Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ „Avem un…

Cititorul de Gardă „Avem un sistem medical care pur și simplu te ucide.” Mesajul unei femei care și-a pierdut soțul în urma unui AVC

„Este groaznic ce se întâmplă în medicina noastră. Indiferență totală”, ne-a zis Vera Flocea printre lacrimi atunci când a sunat la redacție să ne povestească istoria ei. Viorel Flocea, soțul ei, a suferit un accident vascular cerebral, iar după ce în primele 10 ore a trecut prin trei spitale diferite, a decedat trei săptămâni mai târziu, în capitală. Femeia crede că soțul ei putea fi salvat dacă i se acorda asistență medicală la timp.

În ultimii 30 de ani, Viorel Flocea (56 de ani) a fost profesor de geografie la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din orașul Drochia. Acesta a decedat pe 22 decembrie 2023 în urma unui accident vascular cerebral repetat. Prima intervenție chirurgicală i-a fost făcută la 10 ore după ce a fost preluat de ambulanță. A fost dus inițial la spitalul din Drochia, apoi la Bălți, iar după insistențele familiei, la Chișinău, acolo unde a ajuns însă prea târziu pentru a putea fi salvat. 

„S-a întâmplat la 14:30. Era duminică”

Noi suntem din orașul Drochia. Soțul meu pe data de 3 decembrie 2023 a făcut accident vascular cerebral (AVC). S-a întâmplat la 14:30. Eu eram într-o deplasare și veneam de la Chișinău spre Drochia. Era fiul acasă. Salvarea a venit repede, până la 10 minute. M-a sunat fiul și-mi zice: «Mămico, tăticul a făcut AVC și noi suntem la spital.» L-am întrebat dacă este vreun medic. Fiul mi-a zis că nu-i niciun medic, este o asistentă medicală și-i pune o picurătoare. Era duminică. I-am închis lui și am început să sun pe la medici, să-i rog să vină cineva ca să intervină, să-i acorde cât de cât un ajutor. Așa o situație că trebuia să intervină familia ca să se facă ceva. Noi la Drochia secție AVC nu avem. Când eu eram în autobuz încă, șeful spitalului, probabil, a dat ordin ca soțul meu, pacientul, să fie transferat la Bălți. Cum am coborât din autobuz, am fugit la spital. Pe la 17:30 am ieșit cu ambulanța din spitalul de la Drochia, iar aproximativ la 18:00 am ajuns la Bălți”, susține Vera Flocea. 

Viorel Flocea/ Foto: arhiva personală a soției

„Cea mai mare tragedie a fost la Bălți. Dacă știam că așa va fi, luam un taxi de la Drochia și îl duceam la Chișinău”

Cea mai mare tragedie a fost la Bălți. Eu nu m-am gândit că la spital e așa mare bătaie de joc față de oameni. I-au făcut tomografia, dar și aceasta atât de greu i-au făcut-o. Îl rugam pe medic «Vă rog, mai repede, pentru că și așa au trecut deja aproape 3 ore.» Dar ei aveau când… În timpul acesta cât noi eram pe drum spre Bălți, am luat legătura cu o soră de-a mea care trăiește la Chișinău. Ea a organizat ca pacientul să fie trimis la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. Medicii care erau de gardă la Bălți, medici tinerei, nici nu au chemat medicul specialist. Nici nu aveai la cine te adresa. Un medic de la Chișinău suna la Bălți și insista ca pacientul să fie rapid adus la Chișinău, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Cei de la Bălți l-au ținut. Eu îi rugam… Nici nu voiau să asculte. L-au dus în reanimare. Acolo ușa ceea era de metal, eu băteam în ea, sunam ca să văd ce-i cu dânsul, să-i rog să-mi permită să-l duc la Chișinău. 

Într-un final, a venit totuși un medic de acasă, cu pretenții că iată, Chișinăul insistă. Îmi zice că soțul meu deja este foarte grav, este în comă profundă și nu este transportabil. Dacă așa tare vrem să-l ducem la Chișinău, să semnez. Eu, desigur, am semnat. Oricum, am riscat, dacă rămânea acolo, vedeam că nu-i fac nimic, doar în reanimare, fără medic specialist. Aproape de 24:00 eram la Chișinău. I-au făcut prima intervenție. Dar medicul ne-a zis că era o hematomă extraordinar de mare, pentru că, socotiți, sunt 10 ore. Clar că după 10 ore, cu AVC, nu mai poate nimeni să supraviețuiască, fie cât de buni medici nu ar fi fost. 

Este un caz tragic. Soțul meu era unicul fiu la părinți. Au rămas 2 bătrâni de 80 de ani. Eu am 2 părinți ai mei bătrâni, de 80 de ani. Eu am un copil. Sunt pierdută, emoțional sunt distrusă! Întrebarea mea: cum așa se poate ca la Bălți să-l țină atâtea ore? Ei au medic, care nu a fost chemat de acasă, pentru că era duminică seara. Nici la Chișinău nu ne-au dat voie să ne ducem de urgență. Dacă știam că așa va fi, luam un taxi de la Drochia și îl duceam la Chișinău”, ne-a povestit femeia. 

