Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Voluntarii invită diaspora din SUA…

Voluntarii invită diaspora din SUA la cea de-a șasea ediție a Convenției Moldo-Americane

În zilele de 8-10 noiembrie 2019, în SUA, va avea loc cea de-a șasea ediție a Convenției Moldo-Americane (MAC6). Scopul convenției este de a consolida diaspora din SUA și Canada, în beneficiul comunității moldovenești din aceste țări și a R. Moldova. În fiecare an, acest eveniment are loc într-un oraș diferit, fapt care contribuie la participarea și implicarea comunității locale. În 2019, evenimentul va avea loc în orașul care a reunit Congresul Continental și au fost redactate Declarația de Independență și Constituția Americii – Philadelphia, Pennsylvania.

Mariana Țurcan locuiește în America de mai bine de 10 ani și pentru prima dată a participat la convenție în 2016, la New York. Tânăra povestește că, inițial, percepea  acest eveniment ca o oportunitate de a cunoaște moldoveni stabiliți în America, după participare a înțeles că MAC e mai mult decât o platformă de socializare. E o comunitate deschisă să vorbească, să asculte și să susțină proiecte și idei noi.

Anul acesta, Mariana va participa în calitate de voluntară la Convenția Moldo-Americană.

„Am fost plăcut surprinsă că MAC6 va avea loc în Philadelphia, unde trăiesc de aproape 10 ani. Știam că echipa de organizare va avea nevoie de ajutor și mai ales după găzduirea frumoasă de care am avut parte la New York, sunt fericită că anul acesta evenimentul va avea loc la noi „acasă” – în Philadelphia și că pot face parte din acest proiect minunat. Cred cu tărie că această convenție e o oportunitate pentru noi de a învăţa unul de la altul”, spune Mariana Țurcan.

Deși, la prima vedere, Convenția Moldo-Americană poate părea un eveniment cu un program rigid, Elena Drăgălin, una dintre organizatoarele Convenției, spune că, în acest an, Convenția va fi așa cum o vor face participanții.

„Noi nu avem o agendă rigidă, nu avem subiecte bătute în cuie. Totul depinde de participanți, de contribuția voastră, de capacități. Dacă vor participa artiști, vom avea concert. Dacă vor veni pictori, vom avea expoziție. Dacă vom avea matematicieni, vom rezolva ecuații. Cred că prin aceasta și este atractivă Convenția, e diferită de fiecare dată”, afirmă Drăgălin.

Natalia Ivanova a devenit un Ambasador al acestui eveniment după ce a aflat despre proiectul Argentinei Parasca „Backpacks for Hope”- inspirată fiind a încercat sa facă același lucru pentru satul său de baștină – Găvănoasa. De altfel, în comunitatea moldovenilor din Philadelphia, acest proiect s-a bucurat de mare succes. În scurt timp, s-a reușit colectarea a 37 de ghiozdane pentru copii din familii vulnerabile.

De la participant până la membru al echipei de organizare a MAC6 a fost un drum scurt pentru Natalia. Imediat cum a fost anunțat orașul unde se va ține Convenția din acest an, s-a oferit ca voluntară.

„Voluntariatului i se mai zice job al sufletului. Înseamnă a pune pe primul loc problemele celuilalt, înseamnă disciplină, sarcini, respectarea normelor, creativitate, înseamnă echipă (fără de care nu poți lucra), înseamnă muncă și multă, multă seriozitate. Pentru mine, să fiu voluntară înseamnă, în primul rând, să încerc să fac ceva bun și bine în timpul meu liber”, susține Natalia.

Ea menționează că lumea ar trebui să vină la convenție, întrucât acesta e un prilej de revedere, o oportunitate de a învăţa unul de la altul și, nu în ultimul rând, de a vizita Philadelphia, care este unul dintre cele mai importante orașe istorice ale Americii. „Aici a fost adoptată Declarația de Independență și elaborată Constituția. A fost prima capitală a SUA. Benjamin Franklin – tatăl statului american – a trăit în Philadelphia. Aici sunt clădiri istorice și multe obiective turistice de vizitat”, mai spune Natalia.

Urmăriți detalii despre cea de-a șasea ediție a Convenției Moldo-Americane, care va avea loc pe 8-10 noiembrie 2019 în Philadelphia pe pagina de Facebook Moldovan-American Convention. Dacă aveți întrebări, ne puteți lăsa un mesaj pe info@moldovanconvention.us.

Anna Panovici, SUA