Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Afacerile şi legăturile cu R.…

Afacerile şi legăturile cu R. Moldova ale proaspătului preşedinte al Ucrainei

472-poroshencoPetro Poroşenko, noul preşedinte al Ucrainei, este născut în Bolgrad, regiunea Odesa, un orăşel aflat la doar câţiva kilometri de România, populat în special de bulgari basarabeni. Presa a scris că, datorită trecutului său, printre români, noul şef al statului vecin vorbeşte fluent româna, demonstrându-şi abilităţile la un eveniment din recenta campanie electorală. Totuşi, nu doar lingvistic Petro Poroşenko e aproape de R. Moldova. În trecut, acesta a avut, oficial, mai multe afaceri aici. Urmele acestuia se mai păstrează şi acum la Casa de Comerţ „Gemeni” din Chişinău sau la Fabrica „Bucuria”. Unele firme, administrate de cetăţeni ucraineni, care par să aibă legături cu proaspătul preşedinte ucrainean, îşi au sediul în incinta magazinului „Gemeni” sau a fabricii „Bucuria”.Flower Girl Dresses shop

Acum, Petro Poroşenko este prezentat de presă ca un adevărat salvator al Ucrainei, omul care poate opri războiul şi duce Ucraina în UE. Miliardar recunoscut, cu o avere estimată în 2013 la 1,6 miliarde USD, Poroşenko este cunoscut, în primul rând, ca proprietar al fabricii de ciocolată „Roshen”, fiind supranumit de presă „Regele Ciocolatei”. De fapt, acesta are afaceri în mai multe domenii, cum ar fi producerea de armament, construcţia de vapoare sau mass-media, fiind proprietarul Canal 5, un post TV foarte vizionat în Ucraina. Poroşenko şi-a întemeiat afacerile la începutul anilor ‘90, după destrămarea URSS, fiind considerat şi un „as” al privatizărilor.

Tarlev despre Poroşenko

În 2005, ZdG scria despre actualul preşedinte al Ucrainei şi relaţiile sale cu R. Moldova. Atunci, Poroşenko fusese destituit din funcţia de şef al Securităţii din Ucraina, iar pe numele său erau iniţiate mai multe dosare penale. Atunci, presa din ţara vecină menţiona că Procuratura Generală a Ucrainei s-a adresat cu o cerere specială către Procuratura Generală de la Chişinău, solicitând informaţii despre afacerile lui Poroşenko pe teritoriul R. Moldova, afaceri ce se derulau nu doar în Chişinău, ci şi în regiunea transnistreană. Ediţia de Kiev a ziarului “Komsomolskaia Pravda” scria, tot atunci, că Alexei, tatăl lui Petro Poroşenko, fiind mare lider comunist, s-a aflat, la recomandarea partidului, în fruntea unei uzine experimentale din Bender, timp de mai mulţi ani. A cunoscut specificul zonei, iar ulterior a pus mâna pe mai multe fabrici din zonă.

La Chişinău, numele lui Petro Poroşenko a fost legat, cel mai des, de Casa de Comerţ „Gemeni” şi de Fabrica de dulciuri „Bucuria”. Ilie Rotaru, fost conducător al magazinului „Gemeni”, susţine că Poroşenko a avut legături cu centrul comercial şi că, posibil, le mai are şi astăzi. Vasile Tarlev, fost director al fabricii „Bucuria”, cel mai longeviv prim-ministru din istoria R. Moldova, îşi aminteşte că fratele mai mare al actualului preşedinte al Ucrainei, Nikolai, decedat suspect în 1997, pe când se odihnea în Turcia, a fost unul dintre conducătorii unui fond de privatizare din Moldova. „Prin acel fond, aveau o cotă de acţiuni la „Bucuria”, unde am lucrat director. După ce a decedat fratele, care era un băiat tare bun, acţiunile sale au fost preluate de Petro, actualul preşedinte. O perioadă de timp, nu prea mare, el a gestionat pachetul de acţiuni la „Bucuria” şi mai apoi le-a vândut. Asta-i tot. Acum, sigur, nu mai are acţiuni acolo. Nu le mai avea de pe când eu plecasem din funcţia de director în cea de premier. Atunci, venea pe aici. Discutam, la şedinţe, adunări. Vorbeam cu el în rusă. Poate şi cunoaşte ceva (limba română, n.r.), nu pot confirma sau infirma. Discutam cu el şi în engleză. Cel puţin engleza o cunoaşte mai bine decât mine”, zice Vasile Tarlev.

