• Mașinile trec la verde și în Olanda

  Mașinile trec la verde și în Olanda
  de
  vizualizări
  16 noiembrie 2019 | 07:51

  Cu un monstru de valiză în care probabil mi-ar fi încăput întreg dulapul, câteva cărți în rucsac și un polaroid cu familia mea pe care l-am „furat” de acasă, fără ca ai mei să știe, am ajuns în Olanda la început de septembrie. În prima noapte petrecută aici, mai nu m-a călcat o mașină, în timp ce traversam regulamentar. Primul meu gând a fost: ha, ce început bun! Dar, m-am simțit ca acasă într-un anume sens, ceea ce e bine mereu.

  Am avut noroc (zic eu) să fiu acceptată la cea mai bună universitate din această țară, Utrecht University, la programul de masterat Media, Arte și Studiile Spectacolului (sau cu denumirea originală: Media, Art and Performance Studies). Am ales să vin aici, după ce, timp de 6 ani, mi-am tot cântărit decizia. Știam că îmi voi continua studiile peste hotare, dar pe când finalizasem liceul, nu eram pregătită emoțional și financiar să plec peste hotare. Timp de câțiva ani, m-am confruntat cu o criză existențială, dacă aș putea să o numesc așa. S-a întâmplat că, după finalizarea studiilor de licență, am decis să iau o „pauză” și să muncesc. Cinci ani în domeniul Media și Comunicare m-au făcut să înțeleg că vreau mai mult. Din păcate, domeniul care mă interesează nu se găsește în programele de studii din R. Moldova. Sau, cel puțin, nu în întregime.

  Am ales să învăț Media, Arte și Spectacol, pentru că asta am simțit că trebuie să fac. Nu am o explicație pe care să o teoretizez, să o fac romantică, ori să îi atribui o realitate falsă. Am fost întotdeauna fascinată de limbaj, de imagine, de text, de arta oratorică, de filme și muzică. Programul pe care l-am ales încorporează toate aceste lucruri și chiar mai mult.

  Plecarea în Olanda a fost în sine un test pe care mi l-am propus. În Chișinău, am un grup de prieteni, activități în fiecare zi, familia unde mă pot refugia, și o pisică pe care o ador, dar nu avusem încă experiența de a trăi pe cont propriu și de a învăța ceva diferit de ce oferă universitățile noastre.

  Orașul în care trăiesc m-a captivat în totalitate nu doar prin arhitectură, dar și pentru că este foarte bine organizat, iar oamenii pe stradă îți zâmbesc fără să te cunoască. Atmosfera e atât de pitorească și plăcută, încât simt că trăiesc într-o jucărie. În localuri poți fi întrebată de unde ești, ce planuri ai pentru ziua de azi, atunci când îți cumperi o cafea dimineața.

  De la început am fost împăcată cu ideea că marea majoritate a timpului o voi petrece în bibliotecă, privind filme. Șocul cultural, însă, m-a luat prin surprindere. Fiind obișnuită cu un sistem de studii care îți oferă totul pe tavă, într-un oarecare sens mi-a fost complicat să intru în esența unui sistem mai libertin. Anul e împărțit în două semestre, exact ca în Moldova, însă nu ai un orar fix pe care trebuie să îl urmezi. Doar în primul semestru ni s-a oferit un orar creat de universitate, ca să ne adaptăm mai ușor, dar pentru celelalte trei semestre ești responsabil/ă de a te înscrie din timp la obiectele pe care vrei să le studiezi. La lecții, profesorii vin pregătiți de discuții. Respectiv, nu citesc de pe foaie și nu îți dictează conspecte, așa cum era la universitatea în care învățasem în Moldova. Se încurajează gândirea critică, analitică. Ni se recomandă să ne debarasăm de modul romantic de a vedea arta. Îmi place că se discută despre artă prin prisma politicii. Pentru că, până la urmă, tot ce facem este o declarație politică, vrem noi sau nu vrem. Îmi place că politica e discutată prin prisma mediei, a jurnalismului, a noilor tehnologii. În fiecare săptămână, avem texte noi pe care le citim și apoi discutăm în baza lor în clasă. Iar discuțiile iau o tentă filosofică foarte rapid. Studiem diverse teme moderne, critice despre felul în care se dezvoltă societatea acum. La care program din Moldova poți discuta despre implicațiile culturale ale camerelor de supraveghere ori despre importanța culturală a meme-urilor? Aici suntem încurajați să gândim prin prisma unei lumi globale, să ne debarasăm de gândiri dualiste, de diferențe.

  Pentru că sunt parte dintr-un program internațional și am colegi care vin mai de prin toată lumea, încercăm împreună să găsim puncte comune între culturile noastre și e foarte interesant să descoperi că nu suntem deloc atât de diferiți cum credem.

  Olanda e o țară frumoasă, curată, dar și foarte scumpă. Acest pasaj nu este despre promisiunea de abundență a vestului. De fapt, de când am venit aici, am cumpărat foarte puține lucruri, iar camera mea este extrem de minimalistă. Orașul în care trăiesc m-a captivat în totalitate nu doar prin arhitectură, dar și pentru că este foarte bine organizat, iar oamenii pe stradă îți zâmbesc fără să te cunoască. Atmosfera e atât de pitorească și plăcută, încât simt că trăiesc într-o jucărie. În localuri poți fi întrebată de unde ești, ce planuri ai pentru ziua de azi, atunci când îți cumperi o cafea dimineața. Poți să te așezi pe scările unui monument și să mănânci, să bei ceva, ori să vorbești pur și simplu cu oamenii pe care îi cunoști, ceea ce mi-a adus aminte de liceu, când ne duceam cu prietenele să mâncăm la prânz pe scările teatrului de Operă și Balet și mai mereu eram alungate de paznici. Aici nimeni nu te alungă de nicăieri.

