Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Doi basarabeni la “Dansez pentru…

Doi basarabeni la “Dansez pentru tine”. Iată poveştile lor

La noua ediţie a emisiunii „Dansez pentru tine” vor fi din nou moldoveni. Alexandru Gheciu din Chişinău luptă pentru a readuce speranţa în familia sa, răvăşită de probleme, iar Liuba Saviţchi de 25 de ani tot din Chişinău va încerca să câştige alături de designerul Cătălin Botezatu, pentru o viaţă decentă. 

Alexandru Gheciu 27 de ani din Chişinău va lupta alături de Anamaria Ferentz. Basarabeanul nostru luptă pentru a readuce speranţa în familia lui Alexandru, pentru tatăl acestuia, pentru visul mamei lui din ultimii ani de viaţă, pentru fratele chinuit la muncă în străinătate, dar şi pentru bunica băiatului, care a avut grijă de el după ce şi-a pierdut mama.

Alex locuieşte singur

Alex vrea să  îşi recompenseze tatăl pentru sacrificiile pe care le-a făcut ca să-i crească şi să-i ţină la studii pe el şi pe fratele său. Vrea să aibă grijă de el la bătrâneţe şi să-i ofere viaţa pe care şi-a dorit-o, dar nu şi-a permis-o. Viaţa tatălui a fost un adevărat roman de război. Născut într-o familie de ţărani, la vârsta de un an a rămas doar cu mama, tatăl plecând la război, de unde nu s-a mai întors. La 19 ani, a plecat în armată, 18 luni în Rusia şi 18 luni în Armenia, în trupele de grăniceri, unde i-a fost foarte greu. A fost un om muncit, care n-a fost niciodată la munte sau la mare, care, deşi îndrăgeşte foarte tare sportul, n-a avut niciodată posibilitatea să meargă la un meci important, cu toate că şi-a dorit foarte mult. De când îl ţine minte Alex, tatăl său se trezea cu noaptea-n cap, ducea mâncare la animale, făcea toate treburile pe lângă casă şi apoi fugea la lucru. Marea majoritate a banilor îi ducea la bancă să-i fie de ajutor la bătrâneţe şi pentru un viitor frumos copiilor. Din 1999 până în prezent locuieşte de unul singur în satul natal. Alex reuşeşte să-l viziteze rar, de sărbători. Şi de fiecare dată, tatăl insistă să-i dea bani, din pensia lui şi aşa mică. Pentru că nu se ajunge cu banii, tatăl îngrijeşte animale pe lângă casă.

Mama i-a murit de cancer

Mama lui Alex a murit acum 10 ani, de cancer. Trei ani s-a luptat cu boală şi Alex s-a simţit neputincios pentru că era prea mic pentru a o putea ajută. În fiecare zi cât a stat în spital, mama îi vedea vizavi de camera sa pe copiii aflaţi în suferinţă din Spitalul Oncologic. Şi-ar fi dorit să poată face ceva pentru ei, să le aducă măcar un zâmbet pe buze. Alex ar vrea să îndeplinească acest vis al mamei. Tot mamei îi datorează şi primii săi păşi de dans. Aceasta vroia să-l vadă artist de mic. Alex şi-ar dori să îndeplinească şi acest vis al mamei, dar şi al lui, de a fi un mare dansator.

O altă fiinţă dragă, pentru care ar vrea să lupte Alex, este bunica maternă. Această are 80 ani şi locuieşte în aceeaşi localitate cu tatăl sau. Nu mai poate să muncească şi are probleme de sănătate. Ea a fost cea care i-a luat locul mamei lui Alex când aceasta a murit. De fapt, scopul ei în viaţă a fost şi este Alex.

Alex ar vrea să lupte şi pentru fratele său, Vadim. Acesta a avut o viaţă foarte muncită, a stat mai mult prin alte ţări, decât lângă familia lui. Acum este în Italia unde munceşte în construcţii, la negru, de 6 ani. A reuşit de puţin timp să-şi aducă şi familia acolo, soţia şi fiică de 17 ani, şi se descurcă foarte greu cu banii.

Liuba câştigă  bani din dans

Liuba Saviţchi va lupta alături de Cătălin Botezatu pentru ca să îşi poată ajuta familia.

Liuba duce în fiecare zi o luptă continuă pentru o viaţă decentă alături de familia ei. Casa în care locuieşte împreună cu fetiţa ei, cu mama şi cu fratele ei, a trecut printr-un incendiu dezastruos în urmă cu doi ani. În acel incendiu, a murit mătuşă Liubei şi au pierdut atunci tot ce aveau. Liubei i-a fost atunci foarte greu să o ia de la capăt, să refacă casa având doar ajutorul mamei care este pensionară, fratele ei Dumitru fiind bolnav de schizofrenie şi ea având de crescut singură o fetiţă. Liuba vrea să îşi ajute întreaga familie, pentru că se descurcă cu greu din pensia mamei şi din ce mai câştigă ea dansând, banii nu le ajung pentru întreţinerea casei, pentru a-i asigura lui Dumitru tratamentele necesare şi pentru a-şi întreţine fetiţa.

Liuba vrea să îşi ajute familia a cărei singură bază este ea. Încearcă să câştige un ban dansând în diverse spectacole sau plecând cu lunile în străinătate să danseze. Ar vrea să rămână alături de fetiţa ei şi să nu mai fie plecată atât de mult, să o vadă pe Ana cum creşte, chiar dacă nu a reuşit să îşi întemeieze o familie alături de tatăl fetiţei, Valter, care locuieşte în Marea Britanie. Liuba a locuit în Londra cu Valter dar, când a rămas însărcinată, s-a întors în Chişinău unde a rămas alături de mama şi de fratele ei. Valter şi-a văzut fetiţa, pe Ana, de-abia în urmă cu doi ani.

Fratele Liubei, Dumitru în vârstă de 29 de ani, s-a îmbolnăvit la vârstă de 20 de ani şi, din cauza stresului, a început să  aibă nişte crize inexplicabile. Starea lui s-a agravat, iar medicii au început să-i dea un tratament care nu prea a avut efect. Dumitru a fost diagnosticat cu schizofrenie. Liuba ar vrea să îşi ajute şi fratele să beneficieze de un tratament adecvat, într-un loc unde să se ocupe un specialist de el.

Cel de-al nouălea sezon al emisiunii „Dansez pentru tine va începe la 19 martie.

Sursa ZdG, cu referinţă la Mediafax.ro