Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ Un cititor…

Cititorul de Gardă Un cititor al ZdG îi răspunde lui Vladimir Voronin: „Cine e cel mai grandios fascist – neamțul, românul sau rusul, cel care știe numai să ucidă, să distrugă, să acapareze și să tot «elibereze» de nu știu ce sute de popoare?”

Ion Tofan, cititor fidel al ZdG, este fost medic și conferențiar universitar la Universitatea de Medicină, Catedra de Ortopedie și Traumatologie. La începutul lunii septembrie, acesta a venit la redacția ZdG cu o scrisoare prin care ne-a zis că dorește să contribuie la informarea cetățenilor despre ce înseamnă ziua de 24 august pentru R. Moldova. Scrisoarea lui Ion Tofan a fost inspirată de mesajul recent al fostului președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, care a spus că 24 august este „ziua eliberării Moldovei de fasciștii româno-germani”. 

„Despre ura de rasă mult s-a vorbit, numai că pe la bucătării, dar în public nu ne-am jeluit”

„Rămân a câta oară frapat de expresiile unor politicieni, extrem de agresive contra poporului român. La 24 august, la Memorial, au fost reprezentanții Partidului Comunist și ai celui Socialist să depună flori. La începutul mitingului a luat cuvânt Vladimir Voronin, care a început cu propoziția „Поздравляем вас с днем освобождения Молдовы от немецко-румынских фашистских оккупантов”. Ceea ce au făcut nemții în toată Europa între anii 1939-1945 o știm cu toții, dar de când România pentru noi este fascist și ocupant? La acel miting a luat cuvânt și Igor Dodon, susținându-l pe Voronin”, scrie cititorul ZdG.

Citiți mai jos scrisoarea acestuia trimisă la redacție. 

„S-o luăm de la început. Cine a organizat desființarea oricăror libertăţi democratice, dacă nu Rusia țaristă începând cu anul 1812 și apoi Rusia bolșevică socialistă începând cu anul 1940 și continuând până astăzi? Al doilea punct – prigonirea elementelor progresiste ale societății. Începând din anul 1812, Rusia țaristă a alungat intelectualitatea și a adus învăţăceii lor, a alungat preoţii din biserici și a adus preoţii lor ruși. Au fost închise școlile cu predare în română, s-a interzis alfabetul latin și această politică rusească a continuat și pe timpul puterii sovietice. Rusia țaristă a luat de la poporul basarabean toate pământurile şi i-a făcut pe oameni robi la moșierii ruşi.

Tactica aceasta a continuat-o și Stalin începând  cu 1940 și continuând cu anii de după război, când intelectualitatea, preoții au fost duși în Siberia, au fost deportați gospodarii ţării Moldova, au curățit de cereale toate gospodăriile sătești, au sărăcit lumea, le-au luat uneltele de muncă și hai în colhoz, după care multă lume a murit de foame. Despre ura de rasă mult s-a vorbit, numai că pe la bucătării, dar în public nu ne-am jeluit. Atâția ani trăiesc rușii la noi și nu vor să învețe măcar 2 cuvinte în română. Când te adresezi cuiva, îţi reproșează „говорите по человечески”, de parcă noi am fi niște animale. Vecina mea, o rusoaică venită tocmai din Ivdel, căsătorită cu un moldovean, e de 43 de ani în Moldova. În acești ani, de câte ori mă adresez la ea cu binețe, îmi răspunde „и что ты хочешь?”, са în ultimul moment, agresiv, să-mi zică „меня тошнит от твоего брезгливого языка”. Iată cu cine trăim. Îi primim, îi stimăm și la urmă își șterg picioarele de noi.

„S-au deschis școli cu predare în română, s-a adoptat alfabetul latin”

Am fost cotropiți în 1812, apoi s-a format RASS Moldovenească în componența RSS Ucrainene, apoi cotropiți după 1940-1945, după care destrămarea și îndobitocirea populației moldave cu doctrinele sovietice-socialiste, nemaivorbind de războiul de la Nistru din martie 1992. Apoi acesta nu e un regim fascist? Să ne întoarcem la România, să analizăm ce fel de „fascism” a promovat. Începând cu unirea din 1918 și până în 1940, fiind uniți la pieptul Mamei România, în primul rând, țăranii au fost împroprietăriți cu pământ. S-a adus tehnică, mașini de treierat grâne. A avut și bunelul soţiei mele, dar când iar au venit rușii, i-au luat mașina, l-au dus în Siberia și nici azi nu ştim despre el. S-au deschis școli cu predare în română, s-a adoptat alfabetul latin. Tatăl meu a terminat 4 clase românești în 1925, nemaivorbind despre cultură, obiceiuri de la strămoşi şi altele.

