La Măgdăcești, creștinii cer: „Salvați-ne de preot!”
Grigore Spânu din satul Măgdăcești, raionul Criuleni a venit la redacție să ne dezvăluie o problemă extrem de dificilă a oamenilor din localitatea sa. De fapt, ei l-au și delegat să ajungă la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, dar și la Ziarul de Gardă, pentru a face lumină asupra situației din locașul sfânt, construit, de altfel, cu multă râvnă și dedicație din jertfele sătenilor.
Grigore Spânu avea la el două scrisori din partea sătenilor: una din 13 septembrie, cu avizul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, unde a fost depusă și alta, datând din 23 septembrie, adresată personal Mitropolitului Vladimir.
„Preotul duce un mod de viață desfrânat, iar din acest motiv nu ar mai trebui să aibă dreptul de a sluji în biserică. Este divorțat, dar concubinează cu altă femeie, având și doi copii împreună. Când este întrebat de enoriași de ce își permite un astfel de mod de viață, acesta spune că ar avea binecuvântare tocmai de pe Muntele Athos de a se recăsători. Dar noi, sătenii, cunoaștem foarte bine că preotul nu are dreptul să se căsătorească de mai multe ori. Potrivit canoanelor bisericești, dacă vrea să se recăsătorească, ar trebui să se lepede de preoție. Cum poate un duhovnic să intre în altar având păcate atât de mari? Cum poate predica «să nu fii desfrânat» dacă chiar este ca atare? Comportamentul său necuviincios, blestemele ce ies din gura sa, inclusiv în adresa celor decedați, au semănat multă neîncredere în rândul enoriașilor. Mulți aleg să meargă la bisericile din satele vecine, tot acolo oficiindu-și botezurile și cununiile”, se spune în scrisoarea adresată Mitropoliei Moldovei, dar și redacției, de către enoriașii din Măgdăcești.
Aceștia se declară indignați și în legătură cu atitudinea manifestată de preot în raport cu Andrei Guzun, unul dintre ctitori și dintre cei mai activi organizatori ai construcției bisericii. Ei sunt nemulțumiți de starea sanitară a bisericii și a curții locașului sfânt, de risipa de energie electrică, dar cel mai mult îi doare că preotul din localitate se implică în acțiuni politice, slujind fără chibzuință indicațiilor bisericii ruse.
Creștinii din Măgdăcești, sătui de blestemele preotului
„Suntem indignați de modul de adresare și blestemele care răsună în biserică în timpul serviciilor divine: Să ardă Măgdăceștiul/ să coboare focul din cer peste Măgdăcești/ să vină războiul din Rusia peste Măgdăcești/ În sat sunt numai draci. În fiecare duminică, preotul sperie enoriașii că războiul e aproape, că vine peste Moldova”, spun creștinii în petițiile lor către mai-marii Bisericii ruse din Moldova. Satul e deranjat și de implicarea preotului în politică, de plecările acestuia la Moscova, alături de alți preoți ai Mitropoliei Moldovei.
„Noi, oamenii din Măgdăcești, am construit această biserică exclusiv pentru practicarea de activități religioase, dar nu pentru a îmbogăți preotul, care folosește acest locaș sfânt pentru agitație în favoarea partidelor pro-ruse din R. Moldova. Locașul e pentru credință, nu vom permite în continuare ca preotul să-l folosească în calitate de tribună pentru a-și bate joc de oameni”, spun enoriașii.
Totodată, ei se declară nedumeriți de faptul că „slujbele funerare sunt diferite, depinzând de conținutul buzunarelor rudelor celor decedați”. Enoriașii cer explicații. Tot ei solicită ca mama preotului să nu mai fie responsabilă de gestionarea banilor enoriașilor, fiind ales un creștin care ar fi onest și responsabil.
„La slujbă, să se refere la conținutul Evangheliei, pentru a ajuta enoriașii să se descurce în situații de viață, dar nu să promoveze idei antieuropene. Să nu mai înjure enoriașii. Să nu împartă oamenii în categorii după postul ocupat și după mărimea buzunarelor”, spun oamenii din Măgdăcești, cerând Mitropoliei să-i salveze de acest preot.
„Biserica e construită de credincioși și nu este proprietatea preotului”, se mai spune în scrisoare, subliniindu-se că dacă Mitropolia nu va interveni, creștinii vor îngrădi accesul preotului paroh în incinta bisericii.
Deocamdată, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nu a oferit niciun răspuns la plângerile și solicitările repetate ale enoriașilor din Măgdăcești.
Ultima oră: Duminică, 20 octombrie, în chiar ziua alegerilor, preotul din Măgdăcești și-a permis să facă agitație electorală, strigând la creștini să voteze împotriva aderării la UE și să sprijine candidați finanțați de mafia rusească. În pofida acestor „eforturi” preoțești, la Măgdăcești, 75% dintre alegători au spus DA integrării europene a R. Moldova.