Fondurile, implicate în zeci de întreprinderi

Fostului premier, deşi spune că nu-şi aminteşte numele fondului de privatizare, sau de investiţii, cum se numea oficial, a făcut referire, cel mai probabil, la „Bucuria-Invest”, care a privatizat, la sfârşitul anilor ‘90, foarte suspect, aproximativ 60% din acţiunile fabricii de dulciuri. Familia Poroşenko deţinea şi un alt fond de investiţii, „Bucuria Privat-Invest”, prin care a participat la privatizarea altor fabrici din R. Moldova. Prin intermediul ultimei, familia actualului preşedinte şi-a dezvoltat în R. Moldova adevărate business-uri. Conform unui document al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a R. Moldova, din 27 decembrie 2002, cu privire la rezultatele controlului activităţii FINN “Bucuria-Privatinvest”, fondul avea legături directe cu zeci de fabrici din R. Moldova: SA “Aschim”, SA “Ciment”, SA “Fabrica de sticlă din Chişinău”, SA “Fabrica de conserve Glodeni”, SA “Moldcarton”, SA “Fabrica de conserve din Anenii Noi”, SA “Fabrica de zahăr din Ghindeşti”, SA “Găinuşa”, SA “Fadrica de unt din Taraclia”, SA “CPC Chişinău”, SA “Combinatul de mobilă Bălţi”, SA “Gemenii” sau SA “Bucuria”. Acţiunile reprezentanţilor fondului de investiţii au ajuns şi în atenţia organelor de drept, dar nu se ştie care a fost finalitatea lor.

Conform Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), „Bucuria-Invest” nu este radiată nici astăzi din registrul agenţilor economici. Fondată în 1993, aceasta îşi are sediul pe str. Ştefan cel Mare 136, în incinta Casei de Comeţ „Gemeni”, şi este condusă de Iliciuc Iurie Nicolae, un ucrainean care a locuit în R. Moldova şi care, în 2004, conform unui decret al preşedintelui Voronin, a renunţat la cetăţenia R. Moldova. Zilele trecute, presa a scris că Poroşenko încă deţine acţiuni la SA „Gemeni”, prin intermediul firmei „Geomold”, care deţine 47,86% din acţiuni. Conform CÎS, firma, fondată în noiembrie 2007, este condusă de Oleksii Moskalenko, un alt cetăţean ucrainean. Fondator este însă un off-shore din Cipru, Tamarix Limited, cu un capital social de peste 52 mln. de lei. În 2005, nişte acţionari ai SA „Gemeni” susţineau că Poroşenko deţine acţiuni anume printr-un off-shore. Am încercat să discutăm cu Alexandru Oprea, actualul administrator al SA „Gemeni”, dar acesta nu a răspuns la apelurile ZdG.

Ucrainenii conduc urmele lui Poroşenko

Conform unor documente de pe site-ul rotaru.md, Petro Poroşenko, în 1999, deţinea, prin intermediul altui off-shore, Agropodimpex Cyprus Limited din Cipru, acţiuni şi la Fabrica de Sticlă din Chişinău. Actualmente, aceasta se află în proprietatea statului, dar, în trecut, a fost, pentru o scrurtă perioadă de timp, preluată de această firmă, care îl avea în spate pe Poroşenko. Există persoane care susţin că actualul preşedinte al Ucrainei a fost forţat de autorităţile statului, în special de fostul preşedinte, Vladimir Voronin, să returneze întreprinderea, fiind ameninţat cu dosare penale. Apartenenţa off-shorului din Cipru de actualul preşedinte este demonstrată şi prin faptul că acelaşi off-shore deţine 25% la postul TV Canal 5, despre care Poroşenko recunoaşte că-i aparţine.

Alte documente postate pe acelaşi site arată că Poroşenko deţinea acţiuni la SA „Bucuria” prin intermediul unui alt off-shore, Oakley Group Limited, din Irlanda. Conform CÎS, acest off-shore a fondat, în 1998, în R. Moldova, Întreprinderea cu Capital Străin „Oakley Molimpex” SRL, dar şi SRL „Conditerinvest”, în 1997. Şi aici apare în calitate de administrator un cetăţean ucrainean, Alexandr Vdovicenco. Surpriza continuă, iar conform actelor de la CÎS, sediul acestor două firme e pe str. Columna 162, adică chiar în inctinta fabricii „Bucuria”. De altfel, Alexandru Vdovicenco apare în mai multe documente ca o persoană care ar fi desfăşurat afaceri cu fondurile familiei Poroşenko. ZdG a încercat să discute la subiect, cu Roman Treachin, directorul fabricii „Bucuria”, dar, din anticameră, după ce ni s-au cerut detalii despre subiectul la care am dori să vorbim, ne-a fost solicitat numărul de telefon, cu promisiunea că vom fi contactaţi. Până la închiderea ediţiei, acest lucru însă nu s-a întâmplat.

Totodată, în R. Moldova există, practic, o filială a fabricii „Roshen”, deţinute de Petro Poroşenko. Aceasta se numeşte SRL „Roshenmol” şi este fondată şi administrată de un oarecare Vladimir Ioncu, implicat în alte două firme care au afaceri cu marca „Roshen”.eliteprom.co.uk