• „Am plecat în Italia pe câteva zile și am rămas pentru câteva luni”

  „Am plecat în Italia pe câteva zile și am rămas pentru câteva luni”
  vizualizări
  28 iunie 2020 | 09:47

  Când am venit în martie aici pentru un weekend, am rămas blocată și nu am mai putut reveni în R. Moldova. Zboruri anulate, transporturi anulate, totul închis, stare de urgență și carantină toată Italia.

  Am plâns, am râs, m-am liniștit, mi-am cerut iertare de la tata că nu a știut nicio secundă unde sunt și nu dădea de mine. M-a văzut doar la televizor într-un reportaj. Despre starea lui de frică și tensiunea ridicată e mult de povestit.

  Am trecut aici cu bine întreaga carantina, din 9 martie până pe 18 mai fiind închisă în ogradă cu acces doar la grădina din spate. Fără haine prea multe, fără încălțăminte și schimburi.

  Am avut ocazia să ajung acasă cu un avion charter, dar am refuzat… Am simțit undeva în suflet că trebuie să mai rămân aici.

  Am așteptat ca și Moldova să meargă înspre mai bine, să circule transportul normal și să zboare avioanele, ca să ne simțim liberi din nou. Dar n-a fost să fie… 

  Am achitat chiria la Chișinău (chiar dacă am rugat să-mi înghețe plata, întrucât nu lucrez și e greu), serviciile și restul. Oricum, pe nimeni nu interesează dacă poți sau nu plăti. E greu sa le rezolvi pe toate de la depărtare. Mulțumesc mult unui om bun care m-a ajutat să achit chiria pentru două luni, întrucât nu puteam efectua transferul de aici.

  Între timp, m-am eliberat de la muncă – nu avea rost să țin un loc acolo unde nu puteam fi prezentă și mi-am reziliat contractul de internet după șapte ani de fidelitate cu același furnizor (ce bine că se pot face, totuși, tare multe online). Cu cel de telefonie mobilă mai văd cum fac.

  Mi-am luat o pereche de adidași de schimb, vreo două tricouri, pantaloni scurți și o pereche de colanți, să am de schimb, de ieșit prin localitate și să fac sport.

  Ne-am întâlnit cu Laurențiu, prietenul meu, am găsit o chirie nouă, într-o regiune foarte frumoasă – Toscana, am mai cumpărat câte ceva necesar pentru casă, iar Laurențiu are grijă să-mi dăruiască flori în ghivece, ca să umplem casa și curtea cu ele.  Ah da, mai creștem în ghivece dafin și pătrunjel. 

  Acum ar trebui să o iau de la început și e greu. Sa învăț elementar limba italiană, să mă înregistrez oficial în țara asta, ca să pot oficial lucra și să-mi caut de lucru. Nu prea știu ce aș putea face, dar pentru început aș face orice.

  M-aș întoarce pe o lună-două acasă, să-l văd pe tata, să-mi mai aranjez niște chestiuni pe care nu le pot rezolva de la depărtare, să-mi aduc hainele de vară (aici m-a prins vara cu geacă și vestă îmblănită), dar nu pot.

  Sunt blocată sufletește și fizic aici. Aș avea toate șansele să nu mai pot reveni curând înapoi, pentru că mi s-ar interzice accesul pe teritoriul țării, dacă nu am permis de ședere, contract de muncă sau o urgenţă medicală.

  Aceasta este o istorie reală și o experiență de viață, pe care o trăiesc acum. E complicată, dar sunt fericită. Tata acum e bine și liniștit, iar eu tot sunt bine, dacă ştiu că el e bine. Încetișor, fără să fi programat lucrurile, văd cum ele iau altă întorsătură.

  Așteptăm să revină totul la situația de „până la pandemie”, ca să putem reveni ambii acasă și să ne îmbrățișăm părinții pentru firele încărunțite de pe cap.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Opinia ANSP privind propunerea ca elevii să poarte măști și mănuși la ore

  Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, consideră că „nu este real și oportun” ca elevii din clasele primare și copiii din grădinițe să poarte măști. Totodată, acesta a sp…
  Opinia ANSP privind propunerea ca elevii să poarte măști și mănuși la ore

  LIVE/ COVID-19 în R. Moldova: Statisticile pentru ultima săptămână

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și ai instituțiilor subordonate prezintă datele statistice privind evoluția situației epidemiologice în R. Moldova. În ultima săptămân…
  LIVE/ COVID-19 în R. Moldova: Statisticile pentru ultima săptămână

  VIDEO/ Încă o ședință plenară eșuată din lipsa cvorumului. PSRM: „Ne pare rău că colegii din Blocul ACUM s-au aliat benevol declarațiilor lui Candu și Șor”

  A doua încercare a deputaților să se întrunească în ședință plenară în această săptămână a eșuat. Asta după ce din 101 de deputați și-au înregistrat prezența 49 de parlamentari, socialiști și democrați. Președi…
  VIDEO/ Încă o ședință plenară eșuată din lipsa cvorumului. PSRM: „Ne pare rău că colegii din Blocul ACUM s-au aliat benevol declarațiilor lui Candu și Șor”

  PG a inițiat proces penal în baza plângerii deputatului Ștefan Gațcan

  Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale susțin că au recepționat joi, 2 iulie, plângerea deputatului Ștefan Gațcan privind pretinsele presiuni și intimidări din partea anumitor persoane pentru a-l determ…
  PG a inițiat proces penal în baza plângerii deputatului Ștefan Gațcan

  Chicu afirmă iar că și-ar putea da demisia

  Premierul R. Moldova, Ion Chicu, a declarat, în cadrul ediției din 2 iulie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că nu exclude că și-ar putea da demisia, susținând că „se blochează conștient activitatea Guver…
  Chicu afirmă iar că și-ar putea da demisia

  Dodon, despre plecarea lui Gațcan din PSRM: „O rudă de-a Violetei Ivanov i-a pus lui Gațcan 500 de mii de euro pe masă”

  „O rudă de-a Violetei Ivanov s-a dus la Gațcan și i-a pus 500 de mii de euro pe masă”. Asta spune președintele R. Moldova, Igor Dodon, despre faptul că deputatul Ștefan Gațcan a părăsit PSRM și a anunțat că ade…
  Dodon, despre plecarea lui Gațcan din PSRM: „O rudă de-a Violetei Ivanov i-a pus lui Gațcan 500 de mii de euro pe masă”