Dar ce face astăzi România pentru noi? Ajutoare în toate direcțiile: bani, transport,  combustibil, lemne, lumină, mii de școli și grădinițe reparate din contul României, mii de studenți, mii de oameni avem cetățenie română și putem circula în orice colț al Europei și al lumii. Mi-ar prezenta interes: când soția lui Krasnoselski de la Tiraspol a primit pașaport și cetățenie românească, nu a simțit nicio acțiune fascistă din partea reprezentanților României?

Un lucru care mă uimeşte e că televiziunea Moldova 1, în ziua de 24 august, la știrile de la 13:00 a redat exact felicitarea lui Vladimir Voronin, dar seara, la 21:00, Mesagerul, în aceeași zi, transmite numai felicitarea cu ziua eliberării de fasciștii germani, fără cuvântul „români”. Oamenii de rând ai Moldovei nu-s informați de felicitarea completă a lui Voronin. 

Ce fel de ajutor avem noi de la Rusia? Practic vorbind – zero. Dodon care a trepădat de 53 de ori la Moscova, într-un timp, pe când era președinte, a promis 200 de milioane de dolari de la Putin și până astăzi n-a ajuns nicio copeică. 

„Ce fel de pace ne roagă Alexei, Kiril sau Vladimir, când ei înșiși susțin războiul, uciderea, nimicirea?”

Deci, România n-a fost fascistă și nu ne-a ocupat niciodată. Noi, toţi românii, am fost un întreg în această zonă a Europei. Dar a venit rusul țarist și ne-a ocupat în 1812, apoi reocuparea din 1940-45, apoi colectivizarea, deportările în masă spre Siberia și Kazahstan, înrobirea, deznaţionalizarea, ni s-a furat religia și ne-au impus-o pe cea a mitropoliților Alexei – care stropea cu agheasmă tancurile rusești în războiul din Transnistria și a lui Kiril – care cadona soldaților cruciulițe și îi blagoslovea să lupte în Ucraina, promițându-le că de vor muri, el le va ierta toate păcatele. Nemaivorbind și de mitropolitul Vladimir (Cantarean) al nostru, care fiind invitat la Moscova, a fost trimis într-o biserică de la periferie să țină o slujbă și unde cu mare ardoare susținea războiul Rusiei în Ucraina. Adesea, fiind la biserici, văd şi ştiu că spre sfârșitul fiecărei slujbe, preotul de bază iese în fața credincioşilor și exclamă „Pace tuturor”. Ce fel de pace ne roagă Alexei, Kiril sau Vladimir când ei înșiși susțin războiul, uciderea, nimicirea? Cum să mai crezi în ei? Noi trebuie să credem numai în bunul Dumnezeu. Ne-am dori ca toată populația creștină să treacă sub Patriarhia Basarabiei! 

„Vreau să rog toți cititorii să lămurească celor din jur cine e ocupant, fascist sau eliberator”

Despre războiul din Ucraina îmi vine greu să discut. Da, e același terorism, genocid rusesc, banditism, îndobitocirea lumii. Germania aceasta n-a făcut. A fost ce a fost, dar spiritele s-au liniștit. În Rusia e altceva. După cum se exprima marele scriitor Feodor Dostoievski în secolul al nouăsprezecelea, „Cât va exista matușca Rusia, Ivan va ține degetul pe trăgaci”. Apare întrebarea către Voronin: cine e cel mai grandios fascist – neamțul, românul sau rusul, cel care știe numai să ucidă, să distrugă, să acapareze și să tot „elibereze” de nu știu ce sute de popoare? Deci, pentru Moldova, moldoveni-români, ziua de 24 august este zi de doliu, de deznaţionalizare, de înrobire, de ocupaţie, nicidecum de eliberare. La drept vorbind, noi nici n-am avut nevoie de eliberare, doar n-am fost ocupaţi de nimeni. Al II-lea Război Mondial a trecut peste România-Basarabia, fiindcă suntem ca un pod de trecere spre Balcani. Nu puteau trupele nemțești și rusești să zboare cu tancurile prin aer. Aşa că n-am avut nevoie de eliberare. 

Având în vedere că Ziarul de Gardă e cel mai citit din ţară, vreau să rog toți cititorii să lămurească celor din jur cine e ocupant, fascist sau eliberator. Să fie o viziune clară pe subiectul dat. Vin alegerile locale, apoi parlamentare și cele prezidențiale. Să fim cu ochii în patru și să nu lăsăm puterea în mâinile acelor cozi de topor fascist-leniniste-voroniste-dodoniste. Altfel, nu mai ajungem noi căile democratice spre Uniunea Europeană.”