Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Tranzacţiile SIS-ului cu firme fantomă…

Tranzacţiile SIS-ului cu firme fantomă şi ofiţeri de informaţii

464-sis-md2Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a semnat recent un contract de cesiune şi transmitere a proprietăţilor imobiliare din str. Grenoble, 159 către firma Finstroi-Invest SRL. Tranzacţia a avut loc după ce angajaţii SIS au fost traşi pe sfoară de firma lui Ivan Tomailî. Noua companie care urmează să construiască cinci blocuri de locuit pentru angajaţii SIS, practic, nu are experienţă în domeniul construcţiilor, iar fondatorul unic este plecat la muncă în Rusia, în timp ce administratorul de la Finstroi-Invest SRL reprezintă în instanţa de judecată de pe teritoriul Federaţiei Ruse mai multe companii ruseşti. ZdG a aflat că, în spatele acestei firme fantomă, figurează mai mulţi ofiţeri de informaţii. „E altceva la mijloc. Trebuia să fondăm o firmă curată, deoarece nu se putea ca obiectul să fie transmis de Tomailî către SIS. De ce acum vă interesează acest subiect?”, ne-a spus Leonid Gherghelijiu, ofiţer SIS.

În 2008, printr-o hotărâre de Guvern, SIS a devenit proprietar al unui hectar de teren pe str. Grenoble, 159. O lună mai târziu, instituţia a semnat un acord de colaborare cu ÎI „Tomailî-Argo”, care urma să construiască 5 blocuri de locuit până în octombrie 2011.

464-sis-capelaCapela angajaţilor de la SIS

Înainte să înceapă construcţia pe acest teren, fostul şef al SIS, Artur Reşetnicov, l-a invitat pe Mitropolitul Vladimir să sfinţească locul. Actualmente, pe Grenoble, 159 pot fi văzute mai multe construcţii, îngrădite cu un gard din plăci metalice, iar la poartă e atârnat un lacăt ruginit, intact de mai mult timp. Cu ajutorul oamenilor din zonă, reporterii ZdG au intrat pe terenul de pe Grenoble, pentru a fotografia capela din lemn „Sf. Mare Mucenic Gheorghe-Biruitorul”. La intrarea în capelă, descoperim o plăcuţă pe care e scris: „La construcţia capelei au contribuit ÎI Tomailî-Argo, colaboratorii SIS şi enoriaşii”.

În 2012, SIS anunţa printr-un comunicat de presă că intenţionează să rezilieze contractul cu ÎI Tomailî-Argo, pe motiv că agentul economic nu a respectat clauzele contractuale. În februarie 2014, ZdG a expediat o solicitare de informaţii pe adresa SIS, cerând să ni se comunice dacă instituţia a reziliat sau nu contractele cu ÎI Tomailî-Argo, acum anchetată penal, şi cu SRL Alştconstruct. Am solicitat totodată numele companiei care va efectua lucrările în continuare.

Informaţiile procurorilor, diferite de cele de la SIS

Potrivit răspunsului SIS, Serviciul nu a semnat până acum contracte cu firma de construcţii SRL Alştconstruct, întrucât aceasta figurează în calitate de subantreprenor, contractat nemijlocit de ÎI Tomailî-Argo. Deşi în Ordonanţa de punere sub învinuire din 23 octombrie 2012 a lui Ivan Tomailî e indicat că factorii de decizie ai ÎI Tomailî-Argo au încheiat un contract fictiv de colaborare cu SRL Mebax-Dublu, care anterior a investit în construcţia de pe Grenoble, 159 aproximativ 2 milioane de euro, obţinând dreptul la 100 de apartamente la un preţ de doar 300 euro m², mai mic decât cel contractat cu colaboratorii SIS, în răspunsul pe care l-am primit de la SIS se spune că SRL Mebax-Dublu a obţinut un contract de investiţii, în baza căruia i s-a atribuit şi, respectiv, la etapa actuală dispune în posesiune de 26 de apartamente.

Despre Mebax-Dublu SRL, ZdG a scris că fondator unic al acestei firme este Leiria-Tur SRL, o companie specializată în turism şi comerţ cu amănuntul al cartofilor. Acţionar majoritar, care deţine cota de 81,6% în firma Leiria-Tur, e compania offsore din Cipru, Hesperus Investments Limited.

„Iulius este la Moscova. De Paşti vine acasă”

La sfârşit de februarie 2014, SIS a semnat cu Finstroi-Invest SRL un contract de cesiune şi transmitere a obiectului din str. Grenoble, 159. Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Finstroi-Invest SRL a fost fondat la sfârşit de 2013 şi are sediul la o adresă fictivă din str. Tighina, Chişinău. Firma, fondată recent, nu are experienţă în construcţii, fondator unic fiind Iulius Şoproncu, 45 de ani, originar din Mălăieşti, Orhei. Pe numele lui mai sunt înscrise câteva terenuri la Orhei. O parte dintre acestea i-au revenit ca donaţii de la mama sa, Vera Şoproncu.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre Iulius Şoproncu ca să înţelegem dacă într-adevăr el este omul de afaceri care va construi cele 5 blocuri pentru SIS. Am contactat-o pe mama sa. Femeia ne-a spus: „Iulius este la Moscova. La Paşti va veni acasă. Acolo lucrează la o carieră. El este prieten cu Ruslan Creţu, din Floreni. Mai multe despre el nu cunosc. Iana, soţia lui Iulius, e tot din Floreni. Ea lucrează într-o instituţie publică”, ne-a explicat Vera Şoproncu.