  De altfel, pentru mine e ciudat că nu întâlnesc cunoscuți pe stradă, așa cum era în Chișinău, dar acesta e unul din farmecele transferului peste hotare, chiar și pentru doi ani. Ai posibilitatea de a te reinventa, de a înțelege pe cont propriu cine ești, fiind pusă în situația în care cea mai mare parte a timpului o petreci cu tine însăți, este o provocare în sine. Apreciez libertatea de exprimare pe care mi-o oferă acest loc. Pot să mă îmbrac așa cum vreau și nu sunt privită ciudat pe stradă. Ca peste tot, oamenii sunt diferiți, iar vestul vine cu provocările sale. Oamenii, deși sunt calzi la suprafață, sunt reticenți și uneori poți simți în tonalitatea vocii unora dintre ei că nu sunt foarte fericiți când le spui: Scuze, nu vorbesc olandeza încă.

  Presupun, totuși, că traiul peste hotare vine și cu oportunitatea de a renunța la inocența pe care o aveai acasă. Când ești pe cont propriu, devii mai alert la tot ce se întâmplă în jur, te gândești la propria existență cu mult mai profund și la importanța anumitor lucruri în viață. Aici încă nu revin într-un apartament în care mă așteaptă cineva, dar am început să apreciez mai mult relațiile pe care le aveam acasă. Încerc să vorbesc zilnic cu prietenii, cu familia, ne povestim până și cele mai banale lucruri, despre care nu vorbeam când aveam posibilitatea să ne întâlnim în fiecare săptămână.

  Să îți faci prieteni pare un lucru complicat, deoarece fiecare dintre noi vine din medii culturale diferite și asta creează bariere. Cu toate acestea, oamenii sunt bucuroși să îți răspundă la întrebări, să te ajute și să discute cu tine subiecte cotidiene.

  Îmi place să cred că am făcut alegerea corectă, venind aici. Mă simt în largul meu. Mă simt mai liberă și mai încurajată să mă dezvolt. Mi-e dor numai să o cuprind pe mama dimineața, să o iau în brațe pe Mira (pisica), să discut cu fratele meu despre campanii publicitare și să mă plimb pe străzi cu prietenii mei. În rest, sunt fericită. Și, da, mașinile trec la verde și în Olanda.

  Nicoleta Cîrlig, Olanda

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Maia Sandu spune că Igor Dodon comunică în continuare cu Vlad Plahotniuc: „Se încearcă un târg acolo”

  Lidera PAS spune că Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc mențin comunicarea și că, în urma publicării imaginilor se vede clar că se încearcă un târg despre care vom afla mai târziu. Declarațiile au fost făcute în…
  Maia Sandu spune că Igor Dodon comunică în continuare cu Vlad Plahotniuc: „Se încearcă un târg acolo”

  Igor Dodon despre vacanțele din week-end de la tabăra de la Sadova: „Eu nu merg doar la mama în sat”

  Igor Dodon recunoaște că-și petrece zilele de odihnă la Tabăra de la Sadova, dar neagă faptul că aceasta îi aparține. În context, șeful statului spune că nu poate merge doar la mama sa când vizitează satul nata…
  Igor Dodon despre vacanțele din week-end de la tabăra de la Sadova: „Eu nu merg doar la mama în sat”

  Cine este șeful departamentului IT al PDM reținut de procurori în cadrul unei operațiuni legate de dosarul furtului miliardului

  Curtea de Apel a respins contestația avocaților șeful departamentului IT al PDM reținut joi, 2 iulie în cadrul unor percheziții la fostul sediu al Partidului Democrat. Potrivit NewsMaker.md, este vorba despre M…
  Cine este șeful departamentului IT al PDM reținut de procurori în cadrul unei operațiuni legate de dosarul furtului miliardului

  LIVE, VIDEO/ Proteste în Belarus după ce doi candidați ai opoziției au fost scoși din cursa pentru prezidențiale

  Revoltă la Minsk după ce doi din candidații opoziției, Victor Babariko și Valeri Țepkalo au fost scoși din cursa pentru prezidențiale. Babariko și Țepkalo erau cotați cu cele mai mari șanse de a lupta cu actual…
  LIVE, VIDEO/ Proteste în Belarus după ce doi candidați ai opoziției au fost scoși din cursa pentru prezidențiale

  Igor Dodon: 6-8 deputați socialiști au declarat că au fost contactați să părăsească fracțiunea. La procuratură au depus plângeri 10-15 deputați PSRM și PDM

  Igor Dodon se arată dezamăgit și îngrijorat de acțiunile forțelor de ordine care nu ar investiga așa cum trebuie traseismul deputaților. Dodon spune că nu vrea să învinovățească pe nimeni, dar că întrebarea num…
  Igor Dodon: 6-8 deputați socialiști au declarat că au fost contactați să părăsească fracțiunea. La procuratură au depus plângeri 10-15 deputați PSRM și PDM

  Se caută 10 monumente cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care să fie restaurate din fonduri europene

  Concurs de selectare a 10 monumente cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului care să fie restaurate din fonduri europene. Anunțul a fost postat de Programul finanțat de Uniunea Europeană „Măsuri de p…
  Se caută 10 monumente cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care să fie restaurate din fonduri europene