipică lozincă americană. Dacă voi (adică guvernanţii) nu vă descurcaţi, vă concediem şi ne organizăm pe noi înşine la nivel comunitar: învăţământ, securitatea rutieră, reparaţia drumurilor etc. Doar că banii pe care vi-i transferam până acum vor rămâne la noi.

Introducerea etalonului de aur sau a altor etaloane pentru a opri inflaţia şi a crea o monedă stabilă. Procesul permanent de inflaţie nu este cauzat de afaceriştii lacomi, ci de existenţa băncilor centrale în întreaga lume, care îşi distrug progresiv monedele în războiul valutar.

În schimb, accentul, pare-mi se, se pune pe mitul străvechi că, dacă am avea în fruntea statului oameni ”cinstiţi, cumsecade şi competenţi”, pe scurt, ”de treabă”, ”totu’ o să şie ghini”. Desigur că ar fi preferabil, deşi e foarte improbabil, ca prin procesele politice să ajungă în vârf oameni oneşti, dar merită analizat în primul rând aparatul puterii ca atare.