Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Declarațiile prim-ministrei și a…

VIDEO Declarațiile prim-ministrei și a ministrului Muncii despre mecanismele de compensare a tarifelor la gaz: „Noi nu suntem singuri în fața crizei. Ne ajută UE care ne oferă 60 de milioane de euro pentru a gestiona criza energetică”

Prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale (MPS) Marcel Spătaru au susținut miercuri, 10 noiembrie, o conferință de presă în cadrul căreia au anunțat mecanismele de compensare a tarifelor majorate la gaz.

Prim-ministra Gavrilița a anunțat mecanismul prin care Executivul va compensa tarifele la gazele naturale. Potrivit șefei Executivului, pachetul de compensare ajunge la 1,6 miliarde de lei.

Natalia Gavrilița

„Cea mai importantă decizie pe ordinea de zi a Guvernului a fost legată de compensații. Am adoptat modificări la Legislație și cadrul normativ pentru a crește ajutorul pe perioada rece a anului. (…) Guvernul încearcă să ajute societatea să treacă peste această criză. Sarcina pe care o văd eu este să fim alături de oameni. Noi nu suntem singuri în fața crizei. Ne ajută UE care ne oferă 60 de milioane de euro pentru a gestiona criza energetică. (…) Vorbim despre trei elemente – extindem programul, compensăm creșterea la tarif, compensăm creșterea de tarif la agentul termic. Astfel, astăzi anunțăm acest pachet de compensare pentru cinci luni, estimat la 1,6 miliarde de lei, cheltuieli care se adaugă la sumele acordate de Guvern pentru susținerea oamenilor pe timp de criză. (…) În ceea ce ține de compensarea creșterii tarifare la gazele naturale și la căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici. E vorba de 746 de mii de familii. Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată. Compensația va fi maxim de 450 de lei”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

În context, ministrul Muncii a menționat că Guvernul a aprobat prin Hotărâre și majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului, de la 500 lei, la 700 lei, precum și pragului eligibilității la calcularea scorului punctajului indicatorilor de bunăstare, cu 2,82 puncte. 

Marcel Spatari

„Ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului sunt în baza aceleiași legi. Noi vom ținti strict compensațiile strict pentru perioada rece a anului. Pentru a acoperi cât mai multe familii va trebui să creștem multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, de la 2.2 la 2,6 puncte, prin care va fi extins pragul de trecere pe venit la evaluarea dreptului pentru ajutor pentru perioada rece a anului pentru familiile defavorizate. În urma acestor modificări, încă 86 000 de familii defavorizate vor beneficia de prestație pentru perioada rece a anului. Dacă o familie are un venit mai mic de 6 719 lei se poate adresa asistenței sociale completând o cerere, această familie este eligibilă, și va primi lunar pentru perioada rece a anului. Creștem valoarea ajutorului de la 500 la 700 de lei. Îndemnăm cetățenii care se consideră vulnerabili să completeze aceste cereri. (…) Compensațiile vor fi direct în factură. (…) În funcție de consum vor fi compensate și tarifele la agentul termic. Compensația maximă pentru un consumator casnic va fi de 450 de lei. (…) 75% din consumatori casnici vor beneficia de compensații a 150 de metri cubi”, a declarat ministrul Muncii, Marcel Spatari.

La 9 noiembrie, responsabilii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au anunțat că pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita un tarif provizoriu de 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale.

În contextul majorării tarifelor la utilități (energie electrică, gaze, lemne, cărbune), Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 10 noiembrie, proiectul Hotărârii de Guvern prin care va fi extinsă acoperirea Programului de ajutor social, astfel încât mai multe familii defavorizate să beneficieze de ajutoare în perioada rece a anului. Detalii aici

Până acum, cetățenii au achitat 4,2 lei (fără TVA inclus) pentru un metru cub de gaze.

MAI MULTE DETALII AICI: În noiembrie vom plăti 11 lei și 8 bani pentru un metru cub de gaze. ANRE anunță că tariful este unul provizoriu, iar viceprim-ministrul Spînu susține că cetățenii vor primi compensații financiare