Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Un magistrat şi un executor…

Un magistrat şi un executor judecătoresc, implicaţi în „atacul raider” de la MAIB

424-grafic-maibAproape 5% din acţiunile deţinute de un investitor olandez la Moldova Agroindbank (MAIB) au fost vândute în urma unui proces de judecată mai mult decât dubios, demn de un “atac raider”, în care au fost implicaţi un executor judecătoresc şi un magistrat controversat de la Judecătoria Râşcani din capitală. Una dintre firmele implicate în afacere deţine o parte din acţiunile Victoriabank şi este din Căuşeni, având adresa în aceeaşi clădire cu Partidul Popular din R. Moldova (PPRM) şi Partidul Acţiunea Democratică (PAD).

Încă în aprilie 2013, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) atenţiona conducerea R. Moldova despre lucrurile dubioase care se întâmplă la MAIB. La câteva zile, şi banca vizată a reacţionat printr-un comunicat de presă prin care a anunţat că a devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut şi de persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de Registratorul independent “Registru-Corect”.

SIS: Off-shore-uri din UE

A doua zi, marţi, 28 mai, instituţiile statului au reacţionat la “îngrijorarea” băncii, anunţând că, în ultimele luni, au fost efectuate mai multe tranzacţii dubioase cu acţiunile MAIB, astfel că acum, aproape 30% din acţiunile băncii au proprietari necunoscuţi. Într-o intervenţie pentru un post TV, Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, îşi exprima temerea că aceste aproximativ 30% din acţiuni ar putea fi deţinute de una şi aceeaşi persoană. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, în următoarele luni, este posibilă chiar schimbarea conducerii băncii, pentru că noul acţionar ar putea solicita convocarea adunării acţionarilor.

424-vrabie-maib-unimediaUlterior, responsabili din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) au precizat pentru ZdG că “au fost obţinute informaţii potrivit cărora, în luna mai, curent, prin intermediul pieţei bursiere şi a registratorului independent “Registru – Corect” au fost înregistrate cinci tranzacţii cu acţiunile MAIB, care au fost transmise către patru companii off-shore, înregistrate în unul din statele UE”.

Reprezentanţii SIS ne-au comunicat că, în prezent, continuă să investigheze tranzacţiile din aprilie cu pachetele minoritate de acţiuni, unde erau implicate alte firme off-shore. “S-a constatat o continuitate a tranzacţiilor cu acţiunile în favoarea companiilor off-shore, unde verificarea bonităţii financiare a acestora, precum şi a beneficiarilor efectivi, crează dificultăţi în investigaţii, ceea ce permite eventualelor grupuri de persoane ce stau în umbră să-şi realizeze scopurile de acaparare a acţiunilor. Până în prezent, tranzacţiile cu acţiunile MAIB au concentrat pachetele minoritare de acţiuni în proprietatea firmelor off-shore. În consecinţă, a fost iniţiat un dosar de urmărire penală, instrumentat de Procuratura Generală (PG)”, ne-au spus reprezentanţii SIS.

Proces pentru mai puţin de 5% din acţiuni

Totuşi, deşi instituţiile statului s-au referit la situaţia de la cea mai mare bancă privată din R. Moldova, nimeni nu a făcut vreo referire la un proces de judecată mai mult decât dubios, din aprilie 2013, în urma căruia, unui acţionar olandez de la MAIB i-au fost luate 4,99% din acţiunile sale.

Mai exact, încă la 29 mai 2007, între banca slovenă Faktor Banka, care în decembrie 2012 figura în calitate de acţionar la MAIB, şi societatea olandeză Activa Holdings, care ulterior a fost redenumită în Venture Holding B.V. (un alt acţionar), a fost semnat un contract de împrumut pe termen scurt, de 21,3 mln. de euro. Potrivit unei clauze din acel contract, eventualele litigii urmau să fie soluţionate de către instanţele de judecată din Slovenia, în baza legislaţiei slovene.

