Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Pulbere, şeful Curţii, nu şi-a…

Pulbere, şeful Curţii, nu şi-a afişat veniturile

Asociaţia Presei Independente (API) continuă campania „Avere la vedere”, prin care promovează transparenţa averii şi veniturilor demnitarilor de stat.

Din 1 februarie a.c., Asociaţia Presei Independente (API) monitorizează în ce măsură este respectat art. 13 al Legii nr. 1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere, care prevede obligativitatea plasării declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate pe site-urile oficiale.

În perioada 16-22 februarie a.c., încă doi demnitari şi-au publicat pe paginile oficiale declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate. Este vorba de:

– Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii –

http://ms.gov.md/_files/7895-Declaratie%2520de%2520venit%2520MInistru11.pdf

– Mihai Moldovanu, viceprim-ministru –

http://gov.md/public/files/declaratii/declaratia_moldovanu_2010.pdf

Potrivit legislaţiei, şeful statului, deputaţii, membrii Guvernului, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Procurorul General, preşedintele Curţii de Conturi, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, primarii oraşelor, satelor (comunelor) şi preşedinţii de raioane sunt obligaţi să-şi scoată averile la vedere, publicându-le până pe 3 martie 2011 „în mijloacele de informare în masă republicane sau locale, precum şi pe paginile web oficiale: a Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, ministerelor, celorlalte autorităţi ori instituţii publice centrale şi locale” (art. 13 al Legii nr. 1264 din 19.07.2002).

Până astăzi declaraţiile a cinci miniştri, a unui viceprim-ministru şi a preşedintelui Academiei de Ştiinţe nu au fost plasate nici pe site-ul Guvernului, nici pe paginile web ale instituţiilor publice pe care le conduc. Nici preşedintele Curţii Constituţionale şi judecătorii nu se grăbesc să-şi facă publice averile.

De cinci zile, pagina web a Parlamentului nu poate fi accesată de public pe motiv că „este în proces de restaurare până în luna martie”. Anterior, din cei 101 de deputaţi doar speakerul Marian Lupu şi-a publicat pe site-ul oficial al Parlamentului declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2010.

Lista tuturor demnitarilor care şi-au publicat, până la data de 22 februarie 2011, declaraţiile de avere pentru anul 2010, poate fi văzută pe site-ul API http://api.md/events/14472/index.html

Comisiile întârzie

La 21 februarie a expirat termenul de 15 zile lucrătoare în care Comisia Centrală de Control (CCC) a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate şi comisiile departamentale de profil

1

urmau să verifice existenţa declaraţiilor de avere şi corectitudinea completării lor şi să compare informaţiile şi datele prezentate cu cele din anul precedent. Atât reprezentanţii CCC, cât şi ai comisiilor departamentale ne-au declarat că nu au finalizat verificarea declaraţiilor şi încă nu dispun de lista persoanelor care nu au depus declaraţiile de avere până la 30 ianuarie a.c. Mai mult, CCC a fost formată abia săptămâna trecută, când Parlamentul a delegat în Comisie trei reprezentanţi.

„Ne vom întruni în şedinţă la mijlocul săptămânii curente şi vom alege secretarul şi preşedintele Comisiei. În scurt timp, vom face publice datele deţinute, inclusiv lista persoanelor care nu au depus declaraţiile de avere. Demnitarii care nu au depus sau nu au publicat informaţiile cu privire la venituri şi proprietăţi urmează a fi pedepsiţi în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a explicat Vadim Enicov, membru al CCC.

Precizăm că la CCC au depus declaraţiile de avere miniştrii, deputaţii, primarii, preşedinţii de raioane, judecătorii, procurorii etc. Viceminiştri, vicedirectori, vicepreşedinţiii de raioane, funcţionarii publici etc. erau obligaţi să depună declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi la comisii departamentale de profil. Deşi viceminiştrii nu sunt obligaţi să-şi facă publice declaraţiile pe site-urile oficiale, câţiva dintre ei le-au publicat din proprie iniţiativă.

“Nu am finalizat încă verificarea declaraţiilor de avere. Nu vă putem oferi informaţii despre viceminiştrii sau şefii de direcţii care nu şi-au depus declaraţiile”, ne-a explicat Luminiţa Ganenco, secretarul comisiei departamentale de profil din cadrul Cancelariei de stat.

Ce urmează?

În următoarele 30 de zile lucrătoare sau până pe 5 aprilie a.c., CCC şi comisiile departamentale urmează să verifice exactitatea datelor şi informaţiilor prezentate de demnitari. Ţinând cont de faptul că până la 21 februarie 2011 urma să fie efectuat controlul prealabil al declaraţiilor de avere, Alianţa Anticorupţie a solicitat CCC să prezinte informaţii despre persoanele care nu şi-au declarat averile. Unii deputaţi au venit cu aceeaşi solicitare, cerând ca la şedinţa următoare a Parlamentului să fie prezentată lista demnitarilor care nu au depus declaraţiile de avere.

De asemenea, prim-ministrul Vlad Filat a semnat o dispoziţie adresată ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale prin care solicită ca până la 25 februarie, să se prezinte informaţia despre veniturile calculate şi achitate (inclusiv sporuri, prime, bonusuri etc.), pe anul 2010, în folosul conducătorilor întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu cotă de stat, aflate în subordinea ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale.

Asociaţia Presei Independente (API)