Cum au comentat cazul spitalele din Drochia și Bălți

ZdG a încercat să discute cu factorii de decizie responsabili de acest caz. Iurie Babin, directorul spitalului raional din Drochia, a declarat pentru ZdG că pacientul s-a aflat în staționar aproximativ o oră și 20 de minute, a fost consultat și apoi a fost luată decizia de a fi transferat urgent la Spitalul Clinic Bălți. „El de urgență a fost transferat la Bălți. Timp de o oră și 20 de minute a fost făcut consiliul, văzut de trei specialiști și transferat la Bălți. Acolo el a ajuns aproximativ la 3 ore de la AVC. Timpul a depins și de secția de salvare.  Fereastra terapeutică e 6 ore, el a avut în rezervă 2 ore și jumătate. Eu pot să vă spun doar cât timp el s-a aflat în spital. Totul a fost operativ. S-a luat decizia, s-a făcut legătura de transfer, a fost transmisă documentația la medicul de la salvare pentru a-l transfera la Bălți. N-a fost încălcată fereastra terapeutică. N-a fost încălcat nimic”, susține Iurie Babin.

Am încercat să discutăm și cu reprezentanții Spitalului Clinic Bălți. Ala Condrea, vicedirectoarea medicală a Spitalului Clinic Bălți, ne-a anunțat că vom primi răspuns doar printr-o solicitare de informații. Instituția ne-a informat că a recepționat solicitarea noastră, dar că vom primi un răspuns „în termeni rezonabili”. Pentru Europa Liberă însă, Gheorghe Brînza, directorul spitalului, a declarat că s-a acționat conform protocolului și că pacienții cu AVC ajunși la spital sunt examinați de medicul neurolog doar în orele de muncă ale acestuia, pe când în afara programului sunt consultați de medicul din unitatea primirii urgente. 

Începe deschiderea mai multor centre AVC în toată țara

În luna octombrie 2023, Ministerul Sănătății (MS) anunța că în R. Moldova va fi creat Serviciul național de asistență medicală în cazurile de AVC și că în următoarea perioadă vor fi deschise 13 centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale, dintre care 11 primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv. Se anunța  că centrele vor fi instituite în instituțiile medico-sanitare spitalicești. Până la sfârșitul anului 2023, în R. Moldova nu funcționau asemenea centre. 

Într-un comunicat de presă emis de MS se menționează că în aceste centre, pacienții vor avea acces la o gamă completă de servicii medicale, starea lor fiind evaluată rapid și precis în primele 4-5 ore de la debutul simptomelor de AVC, fiind efectuate investigații pentru confirmarea diagnosticului și asigurat tratamentul eficient, inclusiv intervenții chirurgicale. „La necesitate, medicii din cadrul centrului comprehensiv vor oferi consultații la distanță colegilor din celelalte instituții, care vor permite evaluarea clinică în timp real a pacienților cu AVC și oferirea recomandărilor imediate de diagnosticare și tratament adecvat. Pentru realizarea examinărilor prioritare, MS a dotat instituțiile cu tomografe computerizate, aparate performante de ultrasonografie și alte echipamente necesare”, se precizează în comunicat. 

Centrele vor activa 24/24 de ore, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la tratament. Centrele primare vor fi localizate la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Chișinău, spitalele raionale Edineț, Soroca – „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni – „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv – la Institutul de Medicină Urgentă.

În prezent, în R. Moldova funcționează 4 centre de intervenție în AVC. Trei dintre ele sunt la Chișinău, unul la Căușeni, iar din 1 februarie își încep activitatea încă două centre – la Bălți și Comrat, a precizat MS. „În total, sunt 13 centre de intervenție în AVC (care vor fi deschise, n.r.). Începând cu 15 ianuarie, a fost inițiată activitatea centrelor din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Institutului de Neurologie și Neurochirurgie «Diomid Gherman», Spitalului Clinic Municipal «Sfânta Treime» și spitalului raional Căușeni. Începând cu 1 februarie, își vor începe activitatea altele două. Ordinul este semnat, dar va fi în vigoare de la 1 februarie și vor fi activate centrele de la Spitalul Clinic Bălți și Spitalul Raional Comrat”, precizează Elena Mudrîi, șefa serviciului de informare și comunicare cu mass-media a MS.       

Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă o urgență medicală care apare ca urmare a întreruperii sau reducerii alimentării cu sânge a unei zone din creier, fapt ce cauzează deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Un pacient netratat pierde aproximativ 1,9 milioane de neuroni din zona afectată în fiecare minut. Intervenția promptă a medicilor în primele ore de la debutul AVC este vitală pentru un prognostic favorabil.