Doar că, la 4 aprilie 2013, Faktor Banka, prin contractul de cesiune de creanţă, a cesionat creanţele sale rezultate din contractul de împrumut către o firmă din R. Moldova, SC Savilux Impex SRL. La 9 aprilie 2013, aceasta a depus, la Judecătoria Râşcani, o cerere prin care cerea eliberarea unei ordonanţe judecătoreşti prin care să-i fie plătită datoria de aproximativ 3,5 mln. de lei., invocând că, până la 9 aprilie 2013, CG Venture B.V. nu a făcut-o.

424-riscaniOrdonanţă şi executare în timp record

Din câte se pare, la cerere nu a fost anexată dovada achitării taxei de stat, iar dosarul nu a fost supus procedurii de distribuire aleatorie, ajungând direct în gestiunea judecătorului Gheorghe Gorun. Totodată, reprezentanţii CG Venture B.V. nu au primit nicio citaţie oficială pentru a participa la procesul de judecată. A doua zi, la 10 aprilie 2013, în regim de urgenţă, Gorun a emis ordonanţa prin care a dispus încasarea din contul CG Venture B.V. a datoriei în mărime de 3,5 mln. de euro, dar şi a taxei de stat de 25 mii de lei.

La 15 aprilie, Maxim Romaliischi, executorul judecătoresc mandatat să execute ordonanţa, a deschis dosarul de executare, iar peste o săptămână, pe 23 aprilie, până la expirarea termenului de achitare benevolă, de cel puţin 15 zile, care urma să fie acordat celor de la CG Venture B.V., conform legii, a emis încheierea de obligare a Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare să transmită în deţinere reală acţiunile deţinute de Venture B.V. la MAIB. În aceeaşi zi, încheierea a fost executată. Ulterior, s-a anunţat că, pe 24 aprilie, la Bursa de Valori a R. Moldova au fost înregistrate două tranzacţii având ca obiect vânzarea a 4.99% din acţiunile MAIB, adică exact cât deţinea Venture B.V. Noii proprietari nu au fost însă anunţaţi.

La 25 aprilie 2013, acţionarii originali ai 4,99% din acţiunile MAIB, Venture B.V., au fost informaţi de către SVM Iuventus–DS SA, una din primele societăţi de valori mobiliare din R. Moldova, că, la 24 aprilie, Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare, în temeiul unei ordonanţe judiciare, a transferat 51880 din acţiunile deţinute de Venture B.V., către un registrator independent, cel mai probabil, către “Registru – Corect”, la care face referire şi MAIB în comunicatul său de presă.

De altfel, la 4 aprilie, în acest litigiu a intervenit şi firma ÎCS GSER Group SRL, şi asta pentru că între SC Savilux Impex SRL şi ÎCS GSER Group SRL, în acea zi, a fost semnat un contract de fidejusiune (fidejusiunea este un contract prin care o persoană numită fidejusor se obligă să execute obligaţia asumată de o altă persoană (debitorul principal) faţă de creditorul acesteia. Fidejusiunea ia naştere prin încheierea unui contract între fidejusor şi creditor, chiar şi fără acordul sau ştiinţa debitorului – n.r.) conform căruia, ÎSC GSER Group SRL se obliga să răspundă solidar împreună cu CG Venture B.V. faţă de Savilux Impex SRL pentru datoria scadentă, conform contractului de împrumut şi contractului de cesiune a creanţelor.

Firma implicată, acţionară la Victoriabank

Nu am reuşit să aflăm dacă Venture B.V. are sau nu vreo legătură cu ÎCS GSER Group SRL şi dacă contractul de fidejusiune a fost semnat cu acordul acesteia. Cel mai probabil, o asemenea legătură nu există, iar ÎCS GSER Group a intervenit în litigiu doar pentru a favoriza pe Savilux Impex SRL.

Ipoteza pare să aibă acoperire şi pentru că ÎCS Gser Group SRL are mai multe tangenţe cu Savilux Impex decât cu Venture B.V. Conform datelor de la Camera Înregistrătii de Stat (CIS), aceasta a fost fondată la 9 martie 2011, are sediul la Căuşeni, pe str. Păcii, 31, iar în calitate de unic fondator, un cetăţean ucrainean, pe nume Serghii Griazin. Capitalul social este unul standard, de 5400 lei. În 2012, presa a scris că ÎCS GSER Group împreună cu ÎCS “Stock Trading” SRL ar deţine, sub formă de gaj pentru un credit de 208 milioane de lei, 32,44% din acţiunile Victoriabank.