Legătura cu firmele din Rusia

Ulterior, am contactat-o şi pe soţia sa, Liliana Vieru, care deţine funcţia de director-adjunct într-o secţie a Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Ea ne-a vorbit cu o voce tulburată. „E clar, am înţeles despre ce-i vorba. Vă interesează cu apartamentele… Soţul e fondator, dar, în principiu, se lucrează cu o (firmă, n.r.) subcontractantă. Mai multe nu pot să vă spun. Eu nu activez în această firmă. Lucrez la o instituţie de stat. Iulius este implicat acolo cu prietenii lui”.

Datele de la CÎS mai indică şi faptul că administrator al Finstroi-Invest SRL este Ruslan Creţu. Acesta apare în calitate de fondator cu 50% de acţiuni în firma Dolomit-Invest SRL, iar alte 50% sunt deţinute de o firmă din Rusia, OAO Dolomit, fondată de compania rusească OJSC Novolipetsk Steel. Ruslan Creţu figurează în calitate de reprezentant al mai multor companii implicate în mai multe litigii judiciare în Federaţia Rusă.

SIS despre rezilierea contractului cu ÎI Tomailî-Argo:

Pe parcursul ultimilor 2 ani, SIS a întreprins multiple măsuri de redresare a situaţiei care a împiedicat funcţionarea angajamentelor contractuale – aflate în raport reciproc cu obiectele imobiliare destinate angajaţilor SIS. Prin urmare, în vederea unor convenţii de realizare, până la sfârşit, a acelui proces de construire care, de-a lungul timpului, a fost supus unor discuţii în contradictoriu – au fost duse tratative cu companii consacrate în ramura economiei naţionale care au ca obiect efectuarea de construcţii. Tergiversarea procesului de identificare a unei soluţii care ar corespunde bine împrejurărilor indicate are la bază câteva argumente concludente, şi anume: nerespectarea clauzelor contractuale de către ÎI „Tomailî-Argo”, adică construcţia şi darea în exploatare a blocurilor de locuit până la 30 octombrie 2011, eschivarea ÎI „Tomailî-Argo” de la rezilierea pe cale amiabilă a contractului de colaborare şi aplicarea de către executorii judecătoreşti a sechestrelor pe bunurile imobile ale complexului din str. Grenoble (str. Tudor Strişca nr./nr. – 19/2, 19/3, 19/4, 19/5 şi 19/6). Finalmente, aducem la cunoştinţă că pricina în fond a acţiunilor indicate anume a fost înlăturată, corespunzător nu va mai avea efect prejudiciabil.

Ofiţerii SIS, în spatele firmei Finstroi-Invest

ZdG a aflat că, în spatele firmei care urmează să contruiască blocurile din str. Grenoble, figurează numele mai multor angajaţi SIS, inclusiv ofiţerul de informaţie Leonid Gherghelijiu. Acesta ne-a spus că citeşte ZdG. El crede, la fel ca şi alţi colegi de-ai săi, că noi am încerca să le punem „beţe în roate”, ca să nu fie relansată contrucţia. Totodată, Gherghelijiu a recunoscut că Finstroi-Invest a fost fondată în colaborare cu SIS şi că Iulius Şoproncu şi Ruslan Creţu sunt nişte simpli figuranţi.

„E altceva la mijloc. Trebuia să contruim o firmă curată pentru că nu se putea ca obiectul să fie trimis de Tomailî către Serviciul. Noi am încheiat un acord cu acestă firmă (Finstroi-Invest) pentru construcţie. De ce acum vă interesează acest obiect? A fost o decizie a grupului de iniţiativă. Şi să întreprindem măsuri ca să relansăm contrucţia acestui obiect. A fost foarte greu de soluţionat problema. Noi cunoaştem că Şoproncu este plecat din ţară şi cunoaştem toate detaliile… În spatele acestei contrucţii stau 300 de cetăţeni care au fost amăgiţi. Este obijduitor când cineva îţi bagă beţe în roate. Noi am selectat această firmă dar nu ea va executa (lucrările-n.r.). Va fi un subantrepenor cum a avut şi Tomailî. Pentru că nu se putea de transmis obiectul. Puteţi scrie că problema e rezolvată”, ne-a spus Gherghelijiu.

Conform datelor cadastrale actualizate, pe Grenoble, 159 proprietarul terenului de 1 ha rămâne în continuare SIS, iar cele 5 construcţii având gradul de finisare de 23% au fost înscrise pe Finstroi-Invest SRL, care ar urma să construiască blocurile şi să le dea în exploatare până în trimestrul I al anului 2017.