Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Cum luptă Hong Kong cu…

Cum luptă Hong Kong cu valul patru de COVID-19

Majoritatea statelor din vest se confruntă cu valul doi de COVID-19 care, recent, a fost însoțit și de o serie de mutații, care (deocamdată teoretic) presupun o viteză de transmitere crescută, dar și consecințe mai dăunătoare pentru cei infectați. În contrast, situația pare a fi diferită în unele state din Asia de Sud-Est. Sunt stabilit în Hong Kong de mai bine de doi ani și am avut ocazia să urmăresc evoluția pandemiei dar, și mai interesant, reacția autorităților locale și a societății față de aceasta. 

Per general, regiunea cu administrație specială Hong Kong a fost și este des citată ca un caz de succes în diminuarea impactului de COVID-19 asupra populației, păstrând totodată respectul față de mediul de afaceri. În pofida faptului că orașul este considerat cel mai dens populat loc de pe planetă, conform Clasamentului de Rezistență față de COVID-19*, Hong Kong se plasează pe al treisprezecelea loc din lume – un indice foarte înalt.

Probabil, unii se întreabă cum ar fi posibil. Mulți experți urmăresc realitatea și propun diverse ipoteze cuplate într-un amalgam dintre mentalitate, experiența prețioasă anterioară cu virusul similar SARS sau accesul la resurse financiare enorme. Probabil, marea majoritate are un grad sporit de intuiție în acest sens, însă părerea mea personală este că autoritățile și-au făcut extrem de bine treaba. 

De la izbucnirea inițială a COVID-19, Hong Kong s-a ciocnit de mai multe valuri de infecții, implementând măsuri de distanțare socială pentru a reduce răspândirea virusului. Deși măsurile aplicate în vară au fost relaxate în septembrie, inclusiv redeschiderea barurilor și a plajelor, de la mijloc de noiembrie, au apărut cazuri noi – al patrulea val de infecții din oraș – cu restricții noi introduse instantaneu. 

În cifre, acest nou val a însemnat o creștere de la 15-18 cazuri zilnice la 70-90 cazuri pentru o populație de puțin sub 8 milioane. Autoritățile au reacționat prompt, și în mai puțin de 3 zile au dispus restricționarea adunărilor de grup la două persoane, începând cu 2 decembrie. Instituțiile de învățământ au fost redirecționate spre regim online, iar locurile de agrement au fost completamente închise, cu excepția celor de alimentare publică, care pot furniza servicii doar până la orele 18. Purtarea unei măști de față este, de asemenea, obligatorie în mediile publice, inclusiv în transport, în magazine și supermarketuri, precum și în holurile clădirilor.

Pedeapsa maximă pentru cei care se adună în spații publice sau pentru „orice persoană care participă la o adunare de grup interzisă; organizează o adunare de grup interzisă; deține, controlează sau operează locul adunării; și permite cu bună știință adunarea”** rămâne la aproximativ 3200 de dolari americani. Guvernul a mai declarat că persoanele care participă la o adunare interzisă pot fi amendate cu 650 de dolari.

Concomitent, autoritățile permanent subliniază importanța testării populației, capacitatea actuală a orașului fiind de 100.000 teste pe zi. Deși este complicat de analizat efectele pozitive în timp ce o criză pandemică este în derulare, în opinia mea, aici autoritățile locale și societatea își fac bine lucrul.

* https://www.bloomberg.com/graphics/covid-resilience-ranking 
** https://www.coronavirus.gov.hk/eng/social_distancing-faq.html