Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Miliția transnistreană în alerta maximă,…

Miliția transnistreană în alerta maximă, în ajunul alegerilor din rmn

Duminică, 29 noiembrie, în autoprocalmata republică moldovenească nistreană va avea loc scrutinul pentru alegerea componenţei aşa-numitului Soviet Suprem și membrilor consiliilor locale. Pe tritoriul din stânga Nistrului vor fi deschise 54 de secții de vot, 4 oficii teritoriale și 12 secții de circumscripție.  Conducerea regiunii a mobilizat, cu câteva zile înainte de alegeri, forțele de ordine pentru a spori măsurile de securitate.

Ministerul Afacerilor Interne de la Tiraspol a elaborat un șir de măsuri pentru asigurarea ordinii publice, securității cetățenilor, dar și a teritoriului unde vor fi amplasate secțiile de votare.

Din 28 noiembrie, ora 6:00 și până duminică la ora 24:00, forțele de ordine din capitala republicii moldovenești nistrene vor activa în regim de securitate sporită.

Din 23 noiembrie, toate secțiile de vot de pe teritoriul administrat de Ministerul Afacerilor Interne de la Tiraspol, se află sub supraveghere continuă a miliției din regiune. Din 28 noiembrie este instituit regimul de securitate sporită a secțiilor teritoriale și de circumscripție.

Cu o populație estimată la un număr de 350.000-500.000 de locuitori, jumătate față de cât avea în 1990, regiunea transnistreană va vota, în premieră, pentru cei 43 de membri ai viitorului Soviet Suprem (forul  legislativ) și autoritățile locale în aceeași zi.

139 de persoane concurează pentru cele 43 de fotolii din Sovietul Suprem. Scrutinul va fi considerat valabil, dacă la urne se vor prezenta 25 la sută din alegători.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu un apel către organismele internaţionale de monitorizare a alegerilor şi de apărare a drepturilor omului să nu trimită observatori la aşa-zisele alegeri în sovietul suprem al Transnistriei din data de 29 noiembrie şi să nu recunoască rezultatele acestora.

„Trimiterea observatorilor în această regiune secesionistă, în opinia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, ar putea fi interpretată ca recunoaşterea de facto a „dreptului” autorităţilor autoproclamate la violarea drepturilor civile şi electorale ale cetăţenilor Republicii Moldova cu domiciliul în acest teritoriu”, se spune în apelul CEC.