Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Protestele din 29 noiembrie în…

Protestele din 29 noiembrie în presa română și rusă

La 29 noiembrie, câteva mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta împotriva actualei guvernări. Manifestanţii au cerut demisia clasei politice, depolitizarea instituțiilor de stat,  arestarea persoanelor implicate în furtul miliardului, alegeri parlamentare anticipate. Acțiunea de protest, organizată de Platforma civică „Demnitate și Adevăr”, a fost intens mediatizată în presa locală, dar și în cea internațională. Unghiul de abordare și accentele, însă, au fost diferite. 

Dacă ProTV, Publika sau Unimedia au transmis doar câte un reportaj video/foto despre acțiunile de protest, prezentând revendicările manifestanților și măsurile de securitate pentru asigurarea ordinii publice, atunci JurnalTV a reflectat în regim online evenimentul, insistând pe promovarea mesajelor transmise de către activiștii de la tribună. Mai mult, Jurnalul a prezentat date despre acțiunile din alte regiuni ale țării, despre protestatarii din diasporă, iar ulterior, despre cum a fost reflectat evenimentul în presa străină. Totodată, în timp ce alte instituții media, inclusiv postul public de televiziune, au mediatizat incidentul din fața Ministerului Afacerilor Interne, când un cameraman al portalului today.md a fost lovit de unul dintre protestatari, Jurnalul a omis acest episod din materialele sale informative.

Canalul „Digi24” din România a transmis că „Mii de oameni au ieşit în stradă ieri, la Chişinău, ca să ceară un referendum pentru alegerea prin vot direct a preşedintelui ţării”. Jurnaliştii postului TV au mai menţionat că miliardul dispărut din bănci reprezintă o optime din PIB-ul Moldovei, iar furtul a afectat nivelul de trai, provocând deprecierea leului moldovenesc şi creşterea inflaţiei. Şi „România TV” a transmis că „manifestanţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de situaţia economico-politică din ţară şi au cerut alegeri anticipate”.

Dacă presa română a operat cu numere de ordinul miilor, atunci presa din Rusia și Ucraina a menționat că în centrul capitalei s-au adunat zeci de mii de protestatari. Agenția rusă de știri „ТИРАС” a anunțat că, potrivit poliției din Republica Moldova, la 29 octombrie în PMAN au fost 15-20 de mii de persoane. În același timp, publicația citează și sursa „НТВ”, care informează despre circa 50 de mii pe manifestanți. Agența mai precizează că acțiunile au fost organizate de forțele din opoziție.

Agenția de presă din Federația Rusă „Tass” a abordat mai multe aspecte în reflectarea evenimentului. Publicația a menționat despre desfășurarea protestelor în Chișinău și alte 8 orașe din țară, despre revendicările manifestanților și vectorul european al Platformei DA. Titlul știrii însă, are caracter tendențios, deoarece informează că „În Moldova s-au desfășurat proteste împotriva guvernării proeuropene”. Agenția mai transmite că anterior, paralel cu protestele Platformei DA, alte două partide și-au instalat corturile în fața Parlamentului. „Pe perioada protestelor, două partide au descis să renunțe la doctrinele ideologice și au chemat opoziția să-și consolideze puterile, însă liderii Platformei DA au refuzat să colaboreze.” „Tass” mai spune că fostul premier Vlad Filat a fost arestat pentru acte de corupție, sub preziunea străzii, iar ulterior a fost demis și Guvernul condus de un alt liberal-democrat, Valeriu Streleț. Agenția prezintă mai puțin echidistant și situația politică din țară la acest moment, afirmând că democrații ar negocia cu comuniștii pentru a evita alegerile anticipate. „Căderea cabinetului de miniștri a cauzat destrămarea alianței de guvernare „Alianța proeuropeană”, din care făcaeu parte PD, PL și PLDM. După aceasta, liderii nu pot conveni asupra formării unei noi alianțe. În această situație, democrații sunt nevoiți să ceară ajutor de la opoziția comunistă, pentru a evita alegerile anticipate. În cazul alegerilor parlamentare, după ultimele sondaje, acestea ar fi câștigate de socialiști și „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi, care pledează pentru vectorul eurasiatic de dezvoltare a țării”, a transmis agența „Tass”.

Mai multe publicații din Ucraina, cum ar fi „Завтра”, „Kомсомольская Правда”, au reflectat evenimentele din Chișinău citând drept sursă portalul jurnal.md. În același timp, agenția de știri „Новости Приднестровья” din autoproclamata rmn citează sursa rusă „Интерфакс” enumerând scandările activiștilor: „Demisia!”, „Jos oligarhii!”, „Jos mafia!”, „Victorie!”, „Referendum!”.