Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de Gardă/ Războiul lui…

Cititorul de Gardă Războiul lui Mihail Dogotari pentru revizuirea pensiei – spre final

Mihail Dogotari din Glodeni spune că a îndrăgit ZdG de prin 2014, atunci când ziarul a tratat obiectiv și responsabil problema lui. Vă mai amintiți? La 5 mai 2014, pensionarul Dogotari, fiind la o întâlnire electorală cu ministra Muncii și Protecției Sociale de atunci, Valentina Buliga, și fiind forțat să părăsească sala în care se desfășura întrunirea, a lovit-o pe ministră, nemulțumit fiind de felul în care era tratat la acel moment, dar și din cauza nemulțumirii în legătură cu modul în care îi fusese calculată pensia pentru limită de vârstă.

Acea întâlnire electorală s-a încheiat cu ghinion pentru pensionar, ulterior acesta fiind internat la Spitalul de Psihiatrie, pe motiv că anchetatorii care investigau cazul Dogotari-Buliga ar fi avut nevoie de o expertiză psihiatrică. Internarea abuzivă la psihiatrie s-a soldat cu un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO, dar nu și cu recalcularea pensiei lui Mihail Dogotari.

„Dacă nu ar fi greşit, aş fi avut o pensie normală. Eu nu cer mai mult decât trebuie să-mi dea. Acum trebuia să-mi dea 3500 de lei. Am făcut nişte calcule şi am ieşit la această sumă”, explica pensionarul, povestind într-o scrisoare expediată în adresa ZdG că a trimis nenumărate scrisori şi la Minister, şi la Casa Naţională de Asigurări Sociale, și la Parlament, și la Guvern… „Vedeţi toată mapa asta? E cu scrisori către stat”, spune Mihail Dogotari.

Într-un final, a solicitat o expertiză detaliată la Centrul Național de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiției. Expertul judiciar Vasile Gurin a motivat în răspunsul oferit pensionarului că „expertiza a fost elaborată în baza ordonanței emise de procurorul Artur Botezatu de la Procuratura Glodeni. Expertiza e elaborată în cadrul unui proces penal deschis în baza plângerii lui Mihail Dogotari, anul nașterii 1942.” Expertul a constatat că în 2004, persoane cu funcții de răspundere angajate în cadrul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Glodeni, i-au calculat greșit lui MIhail Dogotari cuantumul lunar al pensiei pe care trebuia să o primească, astfel cauzându-i un prejudiciu de 114000 de lei.

Expertul care a analizat 139 de file din dosarul prezentat de pensionarul Dogotari a constatat că la calcularea pensiei pentru limită de vârstă a fost comisă o greșeală în procesul determinării coeficientului individual.

Astfel, în 2008, după prezentarea actelor despre stagiul de cotizare, recalcularea pensiei a fost efectuată în baza coeficientului individual 1,70560, determinat din salariul cel mai bun primit pentru 60 de luni de muncă consecutive. Expertul a calculat coeficientul, reieșind din datele ce se conțin în actele din dosarul de pensionare și din mărimea salariului mediu lunar pe țară în perioada respectivă și a constatat că au fost admise erori la calcularea coeficientului individual, acesta fiind 1,78 și nu 1,70 cum calculase Casa Teritorială de Asigurări Sociale Glodeni.

Mihail Dogotari susține că atunci când i-au calculat pentru prima dată pensia, nu au inclus locurile de muncă la jumătate de normă, deși exista o lege care spunea că se include tot ce s-a lucrat. „Aşa că, prima dată mi s-au calculat 35 de ani, după aceea – 40 de ani. Important la calcularea pensiei e altceva – datele despre economia pe ţară. Coeficientul individual al pensionarului e format din raportul dintre suma achitată de contribuabil şi economia pe ţară. În cazul meu, au pus greşit cifrele privind economia şi mi-au stabilit o pensie de vreo două ori mai mică decât s-ar fi cuvenit”, spune acesta.

Pensionarul susține că toți cei nemulțumiți de felul în care le este calculată pensia ar trebui să acționeze instituțiile responsabile în judecată și să ceară efectuarea expertizei judiciare a dosarelor de pensionare pentru a-și face dreptate.