Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Suntem atât de similari cu…

Suntem atât de similari cu frații noștri de peste Prut – vrem să fie bine acasă. Vrem o țară ca „afară”

Vorbeam zilele astea cu o jurnalistă din Marea Britanie, care a lucrat pentru CNN International. Îi vorbeam despre alegerile din R. Moldova care au avut loc recent și care m-au bucurat enorm – totuși, a fost aleasă prima femeie președinte. Un eveniment istoric pentru noi toți, de pe ambele maluri ale Prutului. Pe 16 noiembrie 2020, am primit atât de multe felicitări din partea prietenilor de peste Prut. Este victoria noastră comună. 

Îi povesteam jurnalistei despre cât de mare a fost miza acestor alegeri din noiembrie 2020. Mi-am adus aminte despre cât de mare a fost miza în noiembrie anul trecut la alegerile prezidențiale din România. 

Și, brusc, parcă s-a făcut lumina. Suntem atât de similari cu frații noștri de peste Prut. Vrem să fie bine acasă. Vrem o țară ca în afară. Vrem o țară întreagă în care frate și sora să treacă granița fără pașapoarte și unde legea e lege. Cred că din acest considerent România a fost, este și va rămâne partenerul nostru principal de dezvoltare. Pentru că este sora noastră mai mare și vrea sa ne învețe cum să progresăm spre democrație. 

Relațiile R. Moldova există acasă și în diaspora. Pe unde mergem în diaspora, creăm poduri între noi, cei de peste Prut. Fie că e prin evenimente culturale, economice sau chiar poduri fizice. 

În momentul în care pleci de acasă, dorul devine mai dor și dorința de a contribui pentru cei de acasă – mai mare. Este ca și cum ai încerca să umpli un gol pe care l-ai creat plecând. Din acest considerent, observ că foarte mulți români din diasporă, de pe ambele maluri ale Prutului, se implică împreună să facă ceva pentru comunitatea în care sunt în diasporă sau pentru cei de acasă. 

Eu colaborez bine cu parteneri din diaspora din R. Moldova și România. Am deschis de curând Școala Românească “Nicolae Iorga” la Birmingham, unde predăm limba română copiilor români de pe ambele maluri ale Prutului cu vârsta de 4-14 ani. 

De asemenea, există un proiect numit RUDA, implementat în parteneriat cu Școala Românească „Nicolae Iorga”, proiect născut din dorința de a crea unitate între oamenii din diasporă și de a transmite mai departe cultura românească în comunitatea de aici și nu numai. În perioada pandemiei, eu și colegii din RUDA am realizat interviuri cu cetățeni din R. Moldova și România, care sunt acasă sau în diasporă și contribuie pentru dezvoltarea comunității în care se află. 

Așa creăm relații între R. Moldova și România, zi de zi, de acasă sau din diasporă, din suflet.