Firmă din Căuşeni, cu vecini din politică

Pe str. Păcii, 31, din Căuşeni, este amplasată o clădire cu două nivele, în care mai mulţi agenţi economici închiriază spaţii. Printre altele, în această clădire se află sediile a două partide politice, PAD, al lui Mihai Godea, şi PPR, condus de fostul AMN-ist, Alexandru Oleinic. Conform datelor de la Cadastru, clădirea aparţine firmei Modern – Service S.A., care are 459 de acţionari şi este administrată de Nicolae Ceapă, fost şef al Inspectoratului Fiscal Ştefan Vodă şi Tighina. Acesta, însă, nu este adevăratul proprietar al clădirii, ci un “magnat local”, ne-au spus oameni din Căuşeni, fără a preciza dacă ar fi vorba despre Veaceslav Platon, născut chiar în Căuşeni.

SC Savilux Impex SRL, firma care a luat în prima instanţă acţiunile de la MAIB, este fondată pe 19 decembrie 2012, adică cu doar 3,5 luni înainte de semnarea contractului de cesiune de creanţă cu Faktor Banka. Conform datelor de la CIS, SRL-ul îşi are sediul la Chişinău, pe str. Uzinelor, 64. Această firmă, ca şi ÎCS GSER Grup, are un capital social standard, de 5400 lei, iar în calitate de unic fondator este tot un cetăţean al Ucrainei, Vadym Sapozhnik. Nici la CIS, nici în baza de date a Moldtelecom nu am găsit un număr de telefon la care să discutăm cu vreun reprezentant al acestei firme. Pe adresa respectivă figurează doar numărul de telefon al companiei Moldelectromontaj. Reprezentanţii ei însă nu au răspuns la apelurile ZdG.

Gorun şi MAIB

Gheorghe Gorun, judecătorul care a emis acea ordonanţă, a plecat în concediu şi va reveni după 3 iunie, ne-a spus grefiera acestuia. Se pare, însă, că legăturile judecătorului Gorun cu MAIB sunt mai vechi. În iunie 2008, Vladimir Voronin, pe atunci preşedinte al R. Moldova, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate făcea referire, printre altele, şi la numele judecătorului Gheorghe Gorun, pe care-l acuza că făcea parte dintr-o “grupare criminală”, formată din “judecători, avocaţi, feciori de judecători, colaboratori ai BNM” care, prin aplicarea unor scheme frauduloase, au deposedat ilegal opt acţionari ai MAIB de acţiuni în valoare totală de 8 milioane de lei.
Tot Gheorghe Gorun, pe 10 august 2011, a dispus încasarea de la Sergiu Mocanu în folosul lui Vladimir Plahotniuc a sumei de 50 mii de lei cu titlu de prejudiciu moral şi 120 mii USD cu titlu de prejudiciu material, 70 mii de lei – onorariul avocatului şi 25 mii de lei – taxa de stat.

„Am procedat conform legislaţiei”

Contactat de ZdG, Maxim Romaliischi, executorul judiciar implicat în acest caz, puţin nervos, ne-a spus că a procedat legal. “A fost hotărâre de judecată. Dar dvs. cine sunteţi? Adresaţi-vă la părţile de pe procedura de executare să vă explice totul. Eu, pur şi simplu, după lege, după statut… conform legislaţiei”, ne-a declarat, încurcat, el. Întrebat de ce nu a aşteptat cele 15 zile acordate conform legii pentru ca cei de la Venture B.V. să poată executa benevol hotărârea, Romaliischi ne-a spus că “judecătorul a dispus ca acea ordonanţă să fie executată imediat, fără acordarea termenului de executare benevolă”.

Natalia Vrabie, preşedinta MAIB, deşi iniţial se arătase dispusă să discute cu ZdG, ulterior, prin intermediul serviciului de presă, ne-a spus “să nu o deranjăm”.

MAIB este considerată cea mai mare bancă privată din R. Moldova. În 2012, banca a avut un profit de peste 300 mln. de lei.