Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Viața ni se dă, fericirea…

Viața ni se dă, fericirea se învață

Pe vremuri, lumea se aduna la șezători să croșeteze, să mai cânte, dar să și descarce sufletul în discuțiile cu prietenii. Azi, toate sunt în învălmășeală, pentru că timp parcă nu ne mai ajunge. Durerile sufletești, însă, se tot acumulează. Acestea sunt și mai acute pentru cei care resimt puternic dorul de casă. Recent, la Paris, a avut loc o așa-zisă șezătoare, mai nou numit seminar la care femeile noastre și-au răscolit amintirile, și-au dezvăluit fricile și au fost ghidate cum să găsească calea spre împăcarea sufletească.
De 10 ani, Svetlana Oleinic Postolachi a migrat în Franța. Având o experiență bogată în relațiile cu conaționalii noștri și cunoscând pe propria piele trăirile moldovencelor, împreună cu Ramona Pasca, au decis să organizeze un seminar pentru femei cu subiectul „Fericirea începe cu tine”. Evenimentul a fost ghidat de psihoterapeutul Geanina Nicolae, invitată specială din România. Am discutat cu Svetlana Oleinic Postolachi, dar și cu unii participanți despre eveniment.

— Dna Postolachi, de ce ați organizat acest seminar?

— Migrația este unul dintre cele mai triste fenomene pentru R. Moldova. A fost și rămâne o traumă psihologică, în primul rând pentru femei și copii. Iar traumele psihologice se vindecă cel mai greu, uneori niciodată. Ne urmărește tristețea, simțul vinovăției și subestimarea. Am multe prietene care poartă în suflet aceste traume, care nu le permit să trăiască cu adevărat. După o discuție cu psihoterapeutul Geanina Nicolae, am decis, împreună cu prietena mea, Ramona, să organizăm un seminar și pentru doamnele care simt nevoia de a scăpa de trăirile ce le macină.

— Cât de deschise și receptive s-au arătat conaționalele noastre în cadrul acestui eveniment?

— Când am început pregătirile pentru eveniment, eram entuziasmate. Ramona se ocupa de promovarea pe rețelele de socializare. Geanina venea cu propuneri pentru activități și teme de discuții. Eu mă angajasem să vorbesc cu mai multe fete pe care le cunosc personal și cunosc și unele probleme cu care se confruntă. Din 38 de persoane care au manifestat interes pentru eveniment, au venit 11. M-au întristat motivele pe care le-au invocat câteva fete: „Nu vin, pentru că pot fi persoane cunoscute și o să apară bârfe”, „ Aș veni, dar dacă aude soțul de psihoterapeut, o să mă ia pe fugă”.

— Dvs. tot faceți parte din femeile migrante. Ce ați reușit să înțelegeți în urma acestui seminar?

— Pentru mine, acest seminar a fost un eveniment special. M-am convins încă o dată că viața e o lecție continuă și fiecare trebuie să știe cum să învețe din ea. În cadrul evenimentului, am fost ghidați cum să ne descoperim interiorul. Am înțeles că trebuie să mă iubesc și să mă accept. Important e să avem credință în Dumnezeu și în puterea pe care a pus-o în fiecare din noi. Viața ni se dă, iar fericirea se învață.

— Am aflat și de la alte participante la eveniment cu ce concluzii au rămas după seminar.

Angela: Am participat cu deosebită plăcere la acest seminar. Întotdeauna am fost intrigată de ceea ce nu se poate vedea, pipăi și nu îți poți explica, dar fără de care nu poți trăi. În cazul dat, mă refer la fericire. Am început să învăț să fiu fericită. Cu mare drag aș repeta experiența și aș reveni la alte ședințe.

Nelea: Despre seminar am aflat de la o prietenă și am venit mai mult din curiozitate, mai ales că particip pentru prima oară la un seminar cu un psiholog. Până acum, consideram că e o rușine să mergi la un asemenea specialist. Sau, mai degrabă, mă temeam ce va zice lumea. În urma evenimentului, am înțeles că e bine să te destăinui unui specialist. Personal, am găsit răspuns la problema care mă frământa de ceva timp, nu aveam curajul să discut despre aceasta nici cu apropiații mei.

Potrivit psihoterapeutului Geanina Nicolae, pentru a găsi fericirea, e nevoie să dăm un sens mai profund schimbării în viață, să privim lucrurile dintr-o perspectivă mai amplă, să stabilim relații mai sănătoase cu persoanele din jur, să reușim un echilibru între muncă și epuizare, dar și relaxare, și bucurii (prin conexiuni, pasiuni și plimbări).

Ecaterina Țurcan Hacina